Megosztás

|

Magyar-Termekek.hu Blog_

A magyar-termekek.hu blogja. Hírek, információk hazai gyártókról, az itthoni, illetve a külföldi piacokon kapható magyar termékekről. Megírjuk, hogy mit, miért, s miért nem ajánlunk a vásárlóknak.

Honlapunk: magyar-termekek.hu

Facebook: facebook.com/magyartermekek
Twitter: twitter.com/magyartermekek
YouTube: youtube.com/magyartermekek

E-mail: info@magyar-termekek.hu

„Válaszd a Hazait! Válaszd a jövőt!”

Facebook

Miért válasszuk a Hazait? – Interjú Bajkó-Sokoray Istvánnal

2011.05.02. 10:04 Stef1

A magyar termékek népszerűségéről, és népszerűsítéséről a Budai Fiatalok Egyesületének, illetve a Magyar Termék Egyesület elnökével Ormos Péter beszélgetett.

OP: Az utóbbi időben egyre több a tudatos vásárló, egyre többen keresik és vásárolják a magyar termékeket. Ti mikor kezdtetek el a témával foglalkozni?
 
BSI: Május 1-én volt 2 éve, hogy elindítottuk a magyar-termekek.hu oldalt, és 5. évében jár az első egyesületünk. De egyénileg többen közülünk már régebben is foglalkoztak a kérdéssel.
 
OP: Mostanában sokat, és sokfelől halljuk, hogy fontos hogy a magyar termékeket részesítsük előnyben a külföldivel szemben. Nektek is az a jelmondatotok, hogy „Válaszd a Hazait!”. De miért is?
 
Széchenyit idézve: ipar nélkül a nemzet félkarú óriás”. Az a nemzetgazdaság, amely csak szolgáltatásokra és kereskedelemre épít, tehát nem termel, nincsenek saját termékei, az hosszútávon pusztulásra, folyamatos zsugorodásra van ítélve. És lesz egy pont, ahonnét már nincs visszaút. És ezt nem kellene megvárni!
 
OP: Mi a teendő? Hogyan tudjuk ezt elkerülni.
 
A történet kétoldalú, egy, állami szinten jobban támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat. Nem csak beszélni kell erről, hanem cselekedni is. Érdekelté kell tenni őket, hogy több embert alkalmaznak, több embert jelentsenek be, ösztönözni kell őket a biztonságos expanzió, növekedés irányába… Hiszen, a meglévő regionális vállalataink, illetve jól működő kis- és középvállalkozások mellett szükségünk van még néhány újabb magyar nagyvállalatra, melyek legalább régiós szinten jelen vannak, és nagyobb exportra is képesek.
 
A többi – amiért mi is nap mint nap tenni próbálunk – rajtunk, vásárlókon múlik. Kezünkben a kulcs. Vagyis a pénztárcánk. Szép lassan meg kell tanulnunk, meg kell szoknunk, hogy mi a magyar, vagy legalább mi készült itthon, és ennek megfelelően kell cselekednünk. Még akkor is, ha néha a hazai drágább, mint a külföldi! Hiszen, ha ezt nem is olyan könnyű átlátni, megérteni, de ami a polcon sokszor drágábbnak tűnik, az az olcsóbb. Mert ha magyar munkahelyeket védünk meg, ha hazai vállalkozások termékeit vesszük, kevesebb segélyt kell kifizetni – megint csak a mi pénzünkből –, illetve adó és járulékok formájában a pénz egy jó része visszajön. Ha külföldit veszünk, az adó egy része, illetve a profit is kikerül a saját gazdaságunkból…
 
OP: Akkor ti is azt mondjátok, hogy kifelé a multikkal, a külföldi nagyvállalatokkal és termékeikkel?
 
BSI: Mi nem erről beszélünk. Nem erről van szó. Csak helyre kell állítani egy szintet, egy kvázi természetes arányt a hazai, magyar és külföldi termékek között. Jelenleg egy mélyponton vagyunk. Mely az államszocializmusnak, illetve a különös magyar privatizációs folyamatnak egyaránt köszönhető.
 
Visszatérve az eredeti kérdésre… A természetes az, ha országok, nemzetek kereskednek egymással. Ahhoz, hogy a mi termékeinket megvegyék máshol, ahhoz, hogy legyenek erős vállalataink, legyenek olyan szektorok, termékkategóriák, melyekben erősek vagyunk, ahhoz nyitott piacra van szükség. Lehet szabályozni, ellenőrizni, de gyakorlatilag nem lehet senkit sem kitiltani. Csak ösztönözni mindenkit, venni és támogatni a hazait, a magyart.
 
OP: A gazdasági, egyéni racionalizmuson túl mi motivál benneteket, miért népszerűsítettek magyar termékeket?
 
BSI: Többé kevésbé mindegyikünknek megvan a hasonló, de egyéni motivációja, számomra az ésszerűségen, illetve a hazaszereteten túl a fiam jelenti az ügyben az egyéni, külön ösztönzést. Nem szeretném, ha egy lepusztult, kiszolgáltatott országban nőnének fel, élnének a gyermekeim. Melyik szülő szeretné ezt..? Ezért lépni, cselekedni kell.
 
OP: Politikailag kötődtök valahová?
 
BSI: Nem.
 
OP: Csak azért kérdezem, mert sokak szerint hazai terméket vásárolni csupán érzelmi kérdés, illetve, hogy egyes pártok ezzel akarnak szavazatokat szerezni, meglovagolva a nemzeti érzületét egyeseknek…
 
BSI: A saját magunk által megtermelt és gyártott árukat vásárolni – elsősorban – nem érzelmi, hanem racionális kérdés. Visszatérve a politikára. Mi sem informálisan, sem egyéb módon nem kötődünk egyik párhoz sem. Azt hiszem, mindnyájunkat érdekel a politika, mindenkinek megvannak az egyéni pártreferenciái, de mi a saját magunk által választott fontos témákban, civilként fejtjük ki politikai tevékenységünket.
 
OP: Mi az egyesületek (Budai Fiatalok Egyesülete és Magyar Termék Egyesület – a szerk.) véleménye a – még mindig csak – készülő magyar termék rendeletről?
 
BSI: Jó kezdeményezésnek tartjuk. Viszont már most azt kell mondanom, hogy sajnáljuk, hogy felpuhult, a kezdeti tervezethez képest valószínűleg egy gyengébb rendelet lesz a vége. Elismerem, hogy nem egyszerű a kérdés, hogy nem egyszerű az ilyen tárgyú szabályozás, de már mint említettem, fogytán az időnk!
 
Ezen túl, annak sem örülök, hogy túlságosan az alapanyagok irányából közelítik meg a dolgot, szemben a tulajdonosi háttér vizsgálatával, a magyar tulajdon mértékével, arányával. Mi erre teszük a hangsúlyt. A nyersanyag persze, hogy nagyon fontos. De vannak olyan területek, termékkategóriák, ahol hiába magyar a cég, hiába magyar a munkaerő, de vagy nincs, vagy megfizethetetlen lenne a magyar, hazai alapanyag. És hát, természetesen, nem minden terem meg nálunk! A jogszabály szerint akkor ezek szerint nem lesz például magyar csokoládé?! Annak ellenére, hogy több közepes és kisebb méretű hazai tulajdonú, itthon működő édesipari vállalkozásunk van, a nyersanyag okán lehet, hogy tényleg nem lesz magyar csoki…
 
De hát, a végleges tervezet még mindig nincs készen, úgyhogy inkább nem kelteném a feszültséget, esetleg egészen feleslegesen.
 
OP: Mit szeretnétek, mi a tervetek a jövőre nézve?
 
BSI: Ha az adott témát nézzük, ez egyszerű. Szeretnénk, ha magyar-termekek.hu oldalunkon, adatbázisunkban nem csak hatszáz vállalkozás, márka szerepelne, hanem idővel a többszöröse… Tehát, minél több sikeres, jól működő magyar vállalkozást szeretnénk látni a piacon. Illetve röviden és tömören újra összefoglalva: azt szeretnénk, ha mindenki megértené, hogy mit is jelent, miért is fontos a szlogenünk: „Válaszd a Hazait! Válaszd a jövőt!”.
 
OP

Szólj hozzá!

Címkék: hírek vásárlás interjú magyar indulás hazai vállalkozás ipar magyar termék

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-termekek.blog.hu/api/trackback/id/tr262871152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása