Megosztás

|

Magyar-Termekek.hu Blog_

A magyar-termekek.hu blogja. Hírek, információk hazai gyártókról, az itthoni, illetve a külföldi piacokon kapható magyar termékekről. Megírjuk, hogy mit, miért, s miért nem ajánlunk a vásárlóknak.

Honlapunk: magyar-termekek.hu

Facebook: facebook.com/magyartermekek
Twitter: twitter.com/magyartermekek
YouTube: youtube.com/magyartermekek

E-mail: info@magyar-termekek.hu

„Válaszd a Hazait! Válaszd a jövőt!”

Facebook

Brutális adatok - Így terjeszkedik a Lidl és Aldi Magyarországon

2011.12.02. 19:55 Stef1

A magyar élelmiszeripar további pozícióvesztés elé néz, részben a "hard diszkontok" további térnyerése miatt, hiszen ott igen alacsony a magyar termékek aránya.

A magyar élelmiszeripar az EU-csatlakozás nagy vesztese - fogalmazott előadásában Raskó György, agrárközgazdász a GKI Gazdaságkutató Újratervezés című konferenciáján. A szakember elmondta: hét év alatt 700 milliárd forintos, 27 százalékos piacvesztést szenvedett el az ágazat, 2000 óta a termelés 23, a foglalkoztatottak száma 25 százalékkal esett vissza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brutális veszteségek

A magyar piacon az import aránya 28 százalék körülire nőtt, ezen belül is különösen a tej-, tejtermék- és sertéshús-behozatal öltött elképesztő méreteket. A 2008-2010-es évek átlagában az előbbi csoportot tekintve az import súlya már 40 százalék feletti, utóbbinál pedig 38,4 százalék. A baromfihús és bor ugyanakkor még tartja magát: előbbi szektor relatíve versenyképes, miközben a tej- és tejtermékek esetében nem igazán jók az éghajlati adottságaink. Ami a hazai sertéshús piacvesztését illeti, Raskó szerint a technológiai fejlesztések elmaradása azt eredményezte, hogy a brazil import immár olcsóbb, mint a magyarországi termelésű áru.

Az ár a legfontosabb - világrekorder Lidl-Aldi-páros

A magyar fogyasztó számára, ha meginterjúvolják, az a legfontosabb, hogy magyar terméket vásároljon. Ha viszont a boltban kell döntenie, messze az ár a legfontosabb tényező, amit jócskán lemaradva követ a minőség, a márkanév és az eredet. A márkahűség erős korrelációban van a jövedelemszinttel: a hazai fogyasztó e tekintetben a bolgár és a román polgárokhoz viselkedik hasonlóan, szemben például a svéd és az osztrák fogyasztókkal. Mindennek fényében nem meglepő a hard diszkontok tempós előretörése - derült ki Raskó előadásából.

A Lidl és az Aldi láncok piacra lépésük öt éve alatt együttesen 13 százalékos részesedésre tettek szert - ez a tempó a szakember szerint világrekordnak tekinthető. Az idén együttes forgalmuk 265-271 milliárd forintot érhet el. Tavaly a Lidl 130 üzlettel 165 milliárd forintos forgalmat, az Aldi pedig 64 egységgel 84 milliárdos bevételt produkált. A magyar élelmiszeripar szempontjából mindez azért különösen fontos, mert e láncokban a magyar termékek aránya 30 százalék alatti - hívta fel a figyelmet Raskó György.

Többet is fizetünk a magyar termékekért

Az árérzékenység mellett ugyanakkor van egy sor olyan termék, ahol a hazai fogyasztók hajlandóak többet fizetni a magyar eredetű élelmiszerekért.

Ezek a következők:

  • liszt, rizs (5-10 százalékkal),
  • feldolgozott baromfi- és sertéshús-termékek, elsősorban a márkázottak, pl. Pick szalámi, Gyulai kolbász, Mastergood tanyasi csirke (15-30 százalékkal),
  • zöldség-gyümölcs (20-40 százalékkal),
  • márkázott szeszes italok, pl. villányi bor, gyümölcspálinka (10-30 százalékkal).

Több hungarikumnál ugyanakkor ez a felár nincs meg - hívta fel a figyelmet Raskó. A tokaji bor például jóval olcsóbb itthon, mint külföldön, a fűszerpaprika esetében pedig a tapasztalatok szerint nemigen számít a fogyasztónak, hogy honnan jön.

Bio és kézműves a siker kulcsa?

A kormányzat által szorgalmazott, a mezőgazdasági nyersanyagok helyben történő feldolgozása, a kézműves és bio élelmiszerek preferálása vidéki munkahelyeket és hozzáadott értéket eredményez. E termékeknek ugyanakkor nehéz bekerülniük a kiskereskedelmi láncokba, továbbá drágák is: a házisonka és -sajt például 40-100 százalékkal kerül többe, mint a láncokban kínált termékek. Mindent egybevetve a lakosság 5-10 százaléka lehet rendszeres fogyasztója ezeknek a termékeknek, azaz inkább választékbővítésről van szó.

Mindeközben a hazai élelmiszeripar súlyos hatékonysági és versenyképességi elmaradásban van, immár a lengyel és a román színvonalhoz képest is. E két országban ugyanis komoly élelmiszeripari fejlesztések valósultak meg, vagyis amíg a hazai ágazatból kiáramlott a tőke, ott befektetések valósultak meg. Ott szeretik a nagy nyugati cégeket, Magyarországon nem - fogalmazott Raskó, aki szerint ezek a folyamatok további veszteséget okoznak majd a magyarországi élelmiszeriparnak. Hozzátette: a Magyarországon forgalmazott francia President-csoport sajtjait 99 százalékban Lengyelországban gyártják. A magyar nyerstej mindeközben kelendő, az olaszok akár a teljes hazai mennyiséget is fel tudnák vásárolni, hogy azután a hatékonyabb tejiparuk révén márkás, jobb minőségű termékeket állítsanak elő belőle.

A befektetési hajlandóság a feketegazdaság magas aránya miatt is alacsony: ennek átlaga 20 százalék körüli, de a hús-, baromfi- és sütőiparban 30 százalék feletti. Az áfaemelés mindezt tovább erősíti majd, amivel a legális gazdaság nem tud versenyre kelni - vélte a szakember. A befektetőket emellett a kormány nagyüzemmel, iparszerű élelmiszer- és mezőgazdasági termeléssel ellenséges megnyilvánulásai szintén távol tartják.

Forrás: Napi Gazdaság

262 komment · 1 trackback

Címkék: hírek külföldi vásárlás üzlet botrány hungarikum élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-termekek.blog.hu/api/trackback/id/tr543432407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: EU-ellenes hangulatkeltés 2011.12.03. 16:37:30

Drámai hangú körlevél érkezett a postafiókomba: EZ EGY EU ÁLTAL BETILTOTT REKLÁMFILM A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI TERMESZTÉSRŐL! Vajon miért nem szeretik!? Ha megnézed, megérted. LÉGY SZÍVES , KÜLDD TOVÁBB! A mellékelt link erre a videóra mutatott: No akk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.12.03. 10:22:31

"A magyar élelmiszeripar az EU-csatlakozás nagy vesztese"

Fogalmazzunk árnyaltabban. Magyarország, az EU csatlakozás nagy vesztese.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.03. 10:22:46

milyen jó is lenne, ha inkább a drága és silány magyar árut vásárolnánk...

Asztalos Gábor 2 2011.12.03. 10:24:08

Aldi-lidl-penny is sok magyar terméket árul a saját márkásak között is. Csak a kedves vevő lusta elolvasni a csomagolást. Kolbászok, sajtok, szalámik között magyar gyártásúak is vannak.

Asztalos Gábor 2 2011.12.03. 10:25:27

@kolbászoszsömle:
"milyen jó is lenne, ha inkább a drága és silány magyar árut vásárolnánk...
"

Milyen jó is lenne, ha egyes szaremberek nem beszélnének faszságokat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.03. 10:28:26

Ha lenne webes szövegkiemelő, akkor aláhúznám az alábbiakat:
"miközben a tej- és tejtermékek esetében nem igazán jók az éghajlati adottságaink. Ami a hazai sertéshús piacvesztését illeti, Raskó szerint a technológiai fejlesztések elmaradása azt eredményezte"
"Mindeközben a hazai élelmiszeripar súlyos hatékonysági és versenyképességi elmaradásban van, immár a lengyel és a román színvonalhoz képest is."
"A befektetőket emellett a kormány nagyüzemmel, iparszerű élelmiszer- és mezőgazdasági termeléssel ellenséges megnyilvánulásai szintén távol tartják."

És ezért ül fordítva a lovon a Jobbik és az LMP, mert nem a kereskedelmi versenyt kell korlátozni (=támogatni a lemaradást), hanem a termelési hatékonyságot növelni.

TH 2011.12.03. 10:28:53

"a fűszerpaprika esetében pedig a tapasztalatok szerint nemigen számít a fogyasztónak, hogy honnan jön."
Amikor mikroszkopikus betűkkel írják a csomagolásra, hogy a paprika egy része brazil, a másik része kínai, és az egész magyar paprikának van feltüntetve, akkor azért én nem a fogyasztót hibáztatnám...

TH 2011.12.03. 10:30:33

@Asztalos Gábor 2: igen, én is akartam mondani, hogy a Lidl-ben nem nehéz kizárólag magyar árukat beszerezni, de persze ha rendes sonkát akar az ember, akkor az jó eséllyel német lesz...viszont a nyers húsok azok bizony magyarok szoktak lenni (a mirelit húskészítmények viszont valóban nem)

subtotal 2011.12.03. 10:36:15

Kedves magyar élelmiszeripar, be kellene menni a Lidl/Aldi pároshoz, megnézni, milyen termékeket lehet kapni mennyiért, aztán felvenni a kesztyűt.
Nevetséges, hogy az osztrák termékek jobbak árban/minőségben, mint az alulfizetett magyarokkal, a nagyraértékelt magyar alapanyagokból előállítottak.

Lucius Flavius Arrianus 2011.12.03. 10:37:22

A "nyugat szemetéről" csak annyit, hogy az Aldiban kapható joghurt ugyanaz, mint amit az osztrák Aldiban (ott Hofernek hívják) kapni. Olcsóbb, jobb, mint bármilyen magyar termék. Gondolom, az osztrák is szemetet eszik :P
Számtalan más termékkel ugyanez a helyzet. Persze lobbizgatni, politikusokat lefizetni, kampányt támogatni még mindig olcsóbb, mint tisztességes árut előállítani. Igény volna rá. Szívesen vennék magyar árut, ha az olcsóbb és - legfőképp - jó minőségű volna. De nem az.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.12.03. 10:44:02

@Asztalos Gábor 2: igazán megfogadhatnád a saját tanácsodat.

egyiptomi ugróegér 2011.12.03. 10:44:39

Én csak szürkemarhavért iszom és nyers mangalicazsírt eszem. Ha nap közben rám tör az éhség, csak előkapom a kumiszos kulacsot a csodaszarvasos tarsolyomból, és kortyolok egyet őseink kedvenc italából! Kurjongatni is szoktam! Hinnye!

A80 2011.12.03. 10:59:01

A magyar mezőgazdaság hatékonysága jelentős mértékben elmarad akár a környező országokétől, röviden legtöbb esetben nem versenyképes, az importcikkekkel. Ezen kéne változtatni, és nem gazdasági értelemben racionálisan viselkedő kereskedelmi láncokat, illetve elszegényedő fogyasztókat rendszabályozni.

contractor 2011.12.03. 11:04:05

A magyar élelmiszeripar nem vette észre hogy a felső középosztálynak teljesen megváltozott az ízlése és ezért nem is változtatott semmit a kínálatán. Most meg már futhat a pénze után. Persze a kevésbé tehetőseket is ki kell szolgálnia, de ott nem sok profit terem. Majd talán lesz néhány cég amely eszbe kap. de sajnos a többség már menthetetlen. A szürke marha és mangalica nem fog senkit megmenteni, az egy tévút. A black Angus és a suffolki juh még talán megmenthetne valamit.

J.W. Booth 2011.12.03. 11:04:14

Valószínűleg a német diszkontoknak nem elsősorban az a fontos, hogy német-osztrák termékeket áruljanak.

Ha a magyar nem elég jó, nem elég olcsó, akkor miért legyen a kínálatban?

Lehet arról beszélni, hogy a magyar mezőgazdaság vesztett az EU csatlakozással, dehát már több mint 20 éve piacgazdaság van. Akinek van igénye, lehetősége jót termelni itthon, az megteszi - és biztosan talál rá piacot.

A többieknek marad a siránkozás. Csak ne higgyék, hogy a CBA az etalon.

orient 2011.12.03. 11:04:16

Igen én is messze elkerülöma magyar láncokat vagy kisboltokat.

1. Kisboltok, mind adó és áfacsaló és mégis többszöröse minden=rablás.
2. Ha SPAR/KAISER ami nem a legolcsóbb duó ugye a piacon, még mindig mérfölekkel olcsóbb ugyan azon termékekre, sajtokra, mint a CBA-REAL...stb. magyar láncok. Hogy lehet hogy egy Osztrák lánc jóval olcsóbban adja ugyan azon termékeket mint a magyar társai? CBA ráadásul "véletlenül" kimaradt válságadóból is amit a kereskedelmi láncokra tettek, mégis drágábbak, olcsóbb saját termékeik meg mind a kukában landolnak olyan szarok.

Természetesen SPAR/KAISER és hasonló külföldi láncokban törekszem magyar terméket venni, és meglepő de több van mint a "magyar" CBA-ban. Érdekes tény ez is...

Rókakígyó 2011.12.03. 11:04:43

A piacvesztéshez az elmebeteg és korrupt politikusok, meg a versenyképtelen termelők járultak hozzá leginkább. Ne felejtsük el az Orbán-Torgyán párost, akiknél alig okoztak nagyobb kárt a mezőgazdaságnak. Az igaz, hogy a végén sikerült Orbán Úrnak megkaparintania néhány állami gazdaságot. A szőlőbánya már csak folyománya ennek. Csányi úr is vastagon benne van a jelenlegi helyzet kialakulásában, a szingapúri cégével együtt.

kafferbivalybalamber 2011.12.03. 11:06:12

"A befektetőket emellett a kormány nagyüzemmel, iparszerű élelmiszer- és mezőgazdasági termeléssel ellenséges megnyilvánulásai szintén távol tartják."

Máhogy mivan?
És melyik kormány? Még a Gyurcsány se.

Tapogatott Kukorica 2011.12.03. 11:09:46

Tobben is megfogalmaztak, en is csak megerositeni jottem: nem az EU-val, a fo piaccal van a baj, hanem azzal, hogy az agazat rendkivul versenykeptelen. Erdemes lenne osszehasonlitani, hogy egy mondjuk nemet termelo 1 eurobol mennyi es milyen minosegu hust tud eloallitani es mennyit egy magyar. Nem lennek meglepodve, ha a magasabb berek es arak ellenere a nemet jonne ki nyertesen. Teljesen elmaradtak a fejlesztesek az agazatban, a tamogatasok meg gyakorlatilag a termelok tuleleset szolgaljak, mintha segelyt kapnanak. Ez meg nem osztonoz senkit semmire, ugyanazt a termeket fogjak holnap is eloallitani, mint ma sot, rosszabbat. A mezogazdasagbol is egy hatalmas, atfogo reform hianyzik, mint megannyi mas teruleten, de ugy latszik nincs ertelmes brancs, amelyik kepes lenne ezt megoldani. Addig marad a lemaradas.

Rókakígyó 2011.12.03. 11:11:08

Ja... épp mondta egy ismerős, hogy a külföldi sertéshús beszerzésének nehézsége miatt most fel kell hagynia a húskészítmények előállításával. A hollandok és dánok ugyanis most valami miatt kevesebb árut adnak el, magyart meg nem vesz, mert jóval drágább. Nyugodt lehet mindenki, hogy a magyar párizsiban is valószínűleg dán vagy holland malac lesz, a marhahúsos készítményekben pedig dél-amerikai marha. Ez van.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.12.03. 11:12:30

a magyar termekektol menekulok , mind ehetetlen tele mesterseges mergezo anyagokkal ,egye meg az a hulye aki eloallitja azt a sok szemetet

pl ilyen a magyar etolaj, okadek, ajanlom helyette a spanyol olivia olajat , szinte az osszes kolbasz felvagott szemet a kutyamnak se szivesen adom, a sajtok minosege vetexik a csizmatalppal, es a tobbi ....

torró 2011.12.03. 11:15:11

Megállapították hogy amit az osztrák üzletben adnak, ugyanaz az árú,sokkal jobb minőségű mint amit nálunk kínálnak!
Az egyik cimborám most volt kint vitorlásversenyen mint csapattag, Szlovéniában nincs egyetlen multi sem !Se Aldi,se Lidl, se Tesco.Semmi! Csak a saját üzleteik. Nekünk jó az ismeretlen eredetű árú, ismeretlen vegyszerrel permetezve. Dögölj Magyar.
Ha meg vesznek is Magyar árút ,nem akarják kifizetni,lásd nemrég Auchan! De jó ez nekünk!!
egyiptomi ugróegér:
Csak ne légy ennyire cinikus.Nyáron a németek agyon vásárolják magukat magyar élelmiszerekkel,Kolbász, mangalicazsír/ha nem tudnád nem tartalmaz koleszterint, te csak egyed a Delmát ami egy molekulára van a műanyag mellett,/.Saját termesztésű őrölt paprikát kiló szám eltudok nekik adni.És nagyon sok más terméket is. De Te büszke Magyar vagy mi?Nem baj csak edd a spanyol paprikát Kínai vegyszerrel! Jó étvágyat!

orient 2011.12.03. 11:15:59

@version: és tegyük hozzá megint: többszörös áron!

Rókakígyó 2011.12.03. 11:19:33

@version: Az olivaolajat, legalábbis a szüzet nem használjuk főzésre. Ami meg nem szűz, az ugyanaz a szemét mint a magyar.

Rókakígyó 2011.12.03. 11:23:42

@torró: Már nem írok többet, bármit is olvasok, de erre azért reagálok még: A mangalicazsír tartalmaz koleszterint. A többiről inkább nem is írok.

orient 2011.12.03. 11:25:28

@torró: Ok ajánlom figyelmedbe, hogy hasonlíts össze pár ugyan olyan terméket a CBA-ban és SPAR/TESCO/AUCHAN...stb.-ben.

Miért kell 2x annyit fizetnem ugyanazért a termékért magyar láncnál, csak mert magyar? Nem rablás ez valahol? Kiviszik a profitot? A külföldi láncok is itt fizetnek ÁFÁ-t, alkalmaznak embereket..stb. Ja hogy profitjuk egy részét kiviszik? Mert a CBA profit az miért jobb. Az is valamilyen magányszemély számláján landol aki ugyan úgy külföldön veri el, vagy befektetésekben tartja, de nem forgatja vissza, tehát az ország szempontjából teljesen mindegy a tulajdonos ameddig az rendesen adózik, bejelent és leadózik minden alkalmazottja után és befizeti rendesen az áfát.

Kis adalék. Ma a külföldi láncok többszörösét adózzák magyar társaiknak. Magyar termékek aránya sokkal nagyobb ezekben a láncokban mint a magyar hiperekben és olcsóbban. Na ki érti ezt?

Ja és nem eszem margarint, hanem csak ír vajat, ami sajnos mérföldekkel veri a magyart. Vannak jó minőségű magyar termékek is azokat természetesen veszem, de azért elég sok lemaradásban vagyunk élelmiszer minőségben. Lásd mozzarella pl. szarvasi semennyire nem hasonlít egy mozzarellára. Inkább veszem az olaszt kb. ugyan annyiért sajnos.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.03. 11:26:24

nagyon helyes
terjeszkedjenek csak.

en mindig azt mondtam, hogy aki szorgalmas es jol csinalja, az erosodjon, sokasodjon.

remelem, a cba mar nem huzza sokaig. ha valami visszaidezni a 80as evek vegi koszos, retkes, bunko, nagyarcu szemelyzettel megvert, draga allami boltokat, akkor a cba uzletek azok...

a magyar aruk miatti beszart fejhangon vonyitasrol meg csak annyit, hogy nem panaszkodni kell, ocsisajt, hanem olyat eloallitani amit megvesz a kedves vevo es nem manipulalni ilyen hazafiassaggal manipulalni kivano fossal.

leszarom, ha hazaarulogyurcsanyistaliberalbolseviktotromanzsidociganynak tart a kedves termelo, akkor is azt fogom venni ami nekem megeri.

mert neki a dolga az en igenyeimet kioszolgalni es nem forditva. es ha nem jol szolgalja ki, akkor keresek olyat, aki ezt megteszi es nem erdekel, mi az anyanyelve....

gyz 2011.12.03. 11:28:03

én elhiszem, hogy a kis sajtkészítő-manufaktúrák, 100%-os befőttet és szörpöt gyártó Mari néni és a mittudomén milyen méhészet termékei az igaziak, csakhogy ezek max. rétegigényt elégítenek ki - a fő baj ott van, hogy a nagy mennyiségben, nagyobb üzemek által előállított termékek az esetek döntő többségében messze elmaradnak minőségben a külföldi versenytársaktól.

Menjen be vki Lengyelo-ban egy tecsóba, és hasonlítsa össze az ottani hús- és tejtermékeket, zöldségeket a magyarral, és nagyon el fog szomorodni.

Hazug és szar szlogen, amikor azt mondják, az olcsó szar külföldit lehet kapni a jó magyar helyett.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.12.03. 11:28:12

@Rókakígyó: en csak annyit tudok hozzafuzni , ha neha olyan erzesed van hogy regen sokkal jobb volt minden, akkor nem erzekcsalodasod van, hanem folyamatosan romlik a minoseg, egy nemet aruhazban vasarolva visszaternek az izek

gyz 2011.12.03. 11:29:51

@gyz: még vmi: Idén nyáron, a lengyeleknél 40%-kal olcsóbban adták a magyar görögdinnyét, mint itthon...

gyz 2011.12.03. 11:34:58

@torró: magyar paprika magyar vegyszerrel jobb?

Nyírségi kertészet tulajdonosa mesélte. Uborkaszezon elején bemegy a néni, hogy neki ilyen és ilyen vegyszer kell, mert vmi megtámadta szüret előtt az uborkáját. Mondja neki a pasi, dehát néni, már késő van a permetezéshez. Mire a válasz: Nem baj, Pestre viszem az árut a piacra.

orient 2011.12.03. 11:34:59

@Rókakígyó: semmi értelme olívaolajjal főzni. Asszonyom déli országból való(mediterrán) ahol 1000 liter olívaolajat használnak el naponta- o.k. ez kis túlzás :) de ők sem főznek soha olíva olajjal, mert baromság. Nem az ára miatt, hanem mert nem szokás. Náluk olíva ugyan annyi mint hagyományos olaj mégis a hagyományos olajban sütnek, ez a szokás.

Mikor mondtam neki, hogy itt mi magyarok szoktunk olívában sütni, akkor jót röhögött, még sosem hallott ilyet :))

Uva 2011.12.03. 11:35:01

sosem fogom megérteni, hogy miért baj, ha egy cég olcsón kínál jó minőséget..
az aldi meg a lidl is magas minőséget kínál, tökre nem fogok megvenni semmit csak azért, mert magyar. ami meg nem versenyképes, sorvadjon el, ennyi.
sorry, de nem hiszek az őskonzervatív gazdaságpolitikában, csak a liberálisban.

torró 2011.12.03. 11:39:14

Gyorsan hozzáteszem mielőtt megköveznek, van min változtatni a Magyar hozzáállásnak.Bizony sok cég csinál elég silány árút,de van azért már jó is.Azt meg azért tudni kell hogy a nyugat jóval előttünk jár például a termelői támogatásban és termelés szervezésben.Ezt úgy kell érteni hogy bizony meghatározzák a pihentetésre jutó föld terület helyét és nagyságát is.És azt is hogy kb miből mennyit termeljenek.Ez javaslatként.És ugye nem adták el a termelők feje fölül a feldolgozó ipart mint nálunk.Összevetve a probléma elég összetett.
Gyorsan egy történet az árakra. Egyik alkalommal, úgy májusban a paprika szezon elején a gyömrői vasúti átkelőnél megállítottam egy furgont amely a nagybanira vitt paprikát,úgy 25 db kiszerelésben és vettem tőle pár csomaggal 20Ft db áron. Ez a paprika a kiskereskedőnél pesten már 40Ft volt /db.És lent a Balatonnál 82Ft/db. Azt hiszem érezzük a kontrasztot.
Összegezve, igen vannak anomáliák bőven!

Alkesz 2011.12.03. 11:41:05

Mit vártok. A magyar élelmiszeripar ezzel együtt a mezőgazdaság tönkre lett baxva.
Én inkább kihajtok egy desznót az ólból és levágom. Ti meg egyétek a lidl-s szemetet. Jó étvágyat!

Deres · http://textura.blog.hu 2011.12.03. 11:42:37

Magyarországon magasak a közterhek, ezért drága a termelés. Ha a kormány versenyképesebbé akarja tenni a magyar árut, csökkentse a közterheket!

A többi csak parasztvakítás.

kovácspéterke 2011.12.03. 11:43:06

Olcsó és jó mindkettő, a nagy magyar cba termékek meg fosok. Ennyi.

hackbard.celine 2011.12.03. 11:47:55

@kafferbivalybalamber: az Antall kormány megtette a maga dolgát az ország jövőjének ellehetetlenítéséért: kárpótlás. Olyan birtokszerkezet jött létre, ahol a méretgazdaságos termelés szinte elképzelhetetlen. A mezőgazdaság GDP aránya 12%-ról 4%-ra csökkent, ezzel arányban csökkent a foglalkoztatottak száma is.
A termőföld (Torgyán-Orbán) eladási tilalma vállalkozásoknak 2014-ig meg lett hosszabbítva, esély nincs versenyképes méretű 5-10000 ha egybefüggő terület gépesített művelésére, hiába jók a természeti adottságok.
A blogger egyébként fordítva ül a döglött dakota lovon: a Lidl és Aldi nem ok, hanem következmény.
2004-ben a Tejtermék Tanács nevű gittegylet 75 Ft-ra emelte a hazai tej felvásárlási árát, holott a német piaci ár akkor 55 Ft volt és a lengyelek még szinte meg sem jelentek a piacon. Hiába figyelmeztetett mindenki, hogy ez így nem lesz jó, az EU csatlakozást követően, amikor a védővámok megszűntek, kártyavárként omlott össze az egész hazai tejipar. Minimális előrelátás sem volt a gittegyletben, a pillanatnyi haszon fontosabb volt, mint a hosszú távú gazdaságos működés.
Magyar seggbe magyar lófaszt, nagyjából ez a véleményem azokról, akik fejükkel a homokban a reálgazdasági piaci folyamatokban látják az ellenséget.
Nem erről van szó: fel kéne végre nőni a feladathoz és felfogni, hogy a patrióta nem az aki bármilyen szart megvesz csak mert magyar áru.
Tegnap vettem a Lidlben magyar töltött káposztát, vecsési savanyúságot, 35 napig érlelt magyar trappistát, fél liter magyar tejfölt. Mert épp ehhez volt kedvem. De azért ne legyek már idegenszívű, mert a kosaramba bekerült némi mandarin és német sör...

dean23 2011.12.03. 11:49:11

Ettől a debil kormánytól ha magyar élelmiszerről van szó max annyit várhat az ember, hogy államosítják az Aldit, Lidlt, Tescot és teljesen véletlen eladják tized áron a CBA-nak!

orient 2011.12.03. 11:49:24

@Mrs. Jackman: Múltkor leugrottam a sarokra tejfölért mert elfogyott a káposztához. Sarkon csak CBA van. Gondoltam bemegyek veszek egy tejfölt. VOlt nekik egy, azaz egy fajta tejfölük, na mit tippelsz milyen? CBA tejföl. Mondom esetleg valamilyen más termék mert ez már a kukában landolt párszor olyan szar volt, mondták nincs. O.k. elmentem a legközelebbi SPAR-ba és vettem EGY MAGYAR termelésű, jó minőségű tejfölt. Nem is volt drágább ráadásul, csak utaznom kellett érte, asszony meg nézett mi tartott egy tejföl vásárlásban 30 percbe? :)))

2011.12.03. 11:49:39

@version: A hozzád hasonlók miatt van kábé ott az ország ahol. Végülis a kommentekből azt szűrtem le, hogy a magyar azért szar, mert magyar. És mint tudjuk a magyar cucc ciki, nem elég puccos, és giccses a hozzád hasonló finom ízlésű emberkéknek.

Majd 10 év múlva, örülsz egy zsíroskenyérnek is. Amikor már minden padlón lesz, és vásárlóerő híján itthagy minket a szeretett nyugat is.

Bambano 2011.12.03. 11:53:06

@Lucius Flavius Arrianus: francokat ugyanaz, számtalan független fogyasztói teszt bizonyította, hogy ide silányabb terméket hoznak. tipikusan mosóporból például, de coca cola sem ugyanaz jön.

engem érdekelne, hogy tejtermeléshez miért is nem jó az éghajlatunk?

a hátrányunk az osztrákokkal, franciákkal szemben abból is adódik, hogy ők több agrártámogatást kapnak.

losonczielvtárs 2011.12.03. 11:53:58

Azért jópár ma is kiváló, és korrekt vagy nagyon jó árú magyar termék van, és igen az Auchanban, a Sparban vagy a Tescóban. A Spar és a Tesco sajátmárkás termékei közül az energiaitalok, a chipsek, a sós sütemények, margarinok, tartós tejek, kenhető sajtok legtöbbször magyarok. A gyümölcslevek 90 százaléka is hazai. Sőt a húsok is. Akkor mi a baj? Miért van az, hogy a sikeres magyar élelmiszeripari cégekről soha senki nem beszél? Talán azért,mert azok versenyképesek, egységesek, modern nagyüzemi formában termelnek? Mert a multiknak beszállítanak? Ez a baj, ameddig a háromfős Bivajbeszódi MGTSZ-t dicsőítik az összes tv-műsorban - amiről különben mindenki tudja, hogy veszteséges és elavult -, és egy pozitív példát nem mutatnak be, pedig lenne bőven, addig senki se várjon változást.

Bambano 2011.12.03. 11:55:09

@hackbard.celine: "A termőföld (Torgyán-Orbán) eladási tilalma vállalkozásoknak 2014-ig meg lett hosszabbítva, esély nincs versenyképes méretű 5-10000 ha egybefüggő terület gépesített művelésére,": nettó marhaság, a termőföld tulajdonjogának átruházása lett megtiltva, nem a haszonbérlet. A haszonbérletet pl. segítették azzal, hogy csak hosszútávú szerződés esetén van adókedvezmény.

Az pedig helyes, hogy külföldi ne tudjon földet venni, az utolsó értékünk, amit még nem vásároltak fel a külföldiek.

Gyarló Hintaló 2011.12.03. 11:56:47

Családunk 20 éve dolgozik a húsiparban. Elszomorító dolgokat tudnék mesélni, hogy miket etetnek meg az országgal. Ismerősöm dolgozik az Alföldi-tejnél Szfváron. Már ettől a cégtől sem fogok venni soha semmit az biztos!

Álmom egy tanya, állatok hada!!!

Tényleg az a tuti amit te nevelsz fel, és te vágsz le!!!

orient 2011.12.03. 11:57:07

@Jankove: Sajnos az EU vesztesei vagyunk csak nem az EU tehet róla, hanem a kedves politikusaink akiben a magadfajták még mindig hisznek és elhiszik a populista baromságaikat. Nem az EU tehet róla , hogy a politikusaink minden mozdíthatót ellopnak az országból és az egész rendszer velejéig romlott, korrupt. Lehetne úgyis csinálni ezt az EU dolgot mint a Csehek-Lengyelek. Ja érdekes lengyelek tudnak 4-5% GDP növekedést produkálni akkor is ha egész EU recesszióban van, a gonosz EU igaz? Vagy esetleg ott a felső vezetés sokkal normálisabb és kevésbé korrupt? A jelző a "kevésbé"-n van, mert ott is korruptak, csak lehet ezt normálisan is csinálni nem úgy hogy közben az ország csődbe megy miattad.

Szóval abba lehet hagyni az EU szapulást, jobb ha inkább körbenézel a politikusaink háza táján, mielőtt szajkózod a feladott leckét!

orient 2011.12.03. 11:58:23

@Gyarló Hintaló: Mi a baj az alföldivel? Mi szoktuk venni a termékeit!

losonczielvtárs 2011.12.03. 12:00:16

@Bambano: Magyarországon meg lassan azért fizetnek, hogy ne termeljenek. Vess egy pillantást arra, hogy a mezőgazdasági termelés a GDP mekkora részét teszi ki. Ne érts félre, ez szerintem sincs így. Sőt, a termőföld idegeneknek való kijátszásával sem értek egyet. Mert az lenne, mint a cukorgyárainkkal. DE: akár tetszik vkinek, akár nem, itt a rendszerváltás előtt egy működő mezőgazdaság volt. Kellett volna egy reform, de nem ez, mert 20 éve szabályosan szétvertek egy működőképes rendszert. Azóta sokszor elmondták, hogy össze kéne állni, nagyobb szövetkezetekké, csak most tisztán saját akaratból, demokratikus alapon. Akik anno együtt maradtak, pl.: Nádudvar, még ma is léteznek.

2011.12.03. 12:00:32

@Deres: "Magyarországon magasak a közterhek, ezért drága a termelés"

És tegyük hozzá, hogy a multinacionális cégek összehasonlíthatatlan előnnyel működhetnek a piacon, míg a magyar minden téren szopatva van. Hol tehetné meg egy magyar vállalkozás, hogy egyszerűen késve, vagy egyáltalán nem fizet a beszállítóknak. 10 perc után húzhatná le a rolót. Hol van neki 5 év adómentesség? A nagyoknál miért nincs 5 pecenként apeh és különböző felügyeleti szervek ellenőrzése? Napestig lehetne sorolni, és akkor jön az idiótája, és fel van háborodva, hogy a magyar drága.

torró 2011.12.03. 12:01:10

Azon gondolkodtam miért nem tudunk,csak egy kicsit, is tisztességesek lenni.Majd a történelmünk jutott eszembe hogy ez a szerencsétlen ország népe állandó túlélési gondokkal küszködött a vezetők , az urak, a háborúk, majd azok következményeik, majd különböző pártrendszerek, de mindig az aktuális hatalom hozzá nem értése miatt. Vagyis minden eszközt igénybe veszünk hogy talpon tudjunk maradni.Tehát nincs idő a tisztességre. Lehet hogy csak én vagyok ezzel gondolattal egyedül?
Az a példa jut eszembe hogy a török hódoltság idején választottuk a sertés tartást, mert a marhát a török elhajtotta, ugyanis a sertés nem ette.

losonczielvtárs 2011.12.03. 12:01:11

szerintem sincs jól így - akartam írni :)

tjunior 2011.12.03. 12:05:17

@Jankove: te jó lenne ha sok magyar terméknél csak az lenne a probléma hogy nem elég puccos...

a Zamboni nem egy tészta 2011.12.03. 12:05:32

@torró: De, Szlovéniában is van ALDI ás LIDL. TESConak nem éri meg, van helyette helyi lánc, amit nem kevernék a CBAval. Az, hogy ott koncentráltabb a kereskedelem és kevesebb a multi sokmindenen múlik. Pl. településszerkezet, privatizáció idején az élelmiszerkeredkedelem állapota, logisztika úthálózat........

Lucius Flavius Arrianus 2011.12.03. 12:06:54

@Bambano:
az Aldiban ugyanaz a joghurt, mint az oszták Hoferben. Mindkettőben vásárolok, tudom.
A Coca Cola - és több mosópor is - MAGYAR termék. Itt készülnek. Tény, hogy többször kiderült már az azonos márkájú termékeknél a rosszabb minőség, de ez jellemzően akkor igaz, ha a hazánkban IS gyártott áruféleségről van szó. Általánosságban pedig fenntartom, hogy a "nyugati szemét" hazug mítosza a magyar politika és és az őket szponzoráló/kiszolgáló/lefejő, kivételezett helyzetüket fenntartani kívánó CBA-féle cégek és a változtatni/fejlődni képtelen magyar élelmiszeripari vállalkozások műve. Ezen a helyzeten és a fogyasztói közérzületen pedig nem változtat egyetlen teszt és a hazug mítoszok terjesztése sem.

2011.12.03. 12:09:11

@orient: Az EU ugyanaz a korrupt rendszer, mint a hazai. Csak nagyobb a játszótér. Tudom nehéz gondolkodni, és elvonatkoztatni a televíziótól, ami nyilván a te otthonodban is éjjel nappal nonsztop ontja a hülyeséget, mert igényed van rá. De azt azért illene látni, hogy a piacainkat -persze hathatós magyar támogatással- a nyugat baszta szét. Egyébként ha még nem tűnt volna fel, a szétesés határán van, ez az általad nagyrabecsült unió. Ez a szép a kapitalizmusban: Ha kiszívjuk a gazdatest vérét, a vérszivó is vele döglik. Ezt látod ma a világban.

szobatars 2011.12.03. 12:09:26

@Bambano: Az pedig helyes, hogy külföldi ne tudjon földet venni, az utolsó értékünk, amit még nem vásároltak fel a külföldiek.

És eladás után kiássák a termőföldet és elviszik külföldre, az ország meg tele lesz lyukakkal...

hackbard.celine 2011.12.03. 12:09:36

@Bambano: Budai Gyula (fidesz elszámoltatási kormánybiztos) ellenjegyzett egy termőföld csereügyletet, ahol az ellenérték egy állóóra volt.
Haszonbérlet helyett az osztrák határ 20-40 km-es körzetében a belterületi besorolású telkeket vesznek üvegházas növénytermesztésre.
Ennyit a hülye ideológiákról.
Tízezer zsebszerződés várja hogy végre feloldják ezt a baromságot. Kelet-Magyarországnak végre mennyit segítene a működő tőke beáramlása a mezőgazdaságba? Párszázezer munkahelyet.

funfun 2011.12.03. 12:10:14

1.) Rizs, mint magyar eredetű termék???? "a hazai fogyasztók hajlandóak többet fizetni a magyar eredetű élelmiszerekért.Ezek a következők: liszt, rizs (5-10 százalékkal),"

2.) A "támogassuk a magyar kisboltokat" üzletek tipikus áfacsalók. Drágább a termék, nyugtát nem adnak - vagyis az áfát nem fizetik be a költségvetésnek. Ugyanakkor feltételezem, a beszállítóval is lezsírozott ügy: csak szállítólevéllel jön a zsömle jelentős része, így adómentes a többi. Nyugtát pedig arányaiban csak arról adnak a Marika nénik a sarki közértben, amit számlával kapnak a beszállítótól. Ördögi kör, ahol a vásárló kétszeresen fizet rá (szó szerint): egyrészt drágább a termék, mint a csúnya, gonosz multiknál, másrészt a nem adózott bevételből nem is lesz közösségi közlekedés, autópálya - vagy Azori szigeteki konferencia, ausztrál, brazil utazás kedves politikusainknak.
www.blikk.hu/blikk_aktualis/azori-szigeteken-uleseztek-a-megyei-elnokok-2073553

2011.12.03. 12:13:11

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Olyan rossz olvasni ezt a nyílt magyarellenességet, minden egyes hozzászólásodban. Ha annyira rühelled ezt az országot, miért nem keresel magadnak egy másik hazát? Miért elégszel meg a szidalmazással, amikor fel is ülhetnél egy repcsire, és soha nem kellene visszajönnöd.

szobatars 2011.12.03. 12:15:01

@Jankove: Majd 10 év múlva, örülsz egy zsíroskenyérnek is. Amikor már minden padlón lesz, és vásárlóerő híján itthagy minket a szeretett nyugat is.

Akkor egy valódi történet:

A 90-es évek elején - Győrben - hagymatermelők panaszkodtak nekem, hogy a budapesti nagybani piacon alig 17-18 forintot adnak egy csomag hagymáért. Mondtam nekik, szállítsanak Bécsbe, kb. ugyanaz a távolság. Egyikük kiszámolta, hogy ott csak 13-14 Ft egy csomag hagyma felvásárlási ára és még máshogy is kell csomagolni, több a munka vele, stb.

Ekkor megkérdeztem: Akkor most sok vagy kevés a 17-18 forint kevesebb munkáért?

A magyar mezőgazdaság leginkább az abban dolgozók miatt tart ott, ahol tart.

xylu 2011.12.03. 12:16:46

Ez a cikk színtiszta csúsztatás!

Az LIDL-ben rengeteg magyar áru van,SAJÁT MÁRKANÉVEN az összes fiss tejtermék és hús,nézzétek meg egyszer, nagyon fogtok csodálkozni!
Ez nem más, mint a CBA monopol helyzetre törekvése,az pedig nekünk, vásárlóknak nagyon rossz.
Amúgy biztosan egy férfi írta, aki sose jár vásárolni....
Egy gyakorló háziasszony

svdkert 2011.12.03. 12:16:57

mastergood menjetek a fenébe köcsögök. Mennyit kaptatok érte? Nem szégyenled magad?

Akvyr 2011.12.03. 12:17:38

Azt kellene megérteni, hogy ha nem az 5-10%al drágább magyart veszitek, akkor azok csődbe mennek, elbocsájtják a dolgozókat, és újabb X-el nő a munkanélküliek száma, akiket majd ti tartotok el, plusz akik majd a ti termékeiteket és szolgáltatásaitokat NEM tudják megfizetni, ezért majd ti is jól csődbe mentek vásárlóerő híján. És akkor a környezettudatosságról nem is beszéltem. A világ másik feléből idehordott cuccok felérnek egy merénylettel. Persze nyilván olcsóbban termeli az, aki kétszer akkora támogatást kap az államtól, ezzel nem is lehet versenyezni.
Nyilván az is elképesztő, hogy ugyanaz a kaja szállítással és vámmal fele annyiból megvan, mint a magyar.

Dr Kangörény 2011.12.03. 12:17:41

@Jankove: Szerintem meg a magadfajták miatt tartunk itt.

Ugyanis a szar nem azért szar, mert magyar gyártású.

A magadfajta egybitesek nem értik, hogy valami csak azért mert magyar, még nem lesz jobb, és attól, hogy valamit külföldi láncban árulnak, még nem lesz szar.

Termelj olcsón, jó minőséget és mindenki leszarja majd a drága külföldi árukat!

De addig kussoljatok, mars vissza a földekre dolgozni!

Don Quixote de la Ferko 2011.12.03. 12:18:22

@Gyarló Hintaló:
Érdekes. Alföldiről hasonló a véleményem, egy ideig jó volt, aztán egyik hétről a másikra valami nyúlós, gusztustalan trutyi jelent meg a tejfölös dobozban. Egye aki gyártja.

parrre 2011.12.03. 12:18:40

Nálam az ár/érték arány dönt. Ha nem akarják hogy Aldiban/Lidliben vásároljak, zárják be őket.

szobatars 2011.12.03. 12:19:18

@losonczielvtárs: Mert az lenne, mint a cukorgyárainkkal.

A szerencsi cukorgyár végül azért zárt be, mert senki nem volt hajlandó cukorrépát termelni, pedig azb eredeti feldolgozási mennyiség kb. felével már életbe tudott volna maradni. De a "magyar" paraszt inkább azért vette fel a pénzt, hogy ne termeljen cukorrépát, most meg sír, hogy azóta drága a cukor, neki meg nincs FOLYAMATOS bevétele.

Don Quixote de la Ferko 2011.12.03. 12:21:29

@Bambano:

"Az pedig helyes, hogy külföldi ne tudjon földet venni, az utolsó értékünk, amit még nem vásároltak fel a külföldiek. "

Jogos. Szerintem is jobb, ha korrupt politikusok kezében van az egész, bevetik repcével, van vele évente 3 nap munka, a többi időben meg parlagon hever az egész, és lehet tüzelni a traktorhordákat a parlament ellen.

orient 2011.12.03. 12:21:59

@Jankove: Szerencsére nem nézek tévét túl sokat. Az EU lehet hogy bukik, de nem az alapötlet miatt, hanem a gyenge láncszemek miatt. AZ EU nyertesei a kelet európai országok, kivéve minket. Kicsit nézz körbe körülöttünk ahol mindenhol EU tagok vannak, és rendesen csinálják a dolgokat, vagyis rendesebben mint nálunk. Fényévekre vannak tőlünk, tehát az EU-ból értelmesen, nem szétlopkodva nagyon is jó hasznot húzhatnak a lemaradott országok. Írek is az egyik legjobb ország lettek EU csatlakozással, előtte majdnemhogy éheztek, most saját hülyeségük miatt kerültek bajba, de helyre is hozták egy év alatt.

Ne ugord át a mondanivalómat és ne gyere politikusmaszlaggal hogy a média megvezet...stb. csak nézz körül. Nem nincs igazad, cseheknél, szlovákoknál, lengyeleknél semmivel sem nagyobb a játszótér, mint nálunk ugyan olyan szar posztkomunista országok voltak mint mi mégis mérföldekkel előttünk járnak, adórendszerben, fizetésben, életszínvonalban, közellátásban...stb. erre válaszolj, ne a médiával meg a dilettáns szöveggel. Érdekes miért van tele a CBA szlovák termékekkel? Mezőgazdaságuk egyenlő volt a nullával a miénkhez képest. Vagy Lengyelek, ott érdekes nem lehetett szétverni hazai termelést sőt még javítani is tudták? Tehát nem az EU verte szét hanem valószínűleg a politikus érdekek, eladták és saját zsebre tették itthon a rendszerváltás után sajnos most jön a sokk: SAJÁT HONFITÁRSAINK, AKIK A MAI NAPIG OTT ÜLNEK a parlamentben! Ez a valóság és nem amit a HÍRTv/ATV/Kuruc info mond, vagy mittomén honnéd szeded az információt..

villamos alóli kacaj 2011.12.03. 12:22:31

Mi, akik az iparban tevépkenykedünk:
- hányszor adtunk támogatást traktor vásárlásra?
- hányszor adtunk támogatást: szárazság, sok eső, stb esetén?
- hányszor adtunk támogatást felvásárlások esetén?
- hány fajta föld, állattenyésztési, stb. támogatást adunk?
AZ ADÓNKBÓL?
A mezőgazdasági termelés egyértelműen politikai kérdés!
Megkérdezném? Raskó úr, - aki ha jól tudom - nagybirtokos, ugyan olyan rossz helyzetben van-e modjuk mint egy építőipari cég vezetője? (már arra gondolok aki nem fityisz kapcsolatos)

2011.12.03. 12:23:18

@szobatars: Ez a két szar közül való választás tipikus esete. Nem szabad felróni. Egyébként nincs igazad valamiben. A mezőgazdaságban még ma is szorgalmas, és hozzáértő emberek dolgoznak, főleg családi vállalkozás, egyéni gazdálkodó szektorban. De nem elég lehetetlen körülmények között megtermelni valamit, el is kell adni. Amíg a magyar a hülye szlogenekre, hazugságra gerjed, és két termék közül biztosan azt vásárolja meg, amelyiknek jobb a marketingje, addig esélytelen bármi.

losonczielvtárs 2011.12.03. 12:23:48

@szobatars: igazad van, én is ismerem a szerencsiek történetét, szomorú. Csak ismételni tudom, amit írtam: Magyarországon meg lassan azért fizetnek, hogy ne termeljenek. Kaba már más történet, onnan a régi igazgató (89 előttről) ismerősöm.

Don Quixote de la Ferko 2011.12.03. 12:24:51

@orient:

"Vagy Lengyelek, ott érdekes nem lehetett szétverni hazai termelést sőt még javítani is tudták? "
Nem jó példa. Amióta léteznek, nadrágszíjparcellákon termelnek, így nevelkedtek.
Erre képtelen a magyar, ha nincs 30 holdja, akkor az szerinte nem gazdaságos.

blr 2011.12.03. 12:27:15

@torró: Ha már a helyesírás nem megy, legalább írjunk sok hülyeséget?
Szlovéniában ott az Aldi, a Lidl és a Spar is. en.wikipedia.org/wiki/List_of_supermarket_chains
Bár igazán jót a koleszterinmentes zsíron röhögtem... www.ohki.hu/hus_es_egeszseg/gyakorikerdesek.htm#egeszsegesebb

=nessuno= 2011.12.03. 12:27:36

Szánalmas dolog mindent az EU csatlakozás számlájára írni. Nosztalgiázni, hogy de jó is lenne, ha bezárkóznánk és a fogyasztó kénytelen lenne megvenni azt, ami van, annyiért, amennyiért adják. A tömegek azt veszik, ami olcsó, mert szegények az emberek.

Krumplee Bogár 2011.12.03. 12:27:48

Aki már vásárolt Ausztriában, Németországban, egyéb helyeken, az tudja, hogy a külföldi áru nem szemét.
És ne várja már tőlem senki, hogy egy Magyar Tej feliratú dobozos tejért kifizetek 260 forintot literenként, amikor mellette nyitrai tej is van, pont ugyanolyan dobozban 140 forintért. A szlovák tej nem rosszabb a magyarnál.
Az hogy hangzana, ha a külföldi elkezdené ócsárolni a magyar termékeket, amit oda exportálunk? Fel lennénk háborodva.
Kézműves és bio terméket meg akkor fog venni a magyar, ha annyit keres, mint a svájci vagy a norvég fogyasztók. Addig meg olcsón akar nem éhenhalni.

phaidros 2011.12.03. 12:27:49

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
ami megéri neked azzal nem valószínű, hogy jól jársz. A nyugatiból ide is a szart hozzák, meg általában is a szar az olcsó.

2011.12.03. 12:28:07

@Kangörény_: "Termelj olcsón, jó minőséget és mindenki leszarja majd a drága külföldi árukat"

Nahát. Ez olyan okos érvelés volt, hogy akár parlamenti tanulmány is lehetne. Ott szoktak ilyen elméleti síkon fejtegetni. Ahhoz, hogy itt bármi beindulhasson, kellene egy kis ellenállás, és elv-vezéreltség vásárlói oldalon. A kígyó a saját farkába harapott.

losonczielvtárs 2011.12.03. 12:28:09

@Jankove: A mezőgazdaságban még ma is szorgalmas, és hozzáértő emberek dolgoznak, főleg családi vállalkozás, egyéni gazdálkodó szektorban. De nem elég lehetetlen körülmények között megtermelni valamit, el is kell adni.

Pontosan, de lassan 20 éve mondják, hogy ez a termelési forma nem fenntartható. Mégis nem hajlandóak rajta változtatni.

GL-581 g 2011.12.03. 12:28:11

Bár a poszt egy részével egyetértek (pl. a technológiai fejlesztések elmaradása kapcsán), kissé szemforgatónak érzem ezt a "multizást".

Tudatos vásárlónak tartom magam, s nem sajnálom az időt, hogy összevessem két termék csomagolását, és mérlegeljek választás előtt. Így az ár mellett a származási hely, az összetétel, az egységre vetített vételár és a márka is sokat nyom a latban.

Szeretek magyar terméket vásárolni. Akár kicsit drágábban is.

Csakhogy. Amikor először lementem az Aldiba, és álltam a vákuumcsomagolt felvágottak fölött, picit berágtam a komplett hazai élelmiszeriparra. Sertéssonka, származási hely: Németország (hoppá!), összetétel: 96% sertéshús (hoppá2!), ár: kb. a leggagyibb CBA-s/Reálos menyétpárizsi árának szintjén, de utóbbiban hús alig, darált porcogó, műfokhagyma és ipari szalonna annál inkább található.

Ezek után mégis hogyan részesítsem előnyben a hazai felvágottat? (Hozzáteszem: ott is van finom, a Pick Békebeli párizsi és a Gyulai pl.)

Inkább azt kéne megnézni, hogy máshol miért tudnak jó minőségű terméket versenyképes áron előállítani. És a "merszétvertékamagyarmezőgazdaságot" szintű közhelyek csak nehezítik a probléma megoldását.

Kisebb terhek, több fejlesztés, a kis területnek és kiváló adottságoknak megfelelő "keveset de csúcsminőségben" elv támogatása - és akkor nem kell az Aldi meg a Lidl miatt keseregni.

losonczielvtárs 2011.12.03. 12:30:42

@luciferko: Erre képtelen a magyar, ha nincs 30 holdja, akkor az szerinte nem gazdaságos.

Mert nem is gazdaságos. Ne keverjük össze a dolgokat. Van, mit lehet nadrágszíj-parcellán gazdaságosan termelni (elég kevés) és van amit nem (a többség). :)

kovácspéterke 2011.12.03. 12:30:52

@Jankove: Nem azért szar mert magyar, hol olvastál ilyet?
Én szívesen vásárolok magyar terméket, ha az jó, akár picit drágábban is, de csak azért nem fogok megvenni vmit, mert magyar.

A Látó 2011.12.03. 12:32:13

@Gyarló Hintaló:
Már csak a tanyát kell megvenned, az állatok hada már körülvesz.

orient 2011.12.03. 12:32:30

@luciferko: a tényen nem változtat, nem az EU tehet róla hogy a jó mezőgazdaságunk szar jelenleg. Magyarország adottságai talán a legjobbak a világon mégis hátul kullogunk, sajnos a saját hülyeségünk miatt. Mást hibáztatni értelmetlen...

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.12.03. 12:36:24

@subtotal: Nem kicsit demagóg amit mondasz. Megkéne nézni, mennyi támogatást kapnak pl. az osztrák gazdák, aztán pedig összevetni a magyar gazdával. Utána lehet versenyezni...

2011.12.03. 12:40:40

@orient: Engem nem igazán érdekel a balkán többi állama. Márcsak azért sem, mert mindig a szlovákokat hozzák etalonnak, bezzegországnak, mégis akármelyik részén jártam szlovákiának, 30 évvel ezelőtti magyarországra emlékeztetett, több ízben jöttek benzinkútra kolduló gyerekhadak. Mivel országhatáron belülről is csak folyamatos fals infót kap a plebs, honnan tudhatnád, milyen valós gazdasági állapotban vannak a környező országok vagy pl; írország? Én csak azt látom, hogy mióta Eu tagok vagyunk itt minden visszafejlődött, romlott egyedül az árakban tudtunk azonosulni. A miértek keresése szerintem másodlagos, márcsak azért is, mert fölösleges valamire választ keresni, ha egy jottányi szándék sincs a megoldásra. A magyar emberek dolga annyi lenne, hogy a lehetőségekhez képest támogassák a magyar gazdaságot, mert ez az érdeke minden itt élőnek. Ehelyett fintorognak, és turbó fokozaton fűrészelik tovább maguk alatt az ágat.

Krumplee Bogár 2011.12.03. 12:40:45

Ha a Lidl, Aldi polcain találok jó minőségű, elérhető árú termékeket, akkor azt fogom megvenni. Sajnos én nem vagyok olyan gazdag, hogy magyar párizsit vásároljak kilónként 1500-ért, de kb. 10% hús (és szem, taraj, tőgy, bőr, porc stb) tartalommal, én szegény vagyok, úgyhogy én kénytelen vagyok német sonkát venni ezer 2500-ért kilóját, de 86-90%-os hústartalommal. Bocs, de én nem engedhetem meg magamnak, hogy a magyar szemetet vegyem minőségi hús helyett.

Bambano 2011.12.03. 12:42:21

@losonczielvtárs: miért is ne lenne fenntartható? ha nem lenne az a sok mocsok szemét rabló termékfelvásárló, akkor simán fenntartható lenne.

Példa: leszerződik a gazda sertésre, felneveli, eteti, fizeti a költségeket. Átvétel előtti napon rátelefonál a felvásárló, hogy bocs, de nem kell. Másnap a haverja véletlenül pont arra jár, és "baráti" segítségként féláron megveszi, mert a gazda meg van szorulva, nem tarthatja akármeddig a malacot. Az ilyet miért nem büntetik?

Ha meg leszerződtél terményre, de elvitte az árvíz, akkor rommáperelnek a bíróságokon. Ez a dolog miért nem kölcsönös?

Ismerek olyan terményfelvásárlót, maseratival jár, mert a ferrari már ciki. nyilván azért futja maserre, mert nem harácsolt, nem vert át senkit, nem volt tisztességtelen gazdagodása. nyilván....

Az ilyenek miatt döglődik a mezőgazdaság.

Tapogatott Kukorica 2011.12.03. 12:42:45

@Jankove: "De azt azért illene látni, hogy a piacainkat -persze hathatós magyar támogatással- a nyugat baszta szét."

Szerintem meg forditva kell nezni a dolgot: nem a nyugat baszta szet, hanem -hogy klasszikussal eljek- a magyar kurta el.
Naponta latom a nyugati embert, ahogy vakarja a fejet a magyar hulyesegeken, egyszeruen nem ertik, hogy miert nem ugy viselkedunk "ahogy kell". Azaz a piacgazdasag legalapvetobb szabalyaival sincsenek tisztaban nagyon sokan, es mivel kozuluk kerulnek ki a politikusok is, az ujabb torvenyek is ebben a "nem ertem" rendszerben keszulnek.
Remek pelda (es engedje meg a blogolo, hogy kicsit politizaljak, igerem utana befejezem), hogy mit csinal a mostani kormany: szembemegy mindennel, ami a nyugati tipusu piacgazdasagot jellemzi, aztan most cimoldalon hozzak a hirt, hogy Orban szerint megint tamadas varhato december kozepen vagy mi a szosz. Nem bakker, ez nem tamadas, hanem igy mukodik a piac: bearaznak dolgokat, tobbek kozott arra alapozva, amit a nep aktualis vezetoje mond, tehat hogy mire szamithat a befekteto.
Ugyanigy mukodk a piacgazdasag a mezogazdasagban is, mas kerdes, hogy ugy tunik, a legtobb magyar gazda nem kepes ezzel a lehetoseggel elni. Igen, ossze kene fogni, ehhez kellene a politika is, hogy megfelelo szabalyozas legyen a hatterben a tamogatasokat es pl. a foldeket illetoen, de nincsenek ilyenek. Lehet szidni a nyugatot vagy keletet, itt a magyarok a hunyok, akik elvegetalnak a tamogatasbol es lof.szt nem tesznek azert, hogy inkabb fenntarthato legyen a gazdasag. Mondhatni, a magyarok az EU ciganyai (mely tisztelet a sajnos kisebbsegnek, aki meg nem). Tessek osszefogni, ha kell tuntetni reggeltol estig, hogy megvaltozzon a helyzet jogilag, a tamogatast esszeruen, fejlesztesekre felhasznalni... Mindent megtenni ennek erdekeben. Vagy megyunk a levesbe, ilyen egyszeru. Miert fogna barki is a kis kacsonkat? Nem vagyunk mi senkik mas orszagok szemeben, magunknak kell kikaparni a gesztenyet. Ha meg nem megy, akkor igy jartunk, Eszak-Koreat meg barmikor csinalhatunk, nem problema.

Bambano 2011.12.03. 12:45:22

@Krumplee Bogár: ezt úgy mondtad, mintha a külföldi nem ócsárolná a magyar terméket... nem is voltak itt francia meg német tv-sek, hogy tönkretegyék a saját termelésük védelmében pl. a magyar libatermesztést, libamáj exportot. csak mi nem megyünk ki és nem tesszük velük ugyanezt, itthon a kutyát se uszítják rá az ilyen szemét pénzvezérelt újságíróra.

orient 2011.12.03. 12:48:34

@Jankove: Na meg is fogtad a lényeget. Kezded érteni. Én élek és munkám miatt járok más országokban. Igen azokban is amiket említettem.

Ne "bezzegszlovákiázunk". Menk el Lengyelországba és utána beszélj. Mentél volna Írországba EU előtt és most.

Szlovákia: vannak éhező emberek valóban, tudod miért? Mert megvontak minden állami segélyt az ingyenélőktől akik most mind bajban vannak, cserébe viszont tudod mi van? Normális adórendszer, ha dolgozol rendesen megélsz és meglepetés: van pénz támogatni a mezőgazdaságot amiért sokkal hatékonyabban működnek és elárasztják pl. MO-t is a termékeikkel.

Igen Szlovákiában a megélhetési gyerekgyárosok most bajban vannak. Azok is akik próbálták az egész életüket segélyekre alapozni, igen ezek mind bajban vannak, de cserébe a dolgozó réteg mérföldekkel jobban él mint mi. Melyik jobb?

Lengyeleknél ráadásul a szociális rendszer sem rosszabb mint nálunk, csak sokkal kevesebb a potyautas álrokkant, előnyugdíjazott, és egyéb segélyen tengődő, de ott is a munkából élők jobban élnek és a segélyen élők is többet kapnak. Igen a mezőgazdaságra is sokkal több pénz jut.

Ja és a politikusok sem lopták szét az országot a rendszerváltáskor és tették tönkre.

Ica a fekete cica 2011.12.03. 12:50:20

Istenkém. Tessék már egyszer elolvasni mi van a lidis aldis pennys külföldi fantázianevű termékeken apróbetűvel feltüntetve. Többségében magyar termékek. Lidl Pilos ESL 30 napig eltartható tej 160-180 között médinhungari (de ugyanigy a coraban a winni tej, az aldiban a milfina vagy mi a franc, sőt a teszkóban a teszkogazdaságos tej. Mind magyar. Aki ezek helyett 10-20 forittal olocsóbban a szar külföldi UltraHülyéknenTermelt ihatatlan szart veszi az egyrészt idióta másrészt a saját gazdasága ellen küzd, csak később ne rinyáljon ha még több munkanélkülit kell eltartania.
De szalámiban is ott az aldiban a roppan fantáziagazdag csemege szalámi nevű igénytelenül kinéző rondaság, 2500/kg és micsoda véletlen, gyártja a pick szeged és vakteszten senki meg nem mondja, hogy nem 5000Ft-os pick téliszalámit eszik.

Krumplee Bogár 2011.12.03. 12:50:46

@Bambano: ha arra gondolsz, amikor egy alapítványnak álcázott szervezet próbálta lejáratni a magyar termelőket, akkor igazad van. Azt az ügyet egy rendes országban a titkosszolgálat kezelte volna, kiszorították volna az országból azokat az újságírókat, vagy elteszik láb alól rövid úton.

Ennek ellenére mondom, hogy a magyar termelő, aki magyar piacra termel, nem a minőségre hajt.
A libamáj egy prémium termék, azon nem is vitatkozom.

moTmeN 2011.12.03. 12:51:05

@torró: Szloveniaban is van Aldi, pl. Igaz, Hofernek hivjak, mint Ausztriaban. Ezen kivul van meg nehany osztrak lanc, aminek nem ugrik be a neve.

orient 2011.12.03. 12:52:49

@Jankove: "Engem nem igazán érdekel a balkán többi állama." Ezzel pedig nagy hibát követsz el mert ez a VALÓDI információ a TV-vel és médiával szemben amit még te is szidtál 1 kommentel ezelőtt.

És ezekben a "balkáni" országokban sajnos jobban élnek mint mi és jobb termékeket is állítanak elő. És EU tagok mint mi. Ha nem tetszik az EU miért nem költözöl Ukrajnába. Ott van csak jó élet az EU-tól messze!!!

Bambano 2011.12.03. 12:53:40

@Tapogatott Kukorica: lehet így is gondolkodni, de a valóság ettől azért távolabb áll.

Először is a mezőgazdaságot nem a másfél éves szent balfék uralkodása tette tönkre, hanem 20 éve megy a lejtőn.

Másodszor az sem igaz, hogy nincs támadás, hülye bróker tv-ben megmondta, hogy mindenki támadja az országot, mert abból lehet pénzt csinálni. Az ilyen brókerekhez képest a csiga egy gerincoszlop.

Harmadrészt egyszerű módon tönkre lehet tenni a mezőgazdaságot: pl. hoztak egy intézkedést, hogy a csirkéknek ezentúl nagyobb, több luxussal felszerelt ketrecet kell csinálni. A német a saját gazdájának ad állami támogatást, a magyar meg belegebed, mire megoldja. Mindeközben szabad importálni csirkehúst olyan országokból, ahol senki nem foglalkozik semmiféle állatjóléti intézkedéssel, következésképp olcsóbbak, sokkal. Addig, amíg kínai meg brazil csirkehúst be szabad hozni, addig felesleges bármiféle szigorítással foglalkozni, mert EZ megy szembe mindenféle szabadpiaci dologgal, nem az, amit most egy darabig erőltettek.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.12.03. 12:54:10

Azért ne felejtsétek el az "EU csatlakozási tárgyalások agrárium fejezete" nevű sötét ügyet sem. Hány százalékát is kapták a magyar gazdák az EU-s gazdák támogatásának? Mintha egy futóversenyen az egyik szereplőnek kerékpárt adnának, a másiknak meg papucsot, aztán versenyezz, vazze!

Ica a fekete cica 2011.12.03. 12:56:12

@Krumplee Bogár:
"Ha a Lidl, Aldi polcain találok jó minőségű, elérhető árú termékeket, akkor azt fogom megvenni. Sajnos én nem vagyok olyan gazdag, hogy magyar párizsit vásároljak kilónként 1500-ért, de kb. 10% hús (és szem, taraj, tőgy, bőr, porc stb) tartalommal,"

Lidl Baroni sertéspárizsi (füst ízű) 45% sertéshús tartalom 500ft/kg made in Surjányi hús kft Budapest.

Bambano 2011.12.03. 12:56:42

@Ica a fekete cica: ja, és akkor jön hozzá, hogy irgalmatlan hosszú fizetési határidővel fizetnek, tejeljél mindenkinek az áruházban, polcpénz, stb. stb. Hiába lenne versenyképes a terméked, ha nem kented meg az illetékeseket.

@orient: francokat élnek jobban, mint mi. menj ki, nézd meg Erdélyt, hogy élnek ott az átlagemberek.

orient 2011.12.03. 12:58:20

@Bambano: Nem erdélyről beszéltem. Olvasd el a komementeket mielőtt beledumálsz valamibe.

Én Lengyel-Cseh-Szlovákiát hoztam fel. Erre ezeket lebalkánozta valaki. Románia dettó Magyarország lopással és óriási korrupcióval, persze nem élnek jól.

pneumónia 2011.12.03. 13:02:48

@subtotal: Az a baj hogy minden túl van szabályozva hatóságozva itthon azért drágább a magyar!
Ha van egy baromfi vágóhidad, csak az állatorvosnak 20 milla körül kell tejelni évente, ez máshol ingyenes! (sőt ártámogatást kapnak!) Itthon le van szabályozva mit ehet a baromfi milyen alapanyag milyen táp stb. Külföldön dögöt (porítva), trágyát mindent megetetnek velük, főleg Lengyel o+ Ausztria... Ez csak a jéghegy csúcsa, most gondold újra miért kerül annyiba a magyar

igazi hős 2011.12.03. 13:07:11

@Jankove: A "magyar" lánc szerinted nem 90 napra fizet a beszállítóknak? És nem megbukott egy szolid 4 milliárdos ÁFA csaláson? (Valóban nem Lázárék, hanem egy haverjuké a cég, de ne legyünk naivak.)

@torró: Elképzelem, hogy szegény fodrász, kőműves, szerelő a túlélésért küzdve nem ad számlát és sírva röhögök.

Bambano 2011.12.03. 13:07:17

@pneumónia: "ülföldön dögöt (porítva), trágyát mindent megetetnek velük": marhaság.

Tapogatott Kukorica 2011.12.03. 13:07:54

@Bambano: Eloszor is nem mondtam, hogy azelmultmasfelev hibaja, hanem igazad van: az elmult husze. Ket evtized lemaradas.

Masodjara: nincs igazad. Nem a tevebol kell tajekozodni, hanem mindenhonnan, s osszevetni elsos kozgazos alaptezisekkel az adatokat: egyszeru piacgazdasagi torvenyszerusegekkel. Hamar rajossz, hogy nem tamadas folyik Magyarorszag ellen, hanem igy mukodik a piac. Ha valaki hulye, az keveset er, de ezt se en mondtam ki eloszor :D
Ha elerne az atlagos magyar piaci kultura egy atlagos europai szintet, hidd el, felertekelodne minden. Addig viszont nem: ezt lathatod nap mint nap.

Harmadreszt: a fejlesztesek iranti igenyt tonkreveresnek minositeni eleg nagy butasag. Nem azert igenylik az emberek (igen en is) a jobb minoseget, mert tonkre akarjuk tenni az egesz vilagot, hanem mert amiota ember az ember, igy mukodunk. Mindig egy kicsivel jobbat, szebbet szeretnenk. Namost ha a magyar gazda ezt nem kepes nyujtani (ismet tisztelet a kivetelnek), akkor mastol fogja megvenni az ember. Ha pedig visszakanyarodunk az elsos kozgaz tezisekhez, akkor meg ennek is meglesznek a kovetkezmenyei: a kevesebbet, rosszabbat termelo (es elado) magyar gazda termeke egyre dragabb lesz, tovabbi teret veszitve a piacon. Mivel megallitani nem is akarjak a folyamatot a jelek szerint, ezert egy ongyilkos spiralba kerul az egesz. Aztan vagy eszbekepanak ido elott es maskent allnak a dolgokhoz, vagy mennek a levesbe.

A csirkeketrec fejlesztes is egy ilyen a sok kozul. Az, hogy a magyar keptelen ezt gazdasagosan es hatekonyan adoptalni (tisztelet a kivetelnek), az nem a nyugati-keleti hibaja. Ugyanugy hibas a politikus, aki keptelen az erre kirott tamogatast elosztani megfeleloen, s a gazda, aki a 10 hektarjara 50 millios traktorral megy ki szantani. Mi meg vakarjuk a fejunket, hogy miert ilyen butan csinaljak.

igazi hős 2011.12.03. 13:09:07

@szobatars: Ráadásul tuggyuk hova viszik ki a tuggyuk kik!

bayern munchen 2011.12.03. 13:12:53

az egyik ilyen multinál dolgoztam. okádtam egy idő után a húskészítményektől, mert minden nap azokat ettem. rövidtávon ok, de hosszútávon ilyet enni öngyilkosság. disznóvágás inkább.

de! azért nincs jó magyar termék, mert nincs kistermelő az országban. azért drága most a kistermelő mert kevesen vannak! ha ötször ennyi lenne nagyobb lenne kínálat több vevő. idő után alacsony áron magas minőséget lehetne árul.
pl tejet a német multi tankerhajóval hozza Új-Zélandról Hollandiába feldolgozzák így made in EU lesz és mehet a boltokba. és azért olcsóbb mert Új-Zélandon kis túlzással minden háznál van 10 tehén... ennyi. privatizáció megfojtotta Magyarországot...

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.12.03. 13:14:01

Úgy nehéz ha nyugati "kolléga" tízszer annyi támogatást kap...Itthon 1ha=100 EU támogatás, nyugaton 1ha= 1000 EU támogatás :( .Ez nem verseny...

frikazojd · http://kocs.ma 2011.12.03. 13:15:38

hat amig a magyar fost(meg ha csillampor is van rajta) dragabban adjak, mint a kulfoldi fost, tuti hogy az olcsobbat fogom venni. a magyar termelok meg tanuljanak nemi kozgazt, mezogazdit, amit kell, mert ha kulfoldon lehet olcson termelni, akkor itt is lehet, csak nyilvanvaloan balfaszok hozza.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2011.12.03. 13:15:48

Micsoda "okos" poszt.

Akkor az észrevételeim:
1. Van azért egy apróság: az a magyar cég, amelyik be tud szállítani az Aldinak/Lidlnek, az jó eséllyel az áruházláncok régiós tagjaiba is be tudja tenni a tappancsát.
Persze a megkívánt minőséget megütni/tartani nehezebbb, mint két pofával az Aldilidlipennytescót szidni.

2. Mi a magyar? Az Aldiban árult német import csoki nem magyar, a Boci márkanév alatt szlovákiában gyártott csoki meg magyar?

3. Mi a magyar? Az egyik nagy-nagy hazai gyümölcslé gyártó beszállítója az Aldinak. Nem csak a gyár neve nem szerepelhet a dobozokon, hanem még a "magyar termék" felirat sem. Ezt a magyar gyümölcslégyár kérte, mert ciki lenne neki, hogy ugyanaz az aldis gyümölcslé 99 forint, a márkázott pedig 199.
4. A CBA és a Coop, ha a kormányzati lobbizásra fordított pénzt/időt/energiát a szutyok üzlethálózatuk minőségi fejlesztésébe ölnék, azzal ők is, és a vásárlók is jobban járnának.

Másegyebet nem tudok mondani, kérem kaccsolja ki.

Bambano 2011.12.03. 13:15:59

@Tapogatott Kukorica: oké, semmi gondom azzal, hogy valaki egyszerű magyar mondatokat nem tud értelmezni, csak akkor ne erőltesse.

Tehát ha kiáll valaki a tv-ben, és azt mondja, én támadom az országot, te is támadd, mert sok pénzt kereshetsz vele, akkor nincs támadás??? vicces vagy.

Senki nem mondta, legalábbis én nem, hogy itthon minden jól működik. De ettől a tény még tény marad, a rossz működésünk mellé még rosszindulatú támadásokat is el kell viselnünk, nem először, de legalább folyamatosan.

a fejlesztésekről: ha te igényelnéd a jobb minőséget, akkor nem lehetne eladni itthon brazil csirkét. Ha törvényileg előírják, hogy neked drágábban kell termelni, mint a braziloknak, miközben cserébe nem védik a piacodat, akkor az szándékos tönkretétel, álságos dolog. Ha valóban a csirke életminősége lett volna a fontos, akkor azt mondják, hogy te köteles vagy nagyobb ketrecet csinálni, az országba pedig nem lehet behozni olyan húst, amit állatkínzással állítottak elő. EZ lenne a rendes hozzáállás, józan észt és szabadpiaci törvényeket is figyelembe véve.

Ezt a fajta fejlesztést meg matematikai okokból nem lehet gazdaságosan megcsinálni. Senkinek, nem csak nekünk, másnak se. Csak amíg a németet a veszteségeiért kártalanítják, addig a magyar megdögölhet önerőből.

pneumónia 2011.12.03. 13:16:01

@Bambano: Nem marhaság, több magyar üzemben jártam ellenőrizni mint te életedbe vala is fogsz.
Nem gond hogy nem hiszed, hiszen csak egyike vagy a 10 millió mindenhez értő szakértőnek, aki még az agysebész kezéből is simán kivenné a szikét, mert már x1 láttad a Discoveryn, cool :) Peace!

min 2011.12.03. 13:18:50

Amikor van pofája az árusnak kirakni, hogy "magyar eper 1000Ft/Kg" "Extra magyar eper 1300FT/Kg" Utóbbit már Nagy-Magyarországban termelték vagy mi?
Ott rohadjon meg a magyar árújuk a nyakukon...

Bambano 2011.12.03. 13:19:02

@bayern munchen: még több kistermelő??? jééézus, egy 5 tehenes kistermelő hol fogja tudni megvenni a sok tíz-száz milliós fejőgépet pl. amitől nem lesz fertőzött a tej?

Itt záros határidőn belül tulajdoni koncentráció fog végbemenni, mert más út nincs. Egy csomó kistermelőnek annyi földje van, hogyha meghal a tulajdonos, a gyerekek eladják és abból kifutja a temetés. Ekkora "birtokokon" nem lehet termelni, a kombájn vágóasztala lelóg a parcelláról.

Lucius Flavius Arrianus 2011.12.03. 13:20:13

A legfőbb gond a magyar hozzáállás. Dániában - mondjuk Bornholmon - összeáll 10-15 gazda, és csinálnak egy kis csomagolóüzemet, tej, tejföl, vaj, esetleg sajt. Közvetlenül, a felvásárlók kiiktatásával tárgyalnak az élelmiszerláncokkal. Az üzem létesítéséhez persze bankkölcsönt vesznek fel, és vissza is tudják fizetni. Nem vesz minden gazda traktort, hanem közösen használják.
...Igen, szövetkezetről beszélek, termelő és értékesítő szövetkezetről. Magyarországon ez lehetetlen.

Bambano 2011.12.03. 13:21:05

@pneumónia: értem, tehát a több magyar üzemben végzett ellenőrzésed során megállapítottad, hogy *külföldön* a trágyát is megetetik az állattal? zseni vagy. vagy inkább csak hülyeséget beszéltél.

azt pedig nyilván nem tudod, hogy én hol jártam, azt sem, hogy mihez értek, de ez nem is probléma.

gabest1 2011.12.03. 13:21:06

Fogadjátok meg Matolcsi bácsi bölcs szavait, mindenki csinálja azt, amihez ért. Ha az élelmiszerhez nem értünk, akkor nem kell eröltetni.

subtotal 2011.12.03. 13:21:51

@nemzetikonyves: megint a kuncsorgás, adjatok több pízt. 20 éve veszteséges állítólag a magyar mezőgazdaság, pedig az őstermelők gyk. nem fizetnek sem adót, sem járulékot. Akkor nem kell csinálni, ha ennyire baromira nem éri meg. Csináljunk az országból egy baromi nagy erdőt, úgyis a megújuló energiában van a jövő. Vagy kérjük újra a felvételünket a Monarchiába.

@pneumónia: és ennek a megváltoztatásáért kinek kellene lobbizni? Egyébként meg az alapján amit írsz, olyan fantasztikus kellene legyen a magyar minőség, amilyen sohasem volt.

Bambano 2011.12.03. 13:23:41

@Lucius Flavius Arrianus: Az eu-ban túltermelési válság van folyamatosan. Ezek után mit fog csinálni az eu-ba sok pénzt betalicskázó ország, pl. németek? nyilván a csórikám magyart fogja védeni, nyilván nem a saját parasztjait... Dánok, hollandok, spanyolok, franciák dettó.

ez a fő indok, hogy miért tartunk ott, ahol. nem mi fújjuk a passzátszelet, mi a pofánkba kapjuk.

apróság: vajcsomagoló üzemet csinálni vaj előállító üzem nélkül izgis, mert a tej kifolyik a vajasdobozból :P

Bambano 2011.12.03. 13:25:40

@subtotal: ne keverjük már az őstermelőt a mezőgazdasággal. Őstermelő az, aki otthon 8 méterszer 10 méteres parcellájában elvet 15 tő salátát meg 8 répát, és ezt árulgatja a piacon.

A mezőgazdaságot szerencsés esetben többszáz hektáron gazdálkodó cégek viszik, nem őstermelők.

Az őstermelői adómentességnél van jövedelem felső határ, amit egy mezőgazdasági cég bőven túlteljesít.

orient 2011.12.03. 13:25:45

@Bambano: Igen erre találták ki a szövetkezeteket. Sok kistermelő összefog és a sok kis földje már egy óriási lehet. Összedobnak gépekre is pénzt akkor arra is telik mert többen fizetik. Együtt megosztva a munkát termelnek? Ez miért nem működik? MErt talán a magyar mentalitás miatt egymást tapossák a szomszédos gazdaságok és dögöljön meg a szomszéd tehene is alapon ott tesznek keresztbe a szomszédnak ahol tudnak?

Szerinted németeknél hogy van? MInden parasztnak óriási földjei vannak? Nem ott is már rég összefogtak és együtt termelnek, ami nálunk csak álom.

min 2011.12.03. 13:27:21

Régen volt a tejtermelőknél vita arról, hogy kapnának egy brutál összegű eu-s támogatást ha szervezetbe tömörülnek. Ők erre azon kezdtek el vitázni, hogy ki legyen ennek a vezetője. El is bukták a támogatást. Aztán megy a rinya, hogy Julcsi nénitől csak ennyiért veszik át a tejet. Persze hiszem miért is lett volna jobb ha közösen több ezer hektóval ülnek le tárgyalni a tejiparral vagy egyenként pár száz literrel...
Itthon többségében nem gazdák vannak hanem parasztok.

Lucius Flavius Arrianus 2011.12.03. 13:28:04

@Bambano:
A vajat - legalábbis Bornholmon, ahol négy évig éltem - a háztájiban állítják elő és kisüzemben csomagolják :P

Ica a fekete cica 2011.12.03. 13:32:20

@Bambano: nem akkora marhaság, az állati fehérje mindenhol takarmány alapanyag. Az a marhaság, hogy a külföldi eteti azzal az állatot azért olcso. Itthon is ezzel etetik a jószágot

www.atev.hu/lang/hu/termekek/

losonczielvtárs 2011.12.03. 13:32:35

@Bambano: Most magadnak mondtál ellent. Rövid időn belül, mert az én kommentemre még azt írtad, hogy:

"Itt záros határidőn belül tulajdoni koncentráció fog végbemenni, mert más út nincs. Egy csomó kistermelőnek annyi földje van, hogyha meghal a tulajdonos, a gyerekek eladják és abból kifutja a temetés."

Aztán kicsivel lejjebb meg:

"Ekkora "birtokokon" nem lehet termelni, a kombájn vágóasztala lelóg a parcelláról."

Különben tényleg ez a baj. A magyar mezőgazdaság nagyjából mint a MÁV. Mindkét helyen sok jogos sérelem érte az abból élőket (más kérdés, hogy ki mást nem ebben az országban :), de ők is tudják, hogy így nem mehet tovább, mégis minden normális, ésszerű átalakítást megvétóznak. És a végső érv, a mocskosbüdösmulti, meg mivagyunkazeuvesztesei stb.

orient 2011.12.03. 13:33:17

@min: na kb. 1 perccel előztél meg pont előtted írtam hasonlót.

@Bambano: Egyik sikerágazat MO-n a bortermelés. Simán hozzuk a francia-olasz-spanyol színvonalat, talán jobb is sokszor. És mi történik. Több nemzetközi borfesztiválról jön le hogy amíg a bordói, toszkáni...stb. gazdák összefogva próbálják eladni a termékeiket és reklámozni, addig a magyar termelők egymást versenytársnak tekintve ölik egymást, próbálják kiszorítani a másik pincét...stb. és a ezzel a piacukat is. A magyar bor sokkal drágább mint a nyugati, mert szintén nem fognak össze, hanem mindenki magának csinálja egyedül és így sokkal drágább a termelés. Szerencsére borászat még megy mert nagyon jó minőségű a magyar bor és én inkább fizetek kicsivel többet de hazait iszom ami nem rosszabb mint francia vagy olasz.

losonczielvtárs 2011.12.03. 13:33:39

@Bambano: bocs, nekem ezt írtad:

"miért is ne lenne fenntartható? ha nem lenne az a sok mocsok szemét rabló termékfelvásárló, akkor simán fenntartható lenne."

Bambano 2011.12.03. 13:33:56

@orient: ez azért nem működik, mert nálunk egy 77 hektáros parcellának van 100+ tulajdonosa. Önmagában teljesen logikus lépés lenne, hogy összefognak, és közösen művelik, csak akkor az senkit nem fog eltartani.

Mifelénk ilyen tulajdonosi szerkezet mellett kizárólag az a járható út, hogy akinek 5 hektárnál (lényegesen) kisebb földje van, az keres magának más munkát, a földjét pedig haszonbérletbe adja egy olyan gazdának, akinek van annyi földje, hogy eltartja őt is, a gépek megvásárlását, karbantartását, tankolását is fedezi, meg a többi kiadást. Mondjuk úgy 600 hektártól fölfelé.

Szövetkezni ilyen 600-800-1000 hektárt művelő gazdáknak van értelme, és ilyen szövetkezetek léteznek is sokfelé az országban.

pneumónia 2011.12.03. 13:34:15

Véleményem szerint, az a legrosszabb hogy mindig Budapestről akarják megmondani a tutit, hogy mitől zöld a fű alsógörényesen!
Ez változni úgy látszik sohasem fog sajnos.
Ontják magukból a jogszabályokat törvényeket, csak a lényeget valahogy nem akarják megoldani, a KKV körbetartozására gondolok.
Ez lett volna a legeslegfontosabb, nem értek hozzá hogy hogyan, (akár kötelező kamarai tagság ahol le lehet checkolni egymást, vagy bármi...??) de lassan 2 év alatt fel sem merül. Pedig ha jól tudom a KKVk foglalkoztatnak a legtöbb embert, ők tudnál igazán pörgetni a foglalkoztatást.

isssti 2011.12.03. 13:36:56

@Uva: nem akarlak kiábrándítani, de speciel az Aldilidl páros saját márkás termékként zömével a legalacsonyabb minőségű, silány alapanyagú termékeket kínálja: próbáltam, tapasztaltam - persze, ha neked ez jó és neked ez minőség, egyed: jogod van hozzá!
Csak aztán ne csodálkozz egészséged alakulásán!

Megint más kérdés, hogy más boltok is tele vannak az olcsó szeméttel (köztük sajna rengeteg "hazai" termék) - sajnos tudomásul kellene venni: nincsenek csodák, ami olcsó az nem véletlenül az: a minőségnek ára van!

orient 2011.12.03. 13:39:22

@Bambano: örömmel hallom, de azért szerintem bármilyen kis földje is van valakinek összefoghat a környezőkkel, ha nem is óriási gazdaságot, de versenyképesen termelni. Kisebbek összefogva ne a multiknak szállítsanak be hanem termeljenek minőségi terméket és adják el minőségi boltoknak pesten, hidd el van kereslet a finom, jóízű paradicsomra ha kicsivel drágább.

Én csak piacon veszek zöldséget/gyümölcsöt, sosem közértből, de még így is fizetnék többet ha tudnám valami tényleg jobb. Nem azért mert BIO.

Jelenleg éppen Németországban vagyok és a zöldségek/gyümölcsök drágábbak mint otthon és nem is annyira finomak. Tehát MO-nak jó adottságai vannak, de valamit mégis elszúrunk amiért csak magunkat okolhatjuk szerintem.

pneumónia 2011.12.03. 13:39:27

@pneumónia: Még 1 gondolat, ha kapcsolatba kerültem bármilyen szinten Budapesttel, abból mindig csak baj volt. Nem is beszélve arról a vérforraló tényről hogy sokkal több pénzt kapnak a (fele annyi) munkájukért. (cafeteria x8) Az a legviccesebb valami pár éve végzett kis jogász suhanc akart mindig kioktatni hogy mit hogy kell csinálni:) Ha a munkától eltérő dologgal üzleteltem, akkor tuti hogy vagy át akartak verni, vagy aljas módon alacsony árat adni a dolgaimért.

Tapogatott Kukorica 2011.12.03. 13:42:48

@Bambano: tudom, hogy vicces vagyok, de te tovabbra sem erted, hogy mit jelentenek alapveto kozgazos fogalmak, es azok hogyan mukodnek a gyakorlatban.
Ami "tamadasrol" te beszelsz az is resze ennek a jateknak, amit nem ertesz lathatolag, meg sajnos sokan masok sem. Nincs itt osszeeskuves meg mittomenmi a magyarok ellen, egyszeruen a magyarok nem kepesek a jatek szabalyait megerteni (sokadszor ismetlem, de muszaj: tisztelet a kivetelnek). Ha ertenek es tudnak is alkalmazni, ugyanolyan jo sot, megkockaztatom, hogy jobb is lehetne a magyar mezogazdasag, mint sok mas europai. De nincs se osszefogas, se semmi. Mindenki csak elvezi a tamogatasbol eldegelest (erre mondtam, hogy mik vagyunk mi), de egy szalmaszalat nem tenne keresztbe, hogy egy kicsit valtoztasson dolgokon. Igy marad ez a punnyadt, belterjes rendszer, amig egyszercsak ossze nem omlik a sajat sulya alatt.

Belinkelned azokat a torvenyeket, amikben leirjak, hogy a brazil csirket olcsobban kell adni, mint a magyart? Nagyon kivancsi lennek ra. Nyilvan mindketten tudjuk, hogy ilyen nincs, ezert ne etesd hulyesegekkel a kornyezeted sem.

"Ezt a fajta fejlesztést meg matematikai okokból nem lehet gazdaságosan megcsinálni. Senkinek, nem csak nekünk, másnak se. Csak amíg a németet a veszteségeiért kártalanítják, addig a magyar megdögölhet önerőből."

Ugyan ne hulyeskedj mar. A magyar aranyaiban meg tobb tamogatast is kap, mint a nemet. Megis utobbi ertelmesen fel tudja hasznalni azt (es van hozza egy jo torvenyi hatter is), mig a magyar nem. O nyer, mi vesztunk ebben a forduloban.

Ica a fekete cica 2011.12.03. 13:43:35

Egyébként kezd elmenni a téma a poszt alapgondolatától, miszerint az aldi-lidl párosba azért járnak az emberek mert ott az occo külföldit veszik. Nem árt ismét megemliteni mielőtt elsikkadna, hogy a fenti boltokban külföldi fantázianéven futó sajátmárkás élelmiszerek jelentős része magyar termék, amit ugyanazok gyártanak akik más boltban itthon ismerősebbnek csengő néven ugyanezt szállítják, aki azért vesz a lidiben pilos tejet, baroni felvágottat meg franc tudja még mit mert az bezzeg olcsón jó külföldi termék, amagyar meg dögöljön meg, az ugyanugy magyar termelőt és gyárat tart el mintha megvenné ugyanezt a spárban vagy a cba-ban más cimkével.

pneumónia 2011.12.03. 13:44:26

@Ica a fekete cica: így van, kevernek bele állati fehérjét, csak nem mindegy, hogy az a takarmánykeverő épp csak mutatóba tesz bele vagy szinte csak azt kever bele...

min 2011.12.03. 13:46:13

@isssti: Jó nagy baromságot írtál most....

Gyarló Hintaló 2011.12.03. 13:46:43

@pneumónia: lehet be van tiltva itthon a dögetetés, de ismerek olyan baromfitelep/vágóhidat ami mellet nemsokkal van egy sertés telep, és bizony a hulladékot a disznókkal etetik meg!

Bambano 2011.12.03. 13:48:07

@Ica a fekete cica: állati fehérjével biológiailag lehetne etetni az állatokat, csak a kergemarhakór óta nem szabad.

De én nem az állati fehérjén akadtam ki (=dögön), hanem a trágyán. A trágyában semmi nincs, ami az állatnak kell, tehát trágyával nem etetik a haszonállatokat. Ja, döggel sem, mert a dög egyfajta bomlást is feltételez a magyar szóhasználat szerint, az pedig nem jó. Vágóhídon frissiben feldolgozott technológiai maradékkal lehet etetni az állatot. Szerintem.

@losonczielvtárs: én nem látok a két idézett mondat között ellentmondást... ja, a másik hsz. szóval a 77 hektár/100+ tulajdonos az semmilyen szinten sem fenntartható. Az 1000 hektár fenntartható lenne akkor, ha nem lennének ilyen simlis felvásárlók.

pneumónia 2011.12.03. 13:49:38

@Gyarló Hintaló: El is hiszem! Ezért eszek én is ha tehetem csak a nagymami állatkáiból (ha van neki épp)Dörzsölt a Magyar :)

isssti 2011.12.03. 13:51:08

@min: ez ám a kulturált-kifinomult vitastílus!
Gondolom ezzel az összes érvedet el is mondtad, ugye?

Bambano 2011.12.03. 13:52:47

@Tapogatott Kukorica: nem látom be, hogy mások kifosztása miért lenne alapvető követelmény egy brókernél.
amikor volt a nagy tőzsdepánik, akkor képesek voltak törvényileg tiltani a shortolást, azt a tiltást miért nem lehetett állandóra venni?

pneumónia 2011.12.03. 13:53:58

Egyébként ha már az állat etetés felé vittük a szót:)

A legdurvább szerintem az, mikor a malackának kiszállítás előtt 1 héttel heresorvasztó hormont adnak. Szerintetek mikor bomlik az le? Nem 1 hét alatt annyi szent. Na meg azért az is csemege dolog hogy a baromfi forgási ideje 42 nap kb. Tehát csibéből 42 alap vágásérett állatka lesz! Áh nincs benne antibiotikum áhh dehogy :)

kuki123 2011.12.03. 14:05:11

FÉLELMETES MENNYI HÜLYE EMBER IRKÁL ITT

MINT AZ ATYAÚRISTEN MEGMONDOM A TUTIT IGYÁTOK SZAVAIM ÉS TANULJATOK BELŐLE (SZÁNDÉKOSAN CAPS LOCK):

A PROBLÉMA KURVÁRA ÖSSZETETT!

1. ALAPVETŐEN KÜLFÖLDÖN JOBB ÁRÚK VANNAK MOST MINT ITTHON

2.ITTHON RÉGEN JOBB ÁRÚK VOLTAK(LÁSD CUKOR TEHENÉSZET) (EZT SZÁNT SZÁNDÉKKAL KINYÍRTÁK ÉS NEM FEJLESZTETTÉK LÁSD ANTAL JÓZSI BÁCSIKA, HORN IDŐSZAK) MEGVETTÉK BAGÓÉRT KILÓRA A PIACOT A KÜLFÖLDI CÉGEK A FELDOLGOZÓIPART MEG AMI RÉTEGZŐDÖTT MŐGÖTT 1-1BEN KINYÍRTA.-> ELSZEGÉNYEDÉS FEJLESZTÉSEK ELMARADÁSA

3.AZ EU ÉS A NYUGATI TAGORSZÁGOK FOSSÁSIG NYOMJÁK TÁMOGATJÁK A SAJÁT TERMÉKEIKET CÉGEIKET NA ÍGY OLCSÓBB

ÍGY OLCSÓBB!!!!

EGYÉBKÉNT FULL VESZTESÉGES LENNE A MEZŐGAZDASÁGUK (5X ANNYIBA KERÜL A TÁP A GÁZOLAJ AZ ÉPÜLET A MUNKÁSOKBÉRE STB ÉÉÉÉSSSSS!!!!! SZÁLLÍTÁSI KÖLTSÉGGEL EGYÜTT FELE ANNYIBA KERÜL MINT HA HELYBEN TERMELI KISPISTA A TOJÁST

NEM GYENGE MI?

4. ITTHON AZ ÁTLAG GAZDA SEGGHÜLYE ÉS CSAK A TÁMOGATÁS FELMARKOLÁSÁRA CSALÁSÁRA HAJT...BÁRMI BAJ VAN MAJD AZ ÁLLAM SEGÍT, OSZT MENNEK TÜNTETNI
A HÜLYE ÁLLAM MEG AD NEKIK ELLENŐRIZETLENÜL, ÍGY OLYANOK IS KAPNAK AKIK NEM HOGY NEM SZORULNAK RÁ...DE DŐZSÖLNEK...LOPÁS CSALÁS OKIRAT HAMISÍTÁS.. NEKIK BIZA JÁR

5. HA NEM A FELMARKOLÁSRA HAJT EGYSZERŰEN SEGGHÜLYE SEMMIHEZ NEM ÉRT, CSAK BELEFOGOTT VALAMIBA ÉS AZT HITTE AZ ILYEN EGYSZERŰEN MEGY HOGY VET ÉS ARAT ÉS PÉNZ ÁLL A HÁZHOZ... KÖZTE ÉS UTÁNA NINCS SEMMI LÁSD ÁROK ÁSSA BELVÍZ ELLEN

DE SÍRNI AZT TUD! FEJLŐDNI NEM IS AKAR!

ÉS AZTÁN MEGINT MEGY A TÁMOGATÁSÉRT AZ ÁLLAMHOZ.
a HÜLYE ÁLLAM MEG AD NEKIK ELLENŐRIZETLENÜL, ÉS NEM AZT MONDJA HOGY NE A VESZTESÉGRE KÖLTSD HANEM EBBŐL ELŐZD MEG A PROBLÉMÁT VÉGLEGESEN!(LÁSD BELVÍZ LECSAPOLÁSA ÉS ÁROK ÁSÁS FAGYKÁR MEGELŐZÉSE FÜSTÖLÉSSEL JÉGVERÉS ELLEN ESZKÖZÖK)

6. HA ESETLEG NEM A TÁMOGATÁSRA HAJT ÉS TALÁN ÉRT HOZZÁ MENNE IS AZ ÜZLET! AKKOR A 4.-ES ÉS 5.-ES PONT ROSSZ AKARÓI (PIACVESZTŐI) KINYÍRJÁK/TÖNKRETESZIK...HATÓSÁG JÓL LESZARJA VAGY MEG IS SZÍVATJA AHOL LEHET.(AZ ÁLLAM ASSZISZTÁL A TÖNKREMENETELHEZ)

7.AKKOR MÉG OTT VANNAK AZ ELADÁSI PROBLÉMÁK: A LIDL AUSCHAN STB CSAK A SAJÁTJÁT PEFERÁLJA FOGDJUNK HOGY A SAJÁTJAINÁL NINCSEN POLC PÉNZ

8.AZ HOGY CSOMAGOLÁS SZERINT MAGYAR NEM AZT JELENTI HOGY MAGYAR A HÚS A HENTES A CSOMAGOLÓ ANYAG ÉS ITTHON IS CSOMAGOLTÁK!

MERT HOGY MAGYARNAK TITULÁLT 90% HOGY CSAK A CSOMAGOLÁS VOLT MAX MAGYAR

10. DRÁGA A MAGYAR...KEMÉNY 10-50FT-TAL? MIKOR FELUGROTT A CUKOR 350-RE MIKÖZBEN MÁSHOL 200 FT VOLT, AKKOR NEM VOLT DRÁGA A SZLOVÁK CUKOR?

KÖCSÖG MAGYAR, EZ AZ ÉN FAJTÁM A BIRKA MAGYAR!
PEDIG EZ AZTÁN TÉNYLEG CSAK RAJTUNK MÚLIK!

NA HÁT ÍGY ÁLLUNK BARÁTAIM!

trailman 2011.12.03. 14:05:55

Azok a világhírű,jó Magyar rizsföldek XD

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.03. 14:29:02

@phaidros: ezt ugye akkor sem hitted el, amikor leirtad?:-)

mert ha igen akkor javaslom, hogy kezeltesed magad mert ez mar korosan paranoid allapot:-D

Phaszphej · http://phaszphej.blog.hu 2011.12.03. 14:33:51

jogos a cikk es a kommentek is,de van meg egy fontos dolog : a magyar keresetek.
egy atlag erettsegizett ember,ha nincs valami speci szaktudasa,akkor olyan 100-120 netto korul keres.
ebbol elmegy 50-60 a az alberletre/torlesztore, 40-50 a rezsire,a tobbibol meg vesz ruhakat,haztartasi cikket,szorakozik es a maradek ( 0,vagy negativ osszegbol ) elelmiszert vaSarol.

persze erre lehet mondani,hogy tanuljon,szerezzen piackepes szaktudast,diplomazzon,beszeljen nyelveket,de a szart is ki kell szivni az emesztobol,a takaritokra is szukseg van,munkasok is kellenek az epitkezesre,nem lehet mindenki fonok.

sajnos ez egy ordogi kor : amig nincs kereslet,nehez fejleszteni,versenykepes/minosegi cuccokra raalni,de amig nincs versenykepesseg,addig a keresetek sem tudnak jelentos mertekben emelkedni.

-Musashi- 2011.12.03. 14:36:28

Magyar termék? Na erről elég rövid lenne a lista. Mert hát ugye sok hazai terméket külföldi tulajdonú cég készít.Akkor az már nem is annyira magyar.Magyar benne a dolgozó akit éhbérér alkalmaznak,a külföldi meg talicskán hordja ki a pénzt az országból.A minap néztem gyermek korom egyik kedvenc csokiját,a Boci csokit. A svájci nestle gyártja,Szlovákiában. Mivel már mindent eladtak a rendszer váltás óta,így már nem sok mindent gyártanak hazai tulajdonosok hazai dolgozókkal. Csak a szolgáltató szektor megy.Termelés nincs.

2011.12.03. 14:38:42

@orient: "de hazait iszom ami nem rosszabb mint francia vagy olasz"

Saját privát vélemény, de egyszer hoztam haza egy jófajta francia bort (több mint 30 ájró volt 0.7-es üvegben) kiküldetésről, amolyan szuvenyirnek. Őrizgettem egy ideig, aztán valamilyen alkalommal felbontottam. Nem tudom mire számítottam, borszaki sem vagyok, de kifejezetten csalódás volt, halovány átlag alatti bor volt, semmilyen jellegzetesség. Bennem ezáltal a francia bor nem hagyott mély nyomot. Ugyanez igaz a gasztronómiájukra.

Bambano 2011.12.03. 14:38:59

@kuki123: mit üvöltözöl, félsz egyedül?

phaidros 2011.12.03. 14:45:20

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Nem hit kérdése; élj egy kicsit mondjuk Ausztriában mint én, és vedd meg ugyanazt a terméket utána Magyarországon.

Akár magyar terméket is, pl. fűszert. Még most is létezik az "exportra export minőséget", de sajnos a fordítottja is "külországból", ha az a külország nyugati, az export pedig Kelet-Európába megy.

De Te zabáld csak a kelet-európának szánt szart, az való beléd. :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.03. 14:45:57

Természetes a kommentelő kollégák véleménye, tök egyszerű a képlet:

CBA: szar, magyar, fideszes, gyenge minőség, drága
Lidli-Aldi: jó, német, internacionális, kiváló minőség, olcsó

És igen, sorvadjon el, mivel a fogyasztó racionális lény, és joggal keresi az olcsóbbat, jobbat. Az osztrák marha meg tej sokkal jobb, mint a magyar, meg úgy minden. Leberwurst, Teewurst, Pariser, Hackepeter.

És boldogan szürcsölgeti az osztrák dobozos sört olcsón, mert nincs benne kukoricagríz. Akkor biztos, hogy csak jó sör lehet.

Meg amúgy is láttuk a kötényes parasztnéniket, ahogy reggel négykor a Lidliben vették a piacra valót.

phaidros 2011.12.03. 14:46:17

@phaidros: kelet-európának = kelet-európainak

2011.12.03. 15:00:01

@orient: "ezekben a "balkáni" országokban sajnos jobban élnek mint mi és jobb termékeket is állítanak elő. És EU tagok mint mi. Ha nem tetszik az EU miért nem költözöl Ukrajnába. Ott van csak jó élet az EU-tól messze!!!"

Nem élnek jobban. Van a látszat, és a tény. Magyarország egy japán túrista szemszögéből nézve, semmiben sem különb, mint a többi Eu tagállam. Mi aki benne élünk, azért tudjuk, hogy a szép irodák, a hangzatos reklámok, a látszólagos jólét mögött azért keserves dolgok mennek. A körülöttünk lévő balkáni országok ugyanazon az úton járnak mint mi, ugyanabba az irányba tartanak, csak legfeljebb némi fáziskéséssel. Amikor görögország romokban, olaszország spanyolország bedőlés határán, az IMF úgy jár a keleti blokkban mintha hazamenne, ugye te sem gondolod úgy, hogy jól mennek a dolgok?!

Egyébként azért nem költözök ukrajnába, se máshová, mert én nem vagyok kozmopolita cigányéletet élő típus, aki +50 euróért átköltözik a világ másik oldalára. Ide születtem, ebbe a disznóolba. Bár egyre kevésbé, de még hiszek az újrakezdésben, bár abban is biztos vagyok, akkor lesz itt az igazi nagy koppanás, a legtöbb eu-majmoló, finom nyugati dolgokhoz szokott, jóléti idióta akkor fog itt magához térni, ocsúdni, értékrendet váltani, és elkezdeni becsülni a magyar dolgokat, amikor már nem lesz mit enni.

kalamáris (törölt) 2011.12.03. 15:11:56

Lidli meg aldi azt hozza ide, amit a németeknek már nem tud eladni, a számokkal nem érdemes vitatkozni, náluk a legalacsonyabb a magyar termékek részaránya. Elég Ausztriában bemenni 1-2 üzletükbe és látszik, hogy mekkora extraprofitot csinálnak azokon a termékeken, amiket itthon prémiumként árulnak, de ott még akciósként sem viszik el. Persze amíg van, aki veszi ezeket a szintetikus, színezett, agyoncsomagolt, látszatra jól kinéző, de értéktelen dolgokat, addig nincs is min csodálkozni.

phaidros 2011.12.03. 15:27:58

@Jankove: egyetértek. Én két üveg 20 euro körüli bort hoztam Avignonból, megbántam mindkettőt. Persze lehet mondani, hogy nem értek a borokhoz, mert tényleg nem, de ez a kettő akkor is szar volt. Gondolom ahhoz, hogy kiöntsem a WC-be, nem kell borszakértőnek lennem. :)

phaidros 2011.12.03. 15:29:04

Ja,a poszthoz: senki ne gondolja, hogy a kinti Lidl, Aldi azt árulja amit otthon. Szinte mintha másik bolthálózat lenne.

Azt egyébként tudtátok,hogy mindkettő Betéti Társaság? Ha jól emlékszem, a Bt. tulajdonosa Kft.

Gico 2011.12.03. 15:49:32

@Jankove:

"Nem élnek jobban. Van a látszat, és a tény. " "Mi aki benne élünk, azért tudjuk, hogy a szép irodák, a hangzatos reklámok, a látszólagos jólét mögött azért keserves dolgok mennek."
Kikről beszélsz, ki az a mi?

Az EU az egy lehetőség a gazdaságnak, főleg belépéskor. Hihetetlen baszki, hogy egy kinyíló piacot fenyegetésként vagyunk képesek értékelni. Aki meglátta benne a lehetőséget, annak a jólét valóság. Aki meg nem...az másban sem fogja meglátni, csak sír, h korlátozzák be a többieket. Ilyen ez a mentalitás kérem szépen.

Vegyen a nép szart, drágán, ez aztán a gazdaság! Most legalább olcsón veszi a szart, ne vegyük el ezt a lehetőséget tőle, hagyjuk meg neki a piacot.

Nem ellened szól ez, csak úgy általában egy jelenség ellen.

barumka 2011.12.03. 15:58:04

Én szeretem az Aldit, és a Lidlit is. Oda járunk vásárolni. Rengeteg termékük amit használunk, Magyar gyártású. Csak olcsóbbak, mint pl a magyar eredetű coop, és cba boltoknál. Nem is fog változni semmi a vásárlási szokásunkban. Húst meg megveszem a termelőktől a lehelen...Tesóban már kb fél éve nem voltam, csak akkor megyünk ha eksönös valami, és jó áron van.

neutrontranszmitter 2011.12.03. 15:58:06

vegyétek csak a német meg brazil disznóhúst, kínai paprikát meg zöldségeket, jusson csak csődbe a magyar mezőgazdaság, mert ti racionális lények vagytok. olyan racionálisak, hogy majd amikor a német disznóhús és a kínai paprika ára ugyanúgy megemelkedik, mint a cukoré ( mondjuk három négyszeresére), mert nem lesz versenytársa, akkor kurva jót fognak majd röhögni rajtatok azok a parasztok, akik maguknak meg tudják majd termelni a kaját, de ti a városban majd egymást fogjátok felzabálni, mert olyan bölcsek vagytok és előrelátók

min 2011.12.03. 16:02:52

@isssti: "de speciel az Aldilidl páros saját márkás termékként zömével a legalacsonyabb minőségű, silány alapanyagú termékeket kínálja: próbáltam, tapasztaltam "

Ezen nincs mit vitázni mert baromság. Olyanról sose hallottál még ugye, hogy a saját márkanév az tulajdonképpen a megrendelés nagysága miatt kerül rá a termékre az egyébként drágább eredeti márkanév helyett.
Olvasd el a gyártókat a terméken ha fel tüntetik.
Anno pl Tesco tej=Parmalat tej. Tesco chips= Cerbona.

Szóval nincs min vitatkozni, úgy ahogy van baromságot írtál.

barumka 2011.12.03. 16:07:05

@min: Ez így van. Sok aldis felvágottat a délhús gyárt, csak az aldi megvesz belőle egy vagonnal, és adják saját termékként, de a gyártót elolvasva ott van a délhús. szóval aki az aldiban vásárol az a magyar termelőket segíti, bár szerintem is nagy az elvakultság ebben az ügyben a külföldi boltok ellen

homburg 2011.12.03. 16:09:20

Az elmúlt napok bevásárlási tapasztalata. Tesco: Nem volt egyszerű magyar terméket venni. Belépsz és a német pezsgő, üdítő a bejáratnál. Szaloncukor kilóra: honnan, milyen fajta ki tudja. Csokit nyomokban /sem tartalmaz/ Igaz a minőségi hazai (Stühmer) 6-8-or drágább, de mellette a 3-or drágább dobozos Milka már egyáltalán nem finom. Nagyon akciós márkás ketchup és majonéz: Made in Polska: Összetevők: 70% étolaj stb. Rama: Prod. in Ljubljana. Alapélelmiszerek kis része hazai.
Pedig az egyetlen luxus sok embernek az élelmiszer maradt. Ez alapján abból is csak a mennyiség... Azt gondolom csak a minőség lehet a kitörés.

min 2011.12.03. 16:16:51

@homburg: A szaloncukor valószínű magyar termék mert tudtommal sehol máshol nem kapható kis hazánkon kívül.

Szeptim 2011.12.03. 16:32:35

Már megint ömlik a butaság. Azért csökken Magyarország agrártermelése, mert fejlődik. Minél szegényebb és nyomorultabb egy ország, annál erősebb a mezőgazdasága.

Az összes nyugati nagyhatalomnak 0.8% körül van az agrártermelése, Dániától, Németországon át, Nagy-Britanniáig. Míg a csóró országoknak, mint Románia és Magyarország, 6-8% körül.

A mezőgazdasági termékeket jobb importálni, mert pénzt keresni nem lehet velük. Inkább az iparra és a szolgáltató ágazatra kellene koncentrálni, mint segélyeken fenntartani egy drága és értelmetlen rendszert.

kuki123 2011.12.03. 16:56:36

@Szeptim: de azért 6-8% mert nincs más

szóval az a 0.8% 5x akkora mint a mi 6%-unk

megjegyzem nem tudom honnét vannak adataid de szerintem tök hibásak.

de ettől függetlenül egyébként igazad van a haszon kulcs kisebb a tudás és a fejlődés ami ebből ered meg messze elmarad az ipartól.

genyamagyar 2011.12.03. 17:07:15

1. A magyar termékek általában silányabbak, mint a szlovák, cseh, lengyel, lett stb. termékek.
2. A magyar mezőgazdasági termékek mérgezőbbek, mint... lásd fent.
3. Mi a Lidlben és a Tescoban vásárolunk elsősorban. A Lidl teljesen rendben van, még sosem csalódtunk a termékeiben. A Tescoban megnézzük, hogy mit veszünk, de kis odafigyeléssel olcsón jót tudunk vásárolni.

orient 2011.12.03. 17:12:12

@Jankove: OK ez ízlés kérdése valóban. Én speciel jobban szeretem a magyar borkoat mint a franciát vagy olaszt. Nem mert magyar, hanem szerintem jobb. Ár nem számít mert magyarból is elédrakok egyet 10,000-t ami szar és kapo 3000-t is olyat ami díjnyertes bor. Kint is ittam már 6 EUR-s bordóit ami szuper volt és nem biztos hogy a 30 eurós az jobb. AMi tény borokban ott vagyunk nagyon.

"Amikor görögország romokban, olaszország spanyolország bedőlés határán, az IMF úgy jár a keleti blokkban mintha hazamenne, ugye te sem gondolod úgy, hogy jól mennek a dolgok?!"

Igen ezek az országok gazdaságilag romokban, ugyanakkor spanyolországban még mindig azon megy a vita hogy államcsőd határán adjanak-e 13-14. havi fizetéseket a közszolgáknak, mikor mehessenek nyugdíjba, nehogy már mint a németek 65 éves korukig dolgozni kelljen. Minden legyen ingyenes, vagy az állam fizesse ki helyettem ha nincs pénzem..stb. Ugyan azokban a hibákban vannak benne mint mi azért tartunk ott ahol ők.

"Egyébként azért nem költözök ukrajnába, se máshová, mert én nem vagyok kozmopolita cigányéletet élő típus, aki +50 euróért átköltözik a világ másik oldalára."

Képletesen értettem a költözést tudod te is. Ukrajnában éheznek és mindenféle 3. világbeli járványok vannak állandóan mint vérhas meg hasonlók mert annyira nyomorult egy ország. Ott nincs EU. Csak arra akartam utalni ezek a dolgok nem az EU-tól függenek, hanem az adott országtól. Nálunk lehetne sokkal jobb a helyzet mint EU tag, de nem az EU a felelős mert szarul megy...Görögöknél sem, és Olaszoknál sem hanem a kormányaik.

"Van a látszat, és a tény. Magyarország egy japán túrista szemszögéből nézve, semmiben sem különb, mint a többi Eu tagállam."
Nem a látszatra kell adni mert abban mi bajnokok vagyunk. Ha végigmész MO-n akkor szinte mint egy nyugati ország. Városok felújítva, szép főterek Esztergomban, Debrecenben...stb. közben meg közvilágításra sincs pénz mert az összes önkormányzat csődben van, és az emberek 70,000-100,000-t éhbérért dolgoznak.

Szlovákia, de még Csehország is lepusztultabbnak néz ki mint MO csak mondjuk ott normálisabb fizetések vannak, normális adórendszerrel és járulékokkal. És messze vannak az államcsődtől. Lengyelország meg egyenesen sokkal jobban néz ki mint MO és jobban is élnek, most ők a legjobbak a visegrádi országok közül és mi vagyunk leghátrébb.

Nem Romániához hasonlítom magunkat mert rájuk mi verünk köröket, de ugyan az miatt , mert ott még nagyobb a korrupció és politikusbűnözés.

Nem a cigány bűnözésre kellene koncentrálni hanem politikusbűnözésre, ettől vagyunk szarban 1990 óta.

Ennek a lenyomatát lehet megtalálni a mezőgazdaságban is. Egy szar elmaradott, szétlopkodott, bürokratikus, lusta nép és ország vagyunk. Politikusainkkal kezdve az élen, és utána mi magunk is.

genyamagyar 2011.12.03. 17:14:44

A napokban kényszerből bementem a CBA (magyar üzletlánc!) Déli pu.-nál lévő üzletébe. Eszem megáll! Kézzel ütötték be a pénztárgépbe az áruk árait! Azt hittem visszarepültem az időbe... Ettől persze a sor állt. A pénztárosok egymásnak kajabálták, hogy mi mennyi, mert hogy fejből nem tudják az árakat. (Ami érthető.) Én is vettem valamit, aminek a pénztáros természetesen nem tudta az árát. Szépen elbattyogott és megnézte.

Az egyik fizetőhelyen meg nem lehetett kártyával fizetni, ekkor a pénztáros elment egy másik géphez. Tiszta bürleszk volt. És ehhez teszem hozzá, hogy a Tesco bevezeti a pénztáros nélküli fizetést.

szenon 2011.12.03. 17:24:39

Siettünk, bementünk egy privát ABC-be, tejfölért! Nagy poharas volt 345-ért (400 gr), magyar termék! Na jó, mondtuk, maradunk a nagyoknál! Máshol majd 100 ft-al olcsóbb. Akkor minek menjünk be ilyen boltba???

genyamagyar 2011.12.03. 18:01:15

Anyám utcájában van egy zöldséges. Drága. Na és hol szoktam találkozni vele? Na hol? Igen, a 1,5 km-re lévő Lidliben veszi nagyban a zöldséget, gyümölcsöt és azt árulja jóval drágábban. Igaz, hogy a Lidlben ki van írva, hogy nagy-tételben nem árulnak, de ez senkit nem zavar.

==T== 2011.12.03. 18:14:44

@orient: ha ostoba vagy valamilyen témával kapcsolatban, kérlek inkább ne hangoztasd az ostobaságod

==T== 2011.12.03. 18:19:01

Néhány tudnivaló a témával kapcsolatban:

- a külföldi élelmiszerek jelentős részben azért olcsóbbak, mert az anyaállamuk a hazaiénál nagyobb szubvencióval nyomja az ottani gazdákat/termelőket

- a külföldi multiláncoknál jellemzőn azért olcsóbbak a dolgok, mert egyfelől igen egyszerű felszereltségű diszkontokról beszélünk kevés cikkszámmal, másfelől a dolgozóikat szaré-hugyé dolgoztatják jellemzően kifizetetlen túlórákkal + az anyacégük a piacszerzés érdekében tartósan dömpingárakkal operál, hogy kiiktassa az itteni, tőkeszegény konkurenciát.

Az a sok hülye meg, aki külföldi láncokban vásárol külföldi termékeket, megérdemli a megemelt törlesztőrészletét...

kewcheg 2011.12.03. 18:40:32

..."mely nagy olcsóság vagyon ez országban..."mondták Mátyás halála után az idekeveredett cseh és lengyel lovagok.Ez most is lehetne,ha minden talpalatnyi földön termelés volna,és minden faluban tartanának állatot szép számmal.

gyz 2011.12.03. 18:41:17

@Modor Tibi: hülyeség, amit beszélsz, de legalább demagóg.

Nekem pl. fingom nics, hogy a cba mitől fideszes, de még emberrel nem találkoztam, aki ne a legótvarabb szutyok áruházláncnak tartaná, pedig van konkurrencia dögivel.

A Lidl meg jobb, ha vásárolsz, és odafigyelsz, meggyőződhetsz róla. Nyilván az sem a prémiumtermékek kincsestára, de vállalható.

Kristl 2011.12.03. 18:45:41

Azért a történethez hozzá kell tenni, hogy ilyen balfácán módon nehéz politizálni mint ami itt megy.
9 éve vagyunk Eu tagok kb. Ennyi idő alatt nem sikerült még felfogni sem, hogy tagok vagyunk.
Érsd, a szabályokat "mi is hozzuk". Nem csak idegen hatalom. Emellett pedig az érdekérvényesítésnek több lehetősége is van. Alkalmi szövetségek, kellemetlen időben és helyzetben emelt vétó, nyilvánosság és nyilvános vita, stb.

A gond ott kezdődik, hogy a magyar politikai elit valójában nem ezek mentén gondolkodik. Az idegen hatalom képe kényelmesebb, és a lobbipoziciót aprópénzre váltják, saját zsebbe. Ez is gond, nem csak az eltérő állami támogatás.

Plumper_ 2011.12.03. 18:53:47

nem vagyok a pénzem ellensége, az olcsóbbat, ámde kitűnő minőségűt (Aldi és Lidl) veszem. majd a 8 millió Ft-os motorokat vezető gajmotorosok veszik a 1,5 szer annyiba kerülő ősmagyar termékeket.

MAGYAR tej 290 Ft
Aldi6Lidl tej, magyar beszállítótól: 190 Ft

uni1002 2011.12.03. 18:54:08

@==T==:
Csak a multik?
Bezzeg a magyar tulajdonú üzletek, korrekten bejelentett, jól fizetett dolgozókkal tevékenykednek.
Ne röhögtess, inkább olvasgasd a munkahelyi terror blogot...

szita szita péntek 2011.12.03. 19:01:01

Szép dolog a hazai termékek fogyasztásáért aggódni - én is ezt teszem. Aztán felállok innen a gép mellől és elmegyek a Lidl-be vásárolni. Hogy miért? Vannak közvetlen és közvetett okaim is.

Nyitva van most is. Vagy oda megyek, vagy a Tesco-ba.

Egészen konkrétan azért indulok el, mert elfogyott a colám. (Persze ha már boltban járok fogok venni mást is.) A Lidl saját márkás colája számomra megdöbbentően jól közelíti az eredetit. Nos ez a lónyál két literes flakonban 159 Ft. A Coca és a Pepsi eközben 320 Ft. Naponta megiszom egy üveggel, azaz havonta 4.800 Ft-al kevesebbet költök, ha itt vásárlok. És ez ugye csak a cola. Ha az egész család fogyasztását nézem (nem élünk e tekintetben egészségesen, na) akkor a megtakarítás csak ezen a soron kb havi 10 eFt. Az azért nem kevés...

Tudom, a Lidl saját márkás termékeinek minőségét illik leszólni, csak az a baj, hogy nekem ellenkezőek a tapasztalataim - konkrétan szerintem igen jók. Ha választanom kéne a nagy nevű mogyorós csoki, vagy a mittudom én milyen nevű csoki közül bezony én azonos áron is a "noname"-t választanám, mer nekem jobban ízlik. Ugyanakkor az ár sem azonos, utóbbinak kb fele az ára. Az a baj, hogy szinte bármelyik terméket akarom összehasonlítani, hát kb. ugyan ezt látom. Igen is sokat "takarítok" így meg.

Ezzel hazavágom a hazai élelmiszer gyártást? Lehet. Ugyanakkor miért én hozzak számomra irracionális gazdasági döntést a helyett, hogy az állam tenné versenyképessé a hazai termelést? Legyen a hazai termék mind minőségében, mind árában versenyképes és azt fogom választani! Ennek a megteremtése viszont nem az én dolgom. Őszintén megvallom, zavar a hiszti e körül. Az élet számos területén (elektronika, könnyűipar) ugyan az a helyzet, mégis mindig az élelmiszeren megy a rugózás. Az egy dolog, hogy az elhibázott gazdaságpolitika árát én fizetem meg az adómmal, de még azzal is tegyem, hogy drágábban veszek jobb esetben nem rosszabbat?

Aztán ott van az érv, hogy ezek a mocskosmultik nagyban csinálnak mindent és ezért tudnak ilyen áron dolgozni. Ez úgy ahogy van marhaság. A fejlődés az élet minden területén a gazdaságosságról szól. Ezért vannak cipő gyárak és nem cipész mesterek. Tudomásul kell venni, hoyg az értékesítés így gazdaságos és ahheyett, hogy az érintettek a szájukat tépik hasnlóban kellene gondolkozniuk.

Aztán ilyenkor fel szokás hánytorgatni minden sérelmet, így azt is, hogy hú de nagyon kizsákményolják szegény munkaerőt. Hát ja. Kereslet - kínálat van itt is. Addig nem kap nagy pénzt az árufeltöltő, amíg más olcsóbban is elvállalja a munkát. Csak nekem azt ne mondja senki, hogy a hazai üzletekben ez másképp van, nem jótékonysági intézmények azok sem!

BlueCrisp 2011.12.03. 19:05:11

Kövessétek figyelemmel a Facebook.com/mtro.eu oldalt. Majdnem 38 ezren már ezt teszik nap, mint nap. Irány a Magyar Termék rajongói oldal :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.12.03. 19:06:25

Nyugalom, kijött a plázastop, nem fog egy darabig új Aldi meg Lidl nyílni, lehet a friss hajnalban a csillogó szemű kötényes kofanénihez szaladni tökéletes minőségű élelmiszerekért miközben cinke és rigó énekli víg dalát, illetve munka után betérni egy CBA csodába ahol gyermekkorod legszebb Közért (kosz, kézzel vert pénztárgép, árak találomra blokkolása, lejárt cuccok, stb.) pillanatait élheted újjá...

Kristl 2011.12.03. 19:13:33

@Szeptim:

az össztermékből való részesedése annyi szvsz. :]
De ne zavartasd magad.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.12.03. 19:14:07

@szita szita péntek: a napi ocska kolaval a sajat egeszsegedet is tonkre vagod nem csak a magyar mezogazdasagot :)

szita szita péntek 2011.12.03. 19:17:54

@version: Aztat tudom. Ugyanakkor szinte mindenkinek van vmi hülyeség az életében - az enyém ez. Most őszintén: nem láttál még nagyobbat?

uni1002 2011.12.03. 19:20:17

Szétverték a mezőgazdaságot, Marinéni nem tudja zöldséggel vagy tojással ellátni a multit, mert ahhoz óriási tételekben kellene szállítania.
A lengyeleknél, szlovákoknál nagyüzemi termelés van, vagonszámra szállítanak a tojásgyárak, iparszerű termelés folyik. Nálunk is volt, de a rendszerváltók szétverték, hogy minden paraszt egyenként megkaphassa az ősi jussát. Persze hogy az európai láncok onnan vásárolnak ahonnan biztonságos szállítás várható, nagy tételben.
Állandóan zrikálják a külföldi láncokat, hogy kevés a magyar élelmiszer a polcokon.
A Lidl pár éve lépett, és pl. a ropogós, kicsit füstös szlovák baromfivirslijét lecserélte magyar gyártásúra. Inkább nem írom le a különbséget, de egy próba után lemondtam a termékről, pedig ugyanannyiba kerül mint a szlovák...

==T== 2011.12.03. 19:25:10

@Plumper_: Ja. Olyan szerződésekkel, amik @szita szita péntek:

ha mindig csak magadra gondolsz más is szarni fog a fejedre...

==T== 2011.12.03. 19:26:31

@uni1002: A magyar mezőgazdaságnak pont az az egyik fő baja, hogy túl sok a nagybirtok...

szita szita péntek 2011.12.03. 19:30:20

@==T==: Nagy szavak. Majd ha a magyar termelő az én általam fejlesztett programot veszi meg ahelyett, hogy a Microsoft-tól vagy az Adobe-tól venné meg a célirányos software-t töredék áron, no akkor majd lesz benne igazság is. Addig meg nincs.

Figyel Castro 2011.12.03. 20:05:39

A Lidl Németországban ismert márkákat forgalmaz, otthon inkább nem annyira. Svájcban a Lidlben és az Aldiban is rengeteg a svájci cucc, ahogy mindenhol, nincs Made in China, se műanyagáruban, se semmiben. Mellesleg én otthon nem hinnék annak, hogy magyar pl. a zöldség, gyümölcs. A spanyol epret is magyarnak adják el, mert azért több pénzt lehet kérni. Miért nem lehetett eladni az uborkát a német coli-járvány idején? Mert a nép nem hitte el, hogy magyar, ami nem is csoda...

Figyel Castro 2011.12.03. 20:08:52

Ja, szerintem minőségben az Aldi veri a Lidl-t, élelmiszerben és non-foodban is.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.03. 20:14:02

Nagyon egyszerű a dolog. Olcsóbb és jobb árut kellene a magyar lácokban és akkor az emberek oda mennének vásárolni. A vásárlók sem hülyék. Ott vásárolnak,ahol jobban járnak. Ennyi!

uni1002 2011.12.03. 20:19:08

@==T==:
A magyar mezőgazdaság helyzete: A jó adottságok ellenére rövid távon nem túl kedvező a magyar mezőgazdaság helyzete. Ennek fő oka a birtokok elaprózottsága, a tőkehiány és az agrárolló nyílása, bár éppen tavaly ez zárult kissé. A birtokok elaprózottsága a kárpótlás következménye, rengeteg ember kezébe jutott ekkor földterület, amelynek mérete nem elég a gazdaságos műveléshez. Sok olyan ember is földhöz jutott, aki városokban lakik és dolgozik, sem eszközei, sem kedve nincs a földműveléshez. A földek mérete növelhető lenne felvásárlással, de a földeket művelő embereknek ehhez nincs pénzük. Hosszú távon persze ez lesz az út, csak addigra tőkeerős külföldiek is bekapcsolódhatnak a földek felvásárlásába, vagyis akkor sem magyar gazdák kezében alakulnak ki a magánbirtokok (fű alatt a nyugati határ mellett már ma is zajlik ez a folyamat). Az agrárolló nyílása azt jelenti, hogy a mezőgazdaság által felhasznált gépek anyagok ára gyorsabban emelkedik, mint az általa megtermelt termények árai. Ez csökkenti a nyereséget, vagyis azt a pénzt, amit fejlesztésbe lehetne forgatni. Persze ez kétoldalú dolog, hiszen ha az agrárolló zárul, akkor emelkedik az élelmiszerek fogyasztói ára, ami a vásárlóknak kellemetlen hír. Mindezzel együtt az Unióba belépett magyar mezőgazdaság hosszú távon versenyképesen fog termelni a jó adottságok miatt, csak az a kérdés, hogy akkor ki lesz a tulajdonos, vagyis kinek a zsebében csapódik le a haszon.

foldrajztetel.blogspot.com/2008/01/mezgazdasg-termszeti-adottsgai.html

Pamuk 2011.12.03. 20:50:23

Nincs ezzel az Aldi/Lidli duettel semmi baj, sőt amit a mesélő kifelejt az az, hogy behoznak valami egészen jót, hogy lényegében azonos termékválasztékot és minőséget adnak mindenütt. Innentől igényes boraik, és néhol tesztgyőztes noname termékeik is vannak, csak meg kell találni.
Ja, hogy közben a magyar termék kiszorul, mert nem versenyképes? Hát kérem ez a ki nem szarja le kategória. Majd legközelebb tetszenek jobbat csinálni megfelelő áron.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2011.12.03. 20:50:40

Magyarok nem valami összetartóak. Ezt észre is veszi sok külföldi ellenség és meg is teszi a lépéseket. A Kárpát-medencében új honfoglalás zajlik mégpedig fegyverek nélkül.
Hamarosan eltűnik ez az egykoron dicső nép e földről.

BKV reszelő 2011.12.03. 21:16:51

@Bambano: Mondjuk én megtapasztaltam, hogy te a processzor tervezéstől a kis- és nagy erőgépek üzemeltetésén át az állatartáshoz és a csillagászathoz is értesz, mert diplomád van. Ne vegyük elő a netwide elszórt munkásságodat, mert nevetséges vagy. Ez nem a falusi kiskocsma, ahol felnéznek rád, mert egyedül írod alá a jegyzőkönyvet ha a rendőr megbüntet ittas vezetésért.

2011.12.03. 21:17:15

@Bambano: "De ettől a tény még tény marad, a rossz működésünk mellé még rosszindulatú támadásokat is el kell viselnünk, nem először, de legalább folyamatosan."
Miért rosszindulatú egy támadás?
Tényleg el kéne gondolkodnod kicsit, ha már nem tanultál gazdaságtant, pénzügyet. (ami nem baj)

Ha Te odaadnál valakinek mondjuk egymilliót, mit várnál el tőle? Hogy csökkenjen a tőkéd, de korrektül játsszon?
A "támadás" Orbánék hülyesége miatt következett be: Már tavaly meg kellett volna oldani a "deviza problémát", és nem kellett volna megszüntetni a MANYUP -okat, ezzel radikálisan lecsökkentve a belföldi hitelezők arányát. Innen persze érzékennyé vált az állam a külföldi "támadásokra".

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.12.03. 21:17:40

Hamarosan a sok okoskodó értelmiségi - nagyrészt állami dolgozó - is mehet kapálni! Aztán akkor dumálhatnak majd hogy ők bizony a jobb minőségű külföldi árut veszik.

Az állami dolgozók különösen ne menőzzenek ezzel, majd akkor menőzhetnek ha választhatok a MÁV vagy BKV helyett külföldi szolgáltatást, vagy a magyar bürokrácia helyett külföldit.

Netuddki. 2011.12.03. 21:30:50

@orient: "Ma a külföldi láncok többszörösét adózzák magyar társaiknak."

Persze. Na és honnan veszed az infót? Múltkor volt egy kimutatás, a tuskó jóformán csak járulékot és ÁFÁ-t fizet. Járulékot ami visszaosztva a dolgozók számára kb. a minimálbérrel egyenlő. De te biztos jobban tudod...

Qqriq 2011.12.03. 21:32:18

Jól elkúrtuk ezt is. Kiárusítottuk a feldolgozó ipart a konkurenciának, aki röhögve felszámolta, mondván fejletlen. Milyen lett volna 40 év kommunizmus után? Szétvertük a TSZ-eket is törpegazdaságokra egy rózsadombi kisgazda agymenése miatt, aztán engedtük, hogy ideépítsék a nyugati agyontámogatott mezőgazdasági áruk trójai falovait, a hiper-mega-szupermarketeket, akik akkor sem szarakodtak volna az 1 millió kisgazda termékeinek összegyűjtésével, ha nem a nyugati gyártósorok alá hullott és felsepert szemét terítésére építették volna őket.
Aztán lelkesen csatlakoztunk az EU-hoz, úgy, hogy nyugaton marad a szubvenció, de nekünk tilos. A lényeg, hogy bennvagyunk! Csak a seggünk lóg ki egyre jobban. A gatyából. Mivel lassan már senki nem termel semmit, csak páran mossák még egymás haját, csak munkanélkülije van az államnak, nem adóbevétele. Miből fizessük a segélyt? Kitaláltuk prímán: hitelből! Az meg mostanában kezd elfogyni.
Hát akkor az utolsó majd oltsa el a lámpát!

Ha '88-ban elmeséltük volna a mezőgazdaság néhány prominensének, hogy 25 év múlva az élelmiszerünk 1/3-át importáljuk, kiröhögtek volna.
De a politika megcsinálta!

Olvasom itt a sok okosságot: a vevő nem hülye, oda megy, ahol olcsóbban jobbat kap.
Persze, hogy nem az, csak a kérdés nem ilyen 100-as szög egyszerűségű. De sajnos kishazánk lakosságának 99%-a pont ilyen sík idióta a gazdasági kérdésekben (csodálkozunk, hogy csak minket ültettek fel Európában a devizahitelezéssel?).

Netuddki. 2011.12.03. 21:45:37

@Qqriq: Azért, hogy a kép teljes legyen mindez a magyar, megélhetési politikai "elit" asszisztálásával történt. Akik azzal foglalkoztak, hogy egymásnak ugrasszák a magyarokat, hogy nekik 1-2 milliárddal több jusson a közösből. Amilyen hülye a magyar választó a legnagyobb megosztót választotta meg miniszterelnöknek. Azt aki az első regnálása idején beverte az utolsó szeget a magyar mezőgazdaság koporsójába. Mert ahhoz ezek a hazaárulók nagyon is értek, hogy a saját semmihez nem értő haverjaikat ültessék még az utolsó falusi TSZcsé elnöki székébe is...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.03. 21:52:45

Akartam írni,hogy de jó ez a sok komment ami szerint csak mi vagyunk a hibásak,de látom van itt normális komment is.

nadiposzata 2011.12.03. 21:53:40

@Bambano: Az egész nyugat ugyanarra épül, mint a KGST csak jobb köntösben.

A kóóóláát meg állítólag a hazai fogyasztói igények szerint gyártják itten. Valahol a Csepel-szigeten van a központ.

cso zsi 2011.12.03. 22:40:35

@nadiposzata: Dunaharaszti. De ott csak az irodistáknak van jó dolga.

@==T==: "a dolgozóikat szaré-hugyé dolgoztatják jellemzően kifizetetlen túlórákkal + az anyacégük a piacszerzés érdekében tartósan dömpingárakkal operál, hogy kiiktassa az itteni, tőkeszegény konkurenciát."
Fölötted volt a válasz, itt: @genyamagyar: "A pénztárosok egymásnak kajabálták, hogy mi mennyi, mert hogy fejből nem tudják az árakat."
Mindez azért mert a CBA-ban ritka, hogy 3 hónap után ugyanazokat az eladókat látod. Van, hogy átszervezik őket másik boltba (az előző 5 ember munkáját a 4 új végzi), van, hogy szemtől-szembe közlik, hogy ennyi volt.

Pár éve jártam egy nógrádi helységben, egy gyümölcsfeldolgozó-üzemben pár napig. Nem volt tragikus a látvány, lehet, hogy már akkor is német volt a tulajdonos, mint ma.
A helyi üzletben felismertem a tejet, mert az volt ráírva "Mléko". A felvágottaspulthoz már szlovák szótárra lett volna szükség, mert magyar nevű termék nem volt benne.

isssti 2011.12.03. 22:56:48

@min: Talán nem veszed a lelkedre, de az a fajta ember vagy, akivel nem bonyolódnék hosszabb csevegésbe - egy bizonyos szint alá nem szeretek ereszkedni: ez nyilván iskolázottság és környezet kérdése is - szóval, ha nem haragszol, nem válaszolnék érdemben felvetéseidre..

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.12.03. 23:10:29

De mi a helyzet a CBA-ban? A két diszkont lényege,hogy alapvetôen sajátmárkás termékeket forgalmaznak,ehhez képest nem rossz arány. Ehhez képest a CBA egy hazai multibrand supermarket hálózat. A hütött csomagolt áruk között ma este néztem direkt,szinte nincsenek egyáltalá hazai termékek. Akkor mirôl beszélgetünk?

soproni1 2011.12.03. 23:16:49

Az baj, ha valaki nem szeretne pl. magyar csokit enni ? A Milka is szar, amit itt csinálnak. A vaniliás karika meg finom, pedig állítólag a lengyelek csinálják.
Amúgy szerintem azért nincs magyar kaja sehol, mert nincs rá igény. A teszkóban az emberek jó része sört,kólát,pizzát vesz. Azoknak mindegy, milyen mangalica töpörtyű meg káposzta az igazi. A kisebbség, aki még szeret szarakodni az étellel meg nem tudja eltartani a termelőket. Vagy a piacokra mennek vásárolni.

soproni1 2011.12.03. 23:22:32

@Qqriq:

nem a politika cseszte el. Nekünk nem volt koncepciónk. Mert a TSZ-elnök hiába privatizálta magának a Tsz-t, nem volt ember, aki elmenjen hozzá dolgozni.Részben irigységből,részben lustaságból.
Most már úgy látom, hogy nem az elittel van baj, hanem a komplett nemzettel.Tragikus, hogy nem lehet jó munkaerőt találni, se sok pénzért se kevésért. Itt minden rendszer zsákutca. Még egy ideig elvagyunk a langyos posványban, aztán levágnak minket.

Stef1 · http://www.magyar-termekek.hu 2011.12.03. 23:40:09

Az Aldi és a Lidl árukínálata 85%-ban külföldi. (És valóban, a magyar illetve hazai termékek elsősorban a két áruházlánc saját márkás termékei között találhatóak.) A két német hálózat kétharmadban német és osztrák termékeket forgalmaz. Sok esetben ezekből is a gyengébb minőségű árukat… Ez a két vállalkozás lehet, hogy többet árt a hazai gyártóknak, és fogyasztói kultúrának, mint az Auchan, vagy a Tesco…

SvenH. (törölt) 2011.12.03. 23:44:39

hat igazan szar ugy....
hogy felepiti a ZEU a szartisztitonkat csepelen oszt nem tudunk mar ezzel a sajatsagos magyar exporttal kedveskedni roman es szerb testvereinknek...
szar ugy az is hogy a parasztok fovarosa Debrecen is kapott a ZEUs judapenzbol, pedig siman elkepzeltem volna hogy okrosfogat lenne a villamos helyett

ez van, ha kell a tamogatas meg a szabad piac akkor van aki rosszul jar, talan nem kellene ezt az ugymond csaladi gazdalkodosdit mas neven nemzeti kontosbe burkolt adocsalosdit forszirozni
igenis a mezogazdasagban is szukseg van szakertelemre es tokere, ha ezt a szomszedaink csinaljak meg akkor nem a bevasarlokozpontok a hulyek...

fourgee 2011.12.03. 23:47:18

Van egy francia lágysajt, nem jut eszembe a neve. Angliában 1.80 körül szokott lenni az ára (600 forint kb.), amikor régen levitték 1.20-ra, akkor mindig vettem belőle (kb. 400 forint). Akkoriban 290-300 forint volt egy font, most jóval drágább.

Csak annyit ehhez, hogy az Auchanban ugyanez a sajt már akkor 1100-1200 forint volt. Úgyhogy az összes francia, aki ennyivel drágábban adja nekünk mint az angoloknak, az feldughatja a seggébe az egészet...

Zsíros B.Ödön 2011.12.03. 23:51:55

@Stef1: kep.index.hu/1/0/178/1788/17884/1788491_b28285333185bb01f83659668c3e1e70_wm.jpg

Ezek alapján nagyobb gond van a magyar borotvahab, wc kefe és szilikonos sütőforma gyártókkal. Mert élelmiszerben sehogy sem jön ki az a 85% idegen szív.

SvenH. (törölt) 2011.12.03. 23:51:56

ja amugy en szeretek hozzajuk elmenni, jo a teso utan a mas kinalat...
es a szerszamokra mar nagyon ra vagyok kattanva, az elemekrol es a lidlis LED lamparol nem is beszelve...
valahogy kellemesebb egy szerszamoskeszletet megvenni kevesebbert mint a benne levo egy szem szerszamot mashol :)))

SvenH. (törölt) 2011.12.03. 23:56:27

@Zsíros B.Ödön: hogy is mondta Churcill? csak azokban a statisztikakban hiszek amit en magam hamisitottam meg :)))

ki tudja...
lehet hogy az idegenszivu termekek koze bekerult pl. a gemkapocs, oszt az nem omlesztett arukent van feltuntetve hanem darabarukent :)))
ez azert csak egy apro tevedes!!!

SvenH. (törölt) 2011.12.04. 01:54:12

@Bambano: "ne keverjük már az őstermelőt a mezőgazdasággal. Őstermelő az, aki otthon 8 méterszer 10 méteres parcellájában elvet 15 tő salátát meg 8 répát, és ezt árulgatja a piacon."

aham...
az ilyenek miatt mint TE is vagy tartunk itt!!!
15 to salata az 1500 HUF mig 8 repa az 200 HUF legyeen ez 2000 HUF
ezzel szemben a torveny:
"Nem kell adót fizetnie a mezőgazdasági őstermelőnek, ha ebből a tevékenységéből származó jövedelme a 600 000 forintot nem éri el. Ha eléri, akkor ez is személyi jövedelemadó köteles jövedelemnek minősül."

hozzatennem hogy bevetel az csak szamla utan van, na most kicsim, te ugy az esetek hany reszenel kaptal neniketol a piacon szamlat? siman az 5 milla bevetel is megvan am...
ezzel szemben en nem emlekszem hogy a lidl -ben ne adtak volna szamlat a paradicsomrol

SvenH. (törölt) 2011.12.04. 02:04:27

ja es van nalunk is piac jo kis savanyusaggal...
amikor megjelentem kaptam a blokkot es hat elvoltam szepen, viszont amikor mar ismeroskent mentem vissza csak elfelejtettek azt a franya blokkot...
igy akkor mar inkabb a madaras tesoba megyek savanyusagert vagy a tesoba megveszem az elore csomagoltat...
csak azt nem tudom ebben az esetben ki is a hulye? mert en a magyart akarom tamogatni de nem az adocsalot...

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.12.04. 02:50:27

@Stef1: Ugyan már, csak hallucinálsz! Ha ilyeneket írsz, törlik a kommentedet aztán szevasz!

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.12.04. 02:52:05

@fourgee: És még hány ilyen termék van. Én is bírom nagyon a Camember sajtokat de persze itt horror áron fizettetik meg velünk a kint filléres cuccot...

aFx 2011.12.04. 03:08:16

@fourgee: szerintem a probléma bonyolultabb. ld a Pick szalámi, ami Magyarországon drágább, mint Svédországban. háromszor számoltam át, mire elhittem.

más termékek megintcsak olcsóbbak, pl a francia sajt is (meg van választék). szerintem inkább itt arról van szó, hogy Magyarországon a "prémium" kategória kicsit lejjebb kezdődik.

eredeti témához visszakanyarodva, a svéd/német boltok korrektek voltak. igazából az amagyar is ahol még olyan 5 éve szoktam vásárolni, viszont én gyanúsan olcsó dolgokat sose mertem bevállalni.

aFx 2011.12.04. 03:10:50

@nemzetikonyves: azért filléresnek nem filléres, de lényegesen olcsóbb.

exxlex 2011.12.04. 03:35:10

@orient: Szerintem, te vagy tévedésben, vagy csúsztatsz, vagy valami vadbarom működtet felétek CBA-t. (Azok az üzletek többnyire franchise üzletek, az akcióson kívül mindent annyiért adnak, amennyiért akarnak.)
Én hetente járok az egyik legnagyobba, mert pár sarokra van tőlem. Pedig midnen nagy áruházlánc működtet hipermarketet, öt kilometeres körzetemben, tehát bárhol lenne alkalmam vásárolni, ha féláron adnák a cucokkat a CBA-hoz képest, de közelebb is van három fajta. Az alma hetek óta 139 Ft, csütörtöktől vasárnapig. Magyar és kifejezetten szép és legalább három fajta. A piacunkon a legolcsóbb és legkisebb is 159 forint, pedig az un őstermelők, valóban egy fillér adót nem fizetnek, áfát sem, ami a CBA-ról nem modnható el.

Lehetne még sorolni a paradicsompürétől, az étolajig sokmindent, mert általában sok dolgot veszek ott. Viszont minek soroljam annak, aki azt hajtogatja, hogy a CBA készer drágább mint a többi lánc, az más gonoszságra is képes.:))

preddy 2011.12.04. 06:25:30

Egyet magyarázzon már el nekem valaki, pl. a hazai felvágottak érdekében! Nézem az összetételüket: 30% sertéshús, ipari szalonna, rízsliszt és egyéb melléktermékek, a németen meg 80% sertéshús...
Miért kerülnek ugyanannyiba és én miért az utóbbit veszem?

preddy 2011.12.04. 06:29:47

@Stef1:
..csak annyi kiegészítést teszek, hogy a magyar árú Ausztriában és Németországban is ott van a polcaikon! Nem úgy van az ahogy elképzeled, hogy tele kamionok jönnek és üresek mennek...
Jó példa vagy Matolcsy dilettantizmusára, a szándék lehet hogy jó, csak tudás nem társul hozzá!

coldplayer 2011.12.04. 07:38:34

Itt mindenki okos, hát ki érti ezt, a hülyeség mégis Dunát rekeszt. :D
A kommentek ékesebben beszélnek mint egy szociológiai felmérés.

fourgee 2011.12.04. 07:41:24

@exxlex: Na igen, azt sokan elfelejtik hogy a CBA franchise. A bivalybasznádi CBA - ahol a pénztárosok nettó 60 ezer forint alatt visznek haza - úgy néz ki, hogy ha kényszerítenének sem vennék ott felvágottat, meg egyéb termékeket, viszont amelyik CBA-t említetted, az elég színvonalas, és úgy tudom hogy tényleg a CBA tulajdonában van.

Mivel a franchise üzleteken is CBA felirat van, ezért az emberek nem a bivalybasznádi Meg-lop Bt. vezetőjét szidják, mert az olyan jó gyerek egyébként, hanem a CBA-t, mert annak a logója van kint :)

fourgee 2011.12.04. 07:54:11

@nemzetikonyves: Ez nem camambert, hanem ruzsflórás sajt, csak a neve nem ugrik be még mindig :) Nem csak hihetetlenül finom, hanem még szórakoztat is. Mivel megevés előtt hagyom a hűtőben pár napig, ezért mindenki körbeszaglássza a hűtőt, hogy mi a fene romlott meg :))) Régen Angliában mindig friss bagettel ettem, meg olasz paradicsommal, de ma már ott is inkább spanyol, brit, meg holland paradicsomot lehet kapni, amiknek sem az íze, sem az illata nem olyan. Meg marokkói paradicsomot, ami a legborzalmasabb, cserébe a legolcsóbb.

Itthon tényleg szükség lenne összefogásra. Meg hogy a prémium kategória az ne ilyen alacsonyan kezdődjön. Meg hogy a hússal se b.sszanak át minket. Valamelyik gasztro blogon volt szó a marhahúsokról nemrég. Angliában akárhányszor vettem steaket és megsütöttem, mindig puha volt és finom. Míg Magyarországon hihetetlenül kemény a marhahús. Aztán ott valaki felvilágosított hogy mi kiöregedett tejelő állatok húsát kapjuk, nem húsmarhát, meg borjút...

Szóval összegfogás kellene, meg hogy a vaj se legyen luxuscikk, hanem az legyen az alap, meg hogy a húsból se a legszarabbat sózzák ránk, horror áron.
A "hamburgeradóban" is a szándék az jó, viszont a megvalósítás csapnivaló, mert akik kitalálták, nem értenek egy csomó dologhoz. Már eleve az elnevezés is rossz. Ha pl. a borjúhúst kevés egészmagos mustárral bekeverem, olaj nélkül megsütöm tapadásmentes serpenyőben, beleteszem egy teljes kiőrlésű zsemlébe, rukkolával, paradicsommal, pici shallott hagymával, valamint a zsemléket igen vékonyan megkenem majonézzel, akkor ne mondja nekem senki hogy az az étel károsabb, mint pl. egy édesítőszeres, ízfokozós, stb szar. Nem csak hogy nem károsabb, de sokkal egészségesebb, mint a tömegek által fogyasztott ételek nagyon nagy része.

Doktor Kotász 2011.12.04. 08:23:57

@isssti: A Lidl és az Aldi pont azzal tarol, hogy a minőséget adja kedvező áron. Teljesen primitív és fellengzős duma az, hogy a két cég szemét moslékot árul.

preddy 2011.12.04. 08:28:00

@Doktor Kotász:
Primitív és fellengzős, de a zembereknek, a hatvan százalék kétharmadának jól hangzik! Felkapják rá a fejüket, mint harcimén ha meghallja a harci kürtöt és menten harcba indulnak...

Unionista 2011.12.04. 08:53:42

voltak anno a vörös csillag mgtsz-ek ugyebár. azoknak volt mellégüzemága (feldolgozó ipara), volt üzletlánca (csillag csemege), és voltak talponállói (gyorséttermei). jött a rendszerváltás, és a parasztok úgy döntöttek, hogy a téeszt nem alakítják zrt-vé, hanem a feudális kisparaszti gazdaságok kellenek a cooperative helyett. ez volt a bukó a magyar mezőgazdaságban, nem az aldi.

Unionista 2011.12.04. 08:56:15

@Stef1:
de a nép miért veszi meg a fos német, és osztrák termékeket, ha egyszer annyival jobb a magyar?

dbeata 2011.12.04. 09:25:03

@Ica a fekete cica: Erről eszembe jutott, hogy egy ismerősöm mesélte, az itthon termesztett bio szőlőjét úgy tudta eladni, hogy kivitte külföldre, és onnan mint "olasz" bioszőlőt visszahozta. Ez jó, nem? Tök jó, hogy ekkora sznob barmok vagyunk!
Másik. Van egy másik ismerősöm, akiknek húsfeldolgozó cégük van, nem kicsiben játszanak, EU-s szintű üzemben. Jelentem, meg lehet élni belőle. Fényesen. Pedig sertésről van szó. Igaz, hogy a beledet is ki kell dolgozni, de ott nincs sírás.
Amúgy én is saját jól felfogott érdekemben általában a magyar termékeket keresem elsősorban (akár építkezés, akár étkezés), de többet csak kivételes esetekben fizetnék érte. MOndjuk szerintem én az építkezésnél maximálisan igyekeztem a magyart keresni (sajnos alig találtam), és ezzel szemben a melldöngetős zászlókirakós szomszédom simán berakta az olasz szanitert+csempét, nem főtt a feje kicsit se... Szóval hogy ki mit hadovázik (akár itt is) nagy mellénnyel, és utána mit tesz, milyen vásárlási döntései vannak, és utána siránkozik, hát ezen néhányunknak el kéne gondolkoznia.
@fourgee: Meg is éheztem! :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.12.04. 09:37:53

@exxlex: errefele is van pár kis CBA üzlet, ami olyan szinten drága, hogy odanézni se merek, nemhogy bemenni.

A magyar sajtokat meg ne csodálkozzanak, ha a kutya se veszi. 1300-1700 a trappista kilója és csak egy pár márka van ami ehető (Füredi, Óvári). A Tolle pl ízében és állagában is egy sárgára színezett sózott disznózsírra hasonlít. Udorító. Emellett meg ott van 1050-1200 forintért a Mlekpol trappista, ami simán kenterbeveri akármelyik magyar márkát. 20-40%-os ár és 100% minőségi különbség mellett semmiféleképpen nem fogom megvenni a magyar terméket, csak azért mert magyar.
Vennék egyébként simán kézműves sajtot 2-3K kilónkénti áron, csak nincs.

hafu 2011.12.04. 09:47:12

Én személy szerint utálom a Lidl-t. A legalja, hulladék élelmiszereket árulják. A kenyérrel sokszor be lehetne törni valaki fejét, annyira száraz.
A felvágottak minden, csak nem minőségiek.

Az Aldival már jobban ki vagyok békülve. Nagyon jó akcióik vannak.

hafu 2011.12.04. 09:52:46

@Doktor Kotász:
Minőséget árul??? Hol élsz ember??
Szerinted miért tudja olcsón adni?
A minőségnek ára van, mert többe kerül előállítani.
Nem fog lemondani semelyik multi sem a hasznáról.

exxlex 2011.12.04. 09:54:59

@Zka: Ez Párkányban is igaz. Egyszer bementem mikor arra jártam (borovicskát akartam venni, mindig veszek, ha a Felvidéken járok, szeretem) és olyan árak voltak, hogy csak néztem. Átmenetem a Billába és igen jó áron vettem amit akartam.

Ettől még a CBA Primák (amiket én ismerek), igencsak jók és sok megfelelő, sőt többször igen jó árú termék van, ami ráadásul magyar és minőségi.

cso zsi 2011.12.04. 10:21:43

@hafu: És szerinted a kenyeret külföldiából hozzák?
Valószínű, hogy vagy környékbeli a beszállító, vagy pl. az Aldiról tudom, hogy az ország különböző pontjairól jön a pékáru a biai elosztóba, hogy hajnalban már a boltokban legyen a friss áru.
Az Aldi raktárban találkoztam műszaki bóvliheggyel, amit ki sem vittek az üzletekbe, olaszból hozott zöldséggel, úgy, hogy az átvevő az első kezébe akadó rekeszbe belenézve szó szerint kikergette a fuvarost. A holland virágoskamion, valamint a török sofőrös osztrák déligyümölcsös minden nap jött.

isssti 2011.12.04. 10:24:03

@Doktor Kotász: Te sem vagy primitív - csak azért mert nem értünk egyet!
Csak mert ilyen kedvesen érvelsz: aldilildben vettem sjátmárkás franciasalátát:okádék volt, szabályosan rosszul lettem tőle: emulgeálón kívül nem sok minden volt benne.
Aztán saját sütésü pékterméket: dettó!
ún. tömlős sajtot: f*s volt, utána majd' rosszul lettem; ún."100%-os gyümölcsléjük dettó: legolcsóbb kotyvalék - ez nem is lenne baj, ha volna alternatíva. De nincs: még a cigijük is csak saját márkás - rendes márkát szinte alig találsz (pl. macisajtkrém -ami, nem mellesleg, klasszissal jobb minőség..)
Hadd ne folytassam! Ettől még persze nem zárom ki, hogy átlagos minőségű termékeik is lehetnek, de az a kivétel.
Persze ha nem engedhetsz meg magadnak normális terméket, az megint más kérdés: ez egy vásárláspszichológiai jelenség: megveszek valamit és utána önigazolásként bizonygatom magamnak, hogy az milyen jó!
Egyébként csak halkan jegyzem meg, gyakran az áraik sem kedvezőbbek, mint a sima közért, sőt: nem ritkán magasabbak: ez igazából inkább tudatos vásárlói igényesség kérdése lenne - nem annyira anyagi!

Nemjuteszembesemmijó 2011.12.04. 10:44:03

Én azokhoz a legendákhoz fűznék hozzá egy keveset, amik szerint a magyar termelés azért versenyképtelen, mert a külföldiek több támogatást kapnak. Na akkor:

1. Az, hogy 30%-át kapták az Eutól a ny-i gazdákhoz képest, egy évig volt igaz, és akkor is csak félig.
Az Eu-tól 30%-ot kaptak 2004-ben, és ezt még 30%-kal pótolta ki a költségvetés. Ez a 30% ment fel évi 10 % ponttal, így kis matekozással kiszámolható, hogy ma már ugyanannyit kapnak hektáronként, mint nyugati társaik. Nos akkor megkérdezném csendben: tudtok-e még olyan munkakört a topmenedzsereken kívül, akikre ez igaz még, hogy annyit keres, mint német társa ugyanabban a munkakörben. Na ezek után tessék hisztizni.

2. Látszik, hogy itt a számtan/logika sokaknak nem erőssége, mivel úgy látják többen, hogy Eu-n kívüli országokban is rengeteg támot kapnak, azok is azért jobbak. Akkor áruljátok már el, hogy egy olyan országban, ahol a GDP nagy részét a mezőgazdaság teszi ki, ott miből támogatnák meg? Nincs mindenhol olyan luxus mint itt az Eu-ban, hogy a versenyképtelen parazitákat közpénzen tömik, és cserébe még a pofájukat is jártatják, hogy nekik épp miért szar (ha esik eső azért, ha nem azért. ha kevés a termés azért, ha sok azért, mert olcsó)

A gazdákon, és azokon a sz@rháziakon kívül, akik ráerőltették ezt az évszázadokkal ezelőtt lejárt szavatosságú struktúrát (1-2 ha-s családi gazdálkodás) a mg-ra, senki más nem okolható a problémáikért.

De csak szidjátok tovább a multikat, a külföldet, az idegenszívű fogyasztót, a tőkét, a világ meg szépen elhalad mellettünk. Én már csak egy kávét kérnék...

kicsi11 2011.12.04. 11:00:50

@hafu: Tudod a minőséget is lehet olcsón adni.: nagytételben vásárolva vagy gyártatva.
Ja és a rosszat is drágán, lsd magyar felvágottak.

A német állam fogyasztóvédelmi magazinjában az Aldi termékei (és néha a Lidl) rendszersen verik a még márkás német termékeket is.

Nemjuteszembesemmijó 2011.12.04. 11:33:25

@dbeata:

Nem, csak 1-gyel iszom köszi. :)

2011.12.04. 11:55:16

@Gico: Én azt tartom hihetetlennek, hogy mostmár nemcsak ködös homályos utalások, hanem egyértelmű jelei vannak annak, hogy ez az európai gittegylet széthullófélben, mi pedig –szokásunkhoz híven- megintcsak a buli végére értünk oda. Mikor már a hányást kell feltakarítani, meg az ajtóban markát tartó pizzafutárt kell kifizetni. Hogyan képesek emberek még mindig perspektívákat látni ebben, ez nekem kicsit szürreális. Ennek az egész bulinak úgy lett volna értelme, hogy belépünk, s onnantól kezdve teljesjogú tagként, ugyanolyan feltételek, jogok, és kötelezettségek illetnek, nem ilyen megkötéssel, korlátozásokkal, tiltásokkal teli akármi. Mondj egy valamit, amiben sikerült felzárkózni! A kötelezettségeinket teljesítettük, az árszínvonal EU-s, sőt régió legdrágább országaként, még túl is teljesítettük a kvótát. Egyébként egy átlagember ezen kívül semmi érdemit nem tapasztal abból a mannából, amit ígértek. A munkaerőpiacok sokáig zárva maradtak, mamegmár lassan ott vagyunk, hogy szerencse, és speckó szaktudás híján nem is érdemes kinti karrierbe fogni. Az igazi közröhej, hogy 8 év tagság után, még eurónk sincs, és minden jel arra mutat, hogy már nem is érjük meg ezt. Egyébként meg a kinyiló piacról: mi vagyunk nekik kinyíló piac, semmi másért nem kellettünk. Ahogy románia (ÚRISTEN, románia felvétele számomra a legmeggyőzőbb bizonyítéka, miről is szól ez az egész) és a többi lecsúszott ország sem. Eu pályafutásunk rövid története nagyjából ennyi: Gazdaságot leépítéttük, elfogadtuk hogy köldökzsinórra leszünk kötve, függünk mindentől és mindenkitől, és parlamentünk helyett, már egy komplett kontinens ugat bele a dolgainkba. Mindezt miért? Illúzió kedvéért. Legalább egy évig mindenki elhitte, hogy végre megfogtuk az isten lábát, és sinen vagyunk. (Bár sok ember, még mindig nem akar ebből a tudathasadásos állapotból felébredni) Tanulnunk kellett volna a történelemkönyvekből, úgy kábé átlag 50 évente mindig beletérdelünk ugyanabba a szarba.

2011.12.04. 12:11:15

@Modor Tibi: "És igen, sorvadjon el, mivel a fogyasztó racionális lény, és joggal keresi az olcsóbbat, jobbat"

Nem hallottad még azt a közhelyes mondást, hogy az olcsóbb általában a drágább? Ma racionális lényként megveszed a az ócsó külhonit, újabb kést döfve magyarországba, holnap meg te leszel az első aki rémült szemmel hápogva fog tajtékozni, hogy ugyanaz a termék háromszor annyiba kerül, és nem tudod megvásárolni máshol, csak a kedvenc ócsó boltodban (sem) Lásd cukor esete.

Egyébként kb 5 milliárd oka van annak, hogy egy multi miért tud olcsóbban adni valamit, mint a magyar. A két legfontosabb ezek közül: a sok racionális konzumidióta odajár, másrészt ő az élelmiszereket minimál árréssel adja, mert tudja, hogy a kiló paradicsom mellé, még be fogsz tenni egy plazmatévét is a kosárba.

Nemjuteszembesemmijó 2011.12.04. 12:32:11

@Jankove:

Hogyne én is mindig veszek az uzsi mellé egy 120-as ledtv-t is.

A hétvégi nagybevásárlásoknál meg házimozi szettet is rakok mellé, a pénteki bónuszom miatt... :D

orient 2011.12.04. 15:32:04

@kovi1970:

1.Ki fizeti a kereskedelmi láncokra kirótt válságadót? Ja igen a CBA.
2. Tesco fizet iparűzési adót az adott önkormányzatnál ahol van, mint minden más lánc.
3. Alkalmazottak után is fizet adót. Tudom rosszul keresnek, de a magyar láncoknál sem adnak többet.

Soroljam még?

dbeata 2011.12.04. 15:33:26

@Jankove: vÁROM ALTERNATÍVÁIDAT! (ne a kínai gyerekmunkásokat hozd fel pozitív példaként légyszi, köszi) Amúgy meg nem feltétlenül a külföldi karvalytőkére kell fújolni, hanem a magyar megvehető, zsebbe rakható politikusainkra is, akik szétbarmolták a magyar ipart, és bagóért elárulták nemcsak magukat, hanem a magyar emberek jövőjét is. Igen, a külföldnek is vannak érdekei, és érthető is, de ezzel szemben nem a bezárkózás, az európai Észak-Korea megvalósítása a megoldás, hanem az okosabb gazdálkodás javainkkal (már ha voltak-vannak ilyenek ebben az országban). Sajnos mára a parlament ugatása nyomán csak egyre nagyobb a bajunk az országban, azt mondom, hogy szerencse, jelen esetben, hogy a külföldnek is van beleszólása (ha már az ő pénzükön élünk).

dbeata 2011.12.04. 15:36:26

@orient: Nyugodtan vissza lehet keresni itt a blog.hu-n egy eladó történetét, aki magyar láncnál is dolgozott, kamu minimálbéren bejelentve, úgyhogy ennyit a NAGY MAGYAR élelmiszerlánc hörgésekről, meg hogy a multik csúnyák című sirámokról.

orient 2011.12.04. 15:38:12

@exxlex: Sajnos nem csúsztatok. Nálunk a környéken több is van(belváros). Egy a Király utca sarkán pl.
Nézz be oda pl.

Zöldséget, gyümölcsöt sosem veszek közértből csak piacról.

Más arukra értettem. Vaj, ásványvíz, sajt, felvágott...stb. Alapvető élelmiszerek. Persze nem minden drágább, valami egy árban van, de általában X dolog annyi mint máshol a több mieg drágább. Szóval nem éri meg olyan boltban költeni ahol a dolgok jelentős része drágább, a másik része meg annyiba kerül mint máshol. Inkább megyek oda ahol minden általában jó áron van és ez nem a LIdl/Aldi, mert kevés terméküket szeretem.

Szintén baj a CBA-val hogy sokszor a saját gyártású termékeiken kívül nincs más. Nincs választék. Nem veszek TEsco vagy SPAR gazdaságos termékeket sem mert azok is szarok, de ott legalább van másik 20 fajta cég terméke is és eldönthetem melyiket akarom. Szintén meglepő pl. mennyivel több magyar termék van mondjuk a SPAR-ban mint CBA-ban.

Pl. nézz el egyszer a 7. kerületi SPAR-ba. Van kb 1000 fajta bor a legjobb termelőktől, 99% mind magyar, szóval nem értem mi ez a nagy kikelés a külföldi láncok ellen...

orient 2011.12.04. 15:48:12

@exxlex: A Damjanich utcai boltra gondolok...

SvenH. (törölt) 2011.12.04. 19:00:22

@Mesemondó Medve: engem is igy csaptak be a mocskos multik...
mindig amikor a zsemlye 5 Ft / darab, akkor a lelkiismeretfurdalas tor ram es a fel millas plazma TVt is bevagom kuruczos felkialtassal

SvenH. (törölt) 2011.12.04. 19:07:57

@Unionista: ugyan mar... ott mindenki az EUs tamogatas mezesmadzagat latta, oszt abbol probalnak megelni...
persze az hogy legyen egy VERSENYKEPES mezogazdasagunk ami kepes legyalazni a tobbieket az nem volt prioritas...

koszonjuk meg a debil politikusoknak akik meg a MAI nap is horognek ha idegen kezbe kerul a termofold...
igaz en eppen francia vizet iszok a csapbol es ami kijon belolem azt nemet - osztrak - belga - francia - sved penzbol epult szaratalakito dolgozza fel... illetve a gaz az russzki az aram az nemet ceg, oszt a gyogyszer mar regota nem magyar, de a kenyer a jo madzsaaar kenyiiir azt ne zidegenszivuek termeljek meg!!!

2011.12.04. 23:14:39

@Mesemondó Medve: Akkor tagoltabban fogalmazok, hogy neked is emészthető legyen:
A multi nem (elsősorban) a 45 forintos görögdinnyén keres, hanem azon a sokezer féle másik terméken, amit nagybevásálás alkalmával a kosaradba potyogtatsz.
Van akinél ez 3db DVD-t jelent, van akinél kozmetikai cikket, és az igazán masszív fogyasztói rétegnél -főleg így karácsony tájékán- hitelből vásárolt led tévét, és egyéb műszaki cikket.

2011.12.04. 23:41:16

@orient: "Egy szar elmaradott, szétlopkodott, bürokratikus, lusta nép és ország vagyunk. Politikusainkkal kezdve az élen, és utána mi magunk is"

Mindenki érzi hogy valami generálisan szar ebben az országban, de 10 millió embernek, 10 millió egyéni magyarázata, és megoldási tematikája van, többek között ezért nem fog ez a szekér kimozdulni a szarból, mert 10 millió felé húzzák, s mint azt iskolában megtanultuk, egyenlő nagyságú, de ellentétes erők eredője nulla. Egyébként én nem érzem azt, hogy lusta nép lennénk, én magam ritka hogy 10-12 óránál kevesebbet dolgozzam egy nap, on demand módban, ahogy a cégem szeretné, plusz ügyelek, emellett pedig próbálom oldani egyéb ügyesbajos dolgaimat. Ismerősi körömben ennél csak durvábbat látok, van aki munkája mellett házat épít önerőből (asszony keveri a betont, apjuk rakja a téglát) szóval lusta jelző nem állja meg a helyét. 65 év után nem jól megérdemelt nyugdíjas lét következik, hanem mintha mi sem történt volna, folytatjuk a melót részmunkaidőben, feketén, amig fel nem dobjuk a talpunkat. Stresszes életunt emberek vannak, akik rájöttek hogy nem jutnak egyről a kettőre, meg van egy masszív vérszívó réteg aki eleve a semmittevésre rendezkedett be, de szerintem a nemzetre nem jellemző a lustaság. Pláne ha összevetjük a nyugati polgárokkal, pl; franciákkal, akik nevetséges 35 órát dolgoznak egy héten, azt is kb 10%-os hatásfokkal, a temérdek számú ünnepeik, és gyatra ráérős életvitelük mellett. Szóval inkább fogalmazzunk úgy -és ezzel maximálisan egyetértek- hogy nem találsz embert, aki ne hányingerrel menne be a munkahelyére. De azt hiszem ezt meg lehet érteni. A lustaság inkább ott tettenérhető, hogy mindenki evickél ebben a meleg pisában, ahelyett hogy a sarkára állna, és azt mondaná elég. Sőt, fenti kommentek bizonyítják, sokan még észre sem veszik, hogy a hígfos már nyakig ér.

orient 2011.12.05. 10:42:14

@Jankove: Reszben egytertek, deezek mind kai vanak.

"65 év után nem jól megérdemelt nyugdíjas lét következik, hanem mintha mi sem történt volna, folytatjuk a melót részmunkaidőben, feketén, amig fel nem dobjuk a talpunkat. "
Ez valoban igy van, cserebe viszont van kb. 2-szer annyi nyugdijas mint mashol. Szazezreket nyugdijztak korhatar elot, kamu orvosi papirokkal vagy tul koran valamilyen oknal fogva 55 evesen mar..nem csak rendoroket es banyaszokat. Namarmost ezeknek a nyugdijat mind fizetni kell amire nincs penz. Jobb lett volna mar reg 65 eves kobevesett korhatar es 65 felett valoban tisztesseges nyugdijat adni.
Ha sokat dolgozol termeszetesen tisztelet a kivetelnek, vannak ilyenek , rendben elhiszem kihajtod a beled. Sokan masok is valoban. Azonban az oraszam sokat nem jelent. En maganban nyomom es magamnak osztom be az idomet, irhatok most, de lehet este 10-kor meg a gep elott ulok es dolgozom hogy teljesitsem a hataridot az ugyfelem fele.
De sok emberrel dolgoztam egyutt 12 ev alatt. Felesegem egy senkikent kezdte egy cegnel es most O a 2.ember. Nem nem nyalt es nem taposott, csak dolgozott kemenyen mig a kollegai kint kavezgattak, cigiztek allandoan, meg youtube videokat nezegettek egesz nap. Kepzeld asszony mar lelepett 5-kor minden nap a munkahelyerol mert csaladja es ferje van, kozben a sok kollega meg ott ult latszatba hogy O dolgozik 10 orat. Csak a munkat teljesitmenyre merik es nem orara. Felesegem 8 ora alatt tobbszoroset vegezte el a munkanak mint masok 10-12 ora alatt, mert egesz nap csak dumaltak es szorakoztak bent egymassal. A fonoke is mar negyszer lett felette kirugva, 4.-ik uj felettese van es O az egyetlen stabil ember a cegnel. Nekem hasonlo tapasztalataim vannak.
Sok honfitarsunk szereti mutatni oraban mennyit dolgozik de teljesitmenyben edes keveset csinalnak. Menj be egy bankfiokba vagy hivatalba. 11% a munkanelkulisegnel ugy neznek rad a legtobb helyen mint valami leprasra mert dolgozniuk kell mert te szamot huztal. Nemhogy orulnenek neki hogy van munkajuk. Ugyan ez igaz asszony cegenel is. Sokadik aszisztens mond fel alatta probaido alatt mert nem birja a tempot. Igen felesegem meg tulorat sem var el, mert O is 5-kor hazajon a csaladjahoz es ugyanigy elengedi a beosztotjait 5-kor, de 5-ig kemeny munkat var el, nem allando trecselgetest meg lazulast. Eddig maga senkit sem kuldott el, de nagyon sokan felmondtak alatta, pedig a ceg jelentosen piaci atlag felett ad fizetest es rendesen bejelentett allasrol van szo. Ertsd meg az aszisztense is jol jart az egykulcsos adoval…es ugye oriasi munkanelkuliseg van allitolag az orszagban es emberek ennyire becsulik meg egy jol fizeto allast. Mivel angolul beszelo munkahely most mar a kulfoldieket elonyben reszesiti felvetelkor tudod miert? Mert erdekes modon Ok dolgoznak es nincs veluk semi gond. Megbecsulik az allasukat es meg maganeletuk is lehet mellette. Na nekem meg ilyen tapasztalataim vannak. Tisztelet a kivetelnek...

mediator · http://gondolatebreszto.b13.hu 2011.12.05. 20:07:15

- Miért nem tudunk termelni, lassan már megélni sem? Mert a piacainkat nagyrészt átadtuk a termelő vagyonunkkal együtt külföldi "befektetőknek".
„Becsalogattuk” a külföldi tőkét, és azt vártuk, majd felemeli a gazdaságunkat. Elhittük. Tévedtünk. A multik, a befektetők bérmunkát végeztetnek velünk, Audi, Mercedes, stb. A Tesconak, Auchannak, stb. éhbérért dolgozunk. Ebből a bérből csak nyomorogni lehet. Az átlag magyar jövedelem nem tartalmazza az otthonteremtés költségeit sem..

A bankok nálunk a legnagyobb haszonnal, a nyugati eredményük duplájával dolgozhattak eddig, a „vezetőink” jóvoltából. A bankok, a multik kiviszik a nyereségüket, a tőlük felvett hiteleink törlesztéséra semmi pénzt / adót / nem hagynak itt, így csődbe megyünk:
Magyarország ezzel a gazdálkodással halálra van ítélve.
Nem publikus, mennyi adót fizetnek a bankok, a multik..illetve nem is fizetnek, hiszen adómentességet és támogatást kapnak a kisemberektől beszedett adóforintokból...azért, hogy gyakorlatilag kifosszanak minket...
Kivétel nélkül minden kormány ezt a multikat, "befektetőket" támogató gyakorlatot folytatta az elmúlt évtizedekben... a 27.000 Milliárdos nemzeti jövedelemből elvisznek évente 7000 milliárdot Folytatás: lmv.hu/node/7281
lmv.hu/node/7294

saihulud 2011.12.07. 13:34:59

@barumka:
Gondolom még véletlenül sem kóstoltatok budget (spar) kukorica vagy gomba konzervet. Majdnem ehetetlen. Azóta nem szeretek saját márkás cuccokat venni. Lehet, hogy egy jobb termékeket is gyártó cég csinálja, de tuti, hogy nem ugyanazt teszi bele.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.12.07. 16:20:44

@Stef1: Két dolog. Az általad gyengébb minőségűnek mondott német termékek színvonala sajnos sokszor veri a hazai termékekét, másrészt jelentős részüknek nincs hazai megfelelője - akik képesek lennének minőségben, árban, mennyiségben rendszeres beszállítóként ellátni ezeket a láncokat. Beszéljünk már konkrétumokról. A szétvert hazai tejiparban, továbbfeldolgozott termékek gyártói közül mutass már nekem pár mennyiséget gyártani tudó teljesen magyar tulajdonú céget. Csak példaképpen.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.07. 16:48:41

Tessék megérteni: a külföldi láncok kultúrát hoztak az országba. Tudatalatt ezt még a bunkómagyar is megérti, így zsidózás, árpádsávlengetés és WaSS-felolvasás után ő is a gonosz multinál vásárol, nem a sarki Büdös Piyunál, ahol nincs választék, ami pedig van, az szar, s 50 %-kal drágább.

Asim 2012.09.05. 12:18:25

Most egy héten belül vásároltam az aldinál kétszer. Mindkét esetben valamilyen rossz élménnyel távoztam.

Egyszer a parkolás miatt kerültem kellemetlen (nem ismertem a rendszert kiírva meg nem volt) helyzetbe egyszer meg a blokk elkérése miatt.
(Mert ugye itt nálunk külön kérvényt kell benyújtani azért a nyomorult blokkért.)

Mindkét esetben otthagytam egy rakás pénzt és rossz élménnyel tértem haza.

Ráadásul ugye, mint mindíg természetesen az eladónak volt igaza és én voltam a s3ggfej.
süti beállítások módosítása