Megosztás

|

Magyar-Termekek.hu Blog_

A magyar-termekek.hu blogja. Hírek, információk hazai gyártókról, az itthoni, illetve a külföldi piacokon kapható magyar termékekről. Megírjuk, hogy mit, miért, s miért nem ajánlunk a vásárlóknak.

Honlapunk: magyar-termekek.hu

Facebook: facebook.com/magyartermekek
Twitter: twitter.com/magyartermekek
YouTube: youtube.com/magyartermekek

E-mail: info@magyar-termekek.hu

„Válaszd a Hazait! Válaszd a jövőt!”

Facebook

Húsz év után újra magyar kézben a kabai cukorgyár - Répatermelők veszik meg az egykori gyárat

2013.01.21. 15:33 Stef1

 

"A Hajdú-bihari Napló értesülései szerint 20 év után ismét magyar kézbe került a volt kabai cukorgyár.

A tulajdonos Eastern Sugár Zrt. évek óta hiába próbálta értékesíteni a 270 hektáros üzemet, mígnem egy szlovák cég tett ajánlatot. Mielőtt azonban az üzlet létrejött volna, egy répatermelőkből álló hajdú-bihari befektetői csoport élt az elővásárlási jogával, és több százmillió forintért megvásárolta a volt cukorgyárat.

A tulajdonosok egyelőre névtelenséget kérő képviselője szerint még ezen a héten aláírhatják az adásvételi szerződést az Eastern Sugarral, a kabai cukorgyár pedig még jelentős szerepet vállalhat a hazai cukortermelés és cukorellátás szolgálatában."

Répatermelőkből álló hajdú-bihari, magát egyelőre megnevezni nem kívánó befektetői csoport – élve elővásárlási jogával – több százmillió forintért megvásárolta a volt kabai cukorgyárat. Még ezen a héten aláírhatják az adásvételi szerződést az Eastern Sugarral."


"Ismert, jelenleg a magyar cukortermelés a belső keresletet sem elégíti ki. Magyarország 400 ezer tonnás cukorkvótával lépett be az EU-ba, ebből 300 ezer tonnát adtak vissza a cukoripart privatizált cégek, a megmaradt százezer tonnát a kaposvári gyár kihasználja, de az ország éves szükséglete 300 ezer tonna cukor – mondta 2012 februárjában Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke.

A cukorgyárak privatizációját a parlament is vizsgálta korábban. „Hazánkban a nyolcvanas évek végén még tizenkét cukorgyár volt, ám az elhibázott törvénykezés és a privatizáció miatt számuk rohamosan csökkent. 1994-ben indult el a Magyar Cukor Rt. a megmaradt öt cukorgyár egyesülésével. Mivel az állam nem segítette, ezt is eladták.” - nyilatkozta Font Sándor a hazai cukoripar tönkretétele kapcsán."

kaba-600x4001.jpg


"A Kabai Cukorgyár új tulajdonosai az agrár-ipari tevékenység mielőbbi erősödésében érdekeltek.

Szegi Emma polgármester a Kabai Cukorgyár új tulajdonosaitól garanciát szeretne kapni arra, hogy a jövőben valóban teremtődnek új munkahelyek az egykori iparvállalat ma ipari parkként működő telephelyén. – Az Eastern Sugar Zrt. nemcsak azt vállalta, hogy 2016-ig ipari parkként működteti a területet, hanem azt is, hogy új munkahelyeket teremt. Ebből azonban semmi nem lett – fogalmazott a városvezető.

A Naplónak a vevő, a Kabai Agrár Ipari Park Kft. képviselője megerősítette: vállaltuk, hogy az ES Zrt. kötelezettségét tovább visszük, azaz, a telephelyet 2016-ig ipari parkként működtetjük. Új munkahelyek teremtésére vonatkozó kötelezettség vállalásról nincs tudomásunk, alapanyagtermelőként azonban nyilván az az érdekünk, hogy az ipari parkban az agrár-ipari tevékenység erősödjön. Hogy ez bioetanol- vagy biogázüzemet, esetleg más ipari létesítményt jelent, azt majd a jövő eldönti. Azon leszünk, hogy minél több kisebb-nagyobb vállalkozás lásson fantáziát a parkba való betelepülésben – mondta."

 

Forrás: haon.hu / zipp.hu / trademagazin.hu

39 komment

Címkék: hírek vásárlás üzlet indulás nosztalgia hazai ipar élelmiszer magyar termék

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-termekek.blog.hu/api/trackback/id/tr265031038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haza Fi 2013.01.21. 17:15:44

MindenTisztelet és sok-sok köszönet a Kabai Agráripari Park KFT. Vezetőségének,hogy a kabai Cukorgyár ismét magyar kézbe került!!!Tisztelettel.

Bátor István 2013.02.17. 17:02:24

Mindent a Magyar nép kezébe! A privatizáció mind törvénytelen volt! A nép nem járult hozzá vagyonunk elidegenítéséhez tönkretételéhez! Csak egy szűk cionbolsevik rendszerváltó réteg döntött mindenről a nép megkérdezése nélkül fejünk felett! Fidesz-KDNP-MDF-SZDSZ-MSZP Soros zsidó maffia klán!
magyar-termekek.blog.hu/2013/01/21/husz_ev_utan_ujra_magyar_kezben_a_kabai_cukorgyar_repatermelok_veszik_meg_az_egykori_cukorgyarat

remekelek64 2013.09.24. 21:11:37

Bátor úrnak sürgős elmeszakértői vizsgálat kéne, de attól tartok, már késő...

csillagpontos 2013.09.25. 11:24:32

István orvos látot? Ha nem sűrgősen keress egyet, ne, hogy valami híroldalon találkozak veled, mint terrorcselekményért letartóztatott személyt.

Márk Pallagi 2013.09.25. 15:05:15

@remekelek64: úgy látom ismét,két nevét nem vállaló faszszopó osztja az észt!!!!!!!Csak az a baj ezzel,hogy így véleményetek szart sem ér!!!!

Kivancsi 2013.09.25. 21:47:22

az allami tudjuk milyen aki az ilyent szereti... egeszsegere!
- posta
- mav
- bkv

szep lassan majd jon a tobbi hasonloan jo szinvonalu egyfelbarat szolgaltatassal rendelkező allami ceg is!

retrozhattok fasszopo fidesz droid bagazs....

ILONA 2013.09.27. 15:04:09

Azt szeretném hozzá tenni,hogy a Szolnoki Cukorgyárat is a földdel tették egyenlővé,hol ott ez volt az ország második legnagyobb gyára.és nagyon sok embernek adott munkát és megélhetést.a másik,hogy nagyon sok évet lehúztam ott .sajnálattal vettem tudomásul,mikor láttam,hogy a földel vált egyenlővé!

christophe 2013.10.01. 13:37:22

Majd Viktàtor àllamositja,èpp eszu ember egy forintot nem fektet be M.o-n

János Dunai 2015.04.28. 19:47:50

@Bátor István: helyesen beszélsz.piszkos zsidó uralom van.nemzetközi és honi összejátszók faji alapon plussza magyar maffiozók.

djsilas 2015.04.28. 23:02:22

Ha annyira jó business lett volna, akkor gondolom még ma is üzemelne, így köszönöm, hogy eladták, privatizálták és nem az én adómból tartanak fent egy veszteséges vállalkozást

"Mivel az állam nem segítette, ezt is eladták"
Nagyon helyes! Miért is kellene az államnak segítenie egy Kft-t, Rt-t, bármit? Ha én odamegyek az elvtársakhoz, hogy figyi már ez+az kellene, jó lenne ha segítenétek... Kb kiröhögnek!

csatar 2015.04.29. 14:26:50

@djsilas: Kedves djsilas. Bevallom, az ön hozzászólása oly mértékű tájékozatlanságról szól amire reagálni kell. A kaposvári cukorgyár, bár osztrák tulajdonú, igazgatója, az Ercsi cukorgyár vezetője volt. S mint első embere a gyárnak (Ercsi) a következőket közölte: a cukorgyártás, tekintettel a kapcsolt rendszerekkel együtt, mindig maximális NYERESÉGGEL dolgozott! A környékbeli állattartó gazdák, az utolsó szemig felvásárolták a cukorgyártás során keletkező ÖSSZES mellékterméket, az-az lenyesett korona és farok részeket, a főzés utáni répaszeletet, és a melaszt! A melléktermékek eladási ÁRÁBÓL! Fedezte az EGÉSZ ÉVI rezsiköltséget és a gazdáknak minőségtől függően kifizetett cukorrépa termelői árát is beleértve! Időjárástól függően, 80 - 140 ezer TONNA cukrot állítottak elő, Az előállított CUKOR ELADÁSI ÁRA, teljes egészében NYERESÉG volt! Miről beszél ön!Ebből a nyereségből bőven lehetett volna fejleszteni, modernizálni, de a kommunista vezetés az utolsó fillérig elvitte a nyereségét a gyárnak, hogy különböző csatornákon keresztül, mint internacionalisták, egy részét ellopják, a többit meg olyan országokba került ahol, csak az odaadott javakért "szerettek" bennünket, az ottani, többnyire rabló elvtársak. Lásd Jasszer Arafat, kinek a háborúk sorozata alatt több mint 5 milliárd Dollárra duzzadt a MAGÁN vagyona! Miről beszél ön!

csatar 2015.04.29. 15:02:59

@Bátor István: Kedves István. Támogatom hozzászólását. A fosztogatóknak, meg kell kapniuk méltó büntetésüket. Még zokni sem maradhat nekik, mert azt is lopták.

öreg_répatorta 2015.04.29. 18:22:24

Vajh, melyik tróger fidesznyiknek adják majd oda, az egészet szotyiért és üveggyöngyért? Az állam megvette jó vastag euróért csak azért, hogy valamelyik ispánnak odaadhassa a hűség miatt. Ismerjük már az ilyen államosítást... Hívek, tapsoljatok!!! Viktor újra átbasz bennetek :-D

tollas 2015.05.02. 20:12:01

@djsilas: Hm, akkor a Mercedest, Audit miért támogatja a magyar állam?

bibi bi 2015.08.02. 06:05:17

Valoban mindig nyereségesek voltak éveket dolgoztam ott ott voltam a bontásnál mit is mondjak nem egy felemeő érzés különben Gyurcsányék bontották le

Bármire Megoldás 2016.04.27. 13:38:40

A kulcsmondat szerintem: "Ismert, jelenleg a magyar cukortermelés a belső keresletet sem elégíti ki. Magyarország 400 ezer tonnás cukorkvótával lépett be az EU-ba, ebből 300 ezer tonnát adtak vissza a cukoripart privatizált cégek..."
Vagyis a hazai ipar külföldi megvásárlói lemondtak a termelésről, igazából piacot vásároltak. Az akkori kormány, mint törvényalkotó tartozik ezért (és más hasonló bűnökért) elszámolással. De amíg ugyanaz a klikk irányít, nem lesz számonkérés. MSZP a Fidesznek osztott le pénzt, most fordítva. Azért acsarkodik egymásra mindkettő, mert a látszatot fenn kell tartani. Ezért rettegnek a Jobbik erősödésétől, mert sokan közmunkások lennének a tegnapi és a mai vezetésből.

fabatka2 2016.04.27. 15:05:33

@csatar: Tisztelt csatar, amiről ön ír, az VOLT. '89 előtt. Ma az van, hogy évek óta hiába próbáltak eladni egy ugyanolyan profilú, hasonló termelői hátteret igénylő, mégis VESZTESÉGES üzemet. Lehet, hogy a piacon mindenki hülye a volt ercsi igazgatón kívül?
Egyetértek azzal, hogy a magyar cukoripar csaknem teljes felszámolása hibás lépés volt - akkor. Mert akkor még létezett, illetve talán életben lehetett volta tartani a rá épülő, és az azt kiszolgáló ágazatokat. Ma kissé mások a piaci viszonyok, más a mezőgazdaság szerkezete. De kívánom, járjanak szerencsével,ha működik, ez is az országot gazdagítja.
Egy azért elgondolkodtató: egy nyilván nyereségre számító, de nemes cél érdekében színre lépő csoport miért titkolja kilétét? Üzleti érdekből biztosan nem, hiszen belföldön nem volt vetélytársa...

lacko49 2016.04.27. 15:22:15

@Haza Fi: @fabatka2: Az alaphír 2013 Emberek!! Milyen évet írunk!?? Történt valami?? Semmi! Legfeljebb a további elnéptelenedés! Nem véletlen titkolództak a magánbefektetők! Már lehet ..titokban nincsennek is ..vagy rég túladtak rajta és a hónuk alá vették a kasszát!!

Szakács Lajos 2016.04.27. 16:40:52

@Márk Pallagi: Nagyon de nagyon igazad van azzal a két faszszopóval szemben ! ! !

Old chap 2016.04.27. 21:05:40

@csillagpontos: Ha már hozzászól, meg kéne legalább helyesen írni..(látott-így).A többiről nem is beszélek, mert annyira semmi..

cogito verus 2016.04.28. 09:13:04

@Haza Fi: az eddigi tulajdonos azért adta el, mert veszteséges volt...
Mennyi a cukorrépa átlagtermés nálunk? Főleg Kabát környékén.
Tudunk versenyezni a lengyelekkel?
Marhaság volt visszavenni, majd adópénzből kell az új tulajokat támogatni...

puskapor 2016.04.28. 09:50:11

@Bátor István: Beteg vagy te öreg nagyon !!! A jobb oldali Antal kormány privatizálta el a legtöbb magyar gyárat , a következő kormány az MSZP már nem tudott mást tenni mert üres volt az államkassza mert jobb oldalról kiürítették , és nem tudtak máshonnét pénzhez jutni,az ország működéséhez meg pénz kellett !!! A cukorgyárat meg feldughatjátok magatoknak , mert a nyugati konkurenciával nem tudok versenyezni , az emberek az olcsóbb cukrot fogják venni , te meg majd fizetheted a gyár veszteségeit , épp úgy ahogy a Kádárrendszer vége fele tétek és vehetitek fel a nyugati hiteleket mint akkor az elavult technikátok és technológiátok következménye miatt !! Jó kommunista lehettél !!

korzo 2016.04.28. 10:42:18

A gyárat azért nehéz(lehetetlen) eladni, mert igazából már nem gyár, hanem csak egy épület. Az összes technológiai gépet már azelőtt eladták Ukrajnába, hogy az itteni dolgozók tudtak volna a bezárásról.
A gyár masszívan nyereséges volt, 1000km-es körben ez volt a legkorszerűbb, viszont a privatizálójának gazdaságilag jobban megérte eladni, mert a piac így is az övé maradt (és akkoriban szorongatta a piacot az olcsó dél-amerikai nádcukor, bár azóta ez is változott). Amelyik cukor olcsóbb mint a hazai, az ÁFAcsalt. Gondolkozzatok már emberek, és járjatok nyitott szemmel (étolaj szintén zenész)

bürger 2016.04.29. 16:23:26

@Haza Fi: Én örülök, de félek, hogy ezt is az adófizetők szívják meg, mert nem az a kérdés, hogy megvették, hanem az, hogy milyen pénzből?

István Bőle 2016.05.30. 22:42:27

Az illusztrációs kép megtévesztő. Ez a működő cukorgyárról készült felvétel. A mostani kép sokkal elkeserítőbb, ugyanis az képen szereplő épületek nagy részét vagy 15 évvel ezelőtt ledózerolták.

Kálmán Szlamcsik 2016.05.31. 09:37:28

1994-1997 között privatizálták a gyárak,üzemek 70%-át. MSZP/SZDSZ Corporation.

summicron 2016.06.02. 19:09:04

Remek. Ismét finanszírozhatok egy veszteséges vállalkozást az adómból.

podiumocska79 2016.07.27. 11:38:20

Ez tényleg hihetetlen hogy mennyi ember él még mindig sötétségben ! Itt vannak okos, és abszolúte hozzá-nem értő örült hozzászólások! Egyes emberkék még mindig nem látják a fától az erdőt és csak a gyűlölet vezérli őket !! Csak pár kérdés : Hogyan is születtek hirtelen a rendszerváltás után az újgazdagok ? Mindent a Zsidók adtak el?Minden a rendszerváltozás után zsidó kézben volt ? Az egész parlament zsidókból állt ? Magyarországnak tényleg fel ajánlották hogy eltörlik az adósságát rendszerváltás után és tényleg nem élt vele a kormány ? Sőt ha jól tudom akkor azt is felajánlották hogy el tüntetnek 2 nullát a forintból. Menjünk tovább az Eu-nak miért volt szüksége Magyarországra mert annyira jól állt gazdaságilag ?Nem azért véletlenül mert szüksége volt felvásárló országokra + a multiknak kellet érvényesülniük stb ? Röviden és tömören az Eu-nak mindent be kellet zárni tönkre tenni mert az Eu-nak így érte meg mert nem volt szüksége termelő országra ! Nem értem hiszen van az Internet hála Istennek és megtalálható szinte minden információ amire kíváncsiak lehetünk de még is egyes emberek nem élnek vele ! Nézzék meg ezt pl www.youtube.com/watch?v=ZkBwQI2-YbI de ezen kívül rengeteg információ is meg található . Persze mindig a könnyebb utat választani egyszerűbb ,gyűlölködni,bűnbakot keresni stb de ez el árulja milyen is valójában az az ember aki így cselekszik. Én nagyon tisztelem Drábik Jánost érdemes meg hallgatni amit ő mond és amiről ő beszél,és ajánlom mindenkinek aki nem ismeri hogy keresse meg a felvételeit !

S34 2016.07.27. 12:19:11

Természetesen ahol lehet magyar kézbe kell, hogy kerűljenek az el privatizált pontosabban el lopott , tönkre tett gyárak üzemek. Itt van a Kabai Cukorgyér esete.Ezt a gyárat nem csak szezonálisan kellene üzemeltetni, hanem folyamatosan, példéul lehetne a ki eső időkben édesipari termékeket gyártani. A lényeg a folyamatos gyártás , és jó gazdasági menedzsment.

S34 2016.07.27. 12:24:08

@podiumocska79: Kedves akárki, hogy most el kezdel zsidózni, meg jó hosszú marhaságokat írsogatol ezzel a hozzá szólásod szart sem ér ! Érted ?

podiumocska79 2016.07.27. 12:32:48

Kedves S34 Én pontosan nem zsidózgatok ön egy értelmes emberke látom értette a kommentemet :) Üdv

S34 2016.07.27. 12:36:16

@Zka: Mikor ébredel azonnal komcsit kiáltol ?Fura egy szerzemény vagy azt neg kell adni.
Tudod mi és ki tette be az ajtót ? A Sikeresnek mondott ANTAL kormány ! Akinek fingja sem volt a magyar gazdasági rendszerhez.
Hallottál é olyan gyárakról mint Csepel, MOM, Diósgyőri kohászat, Diósgyőri gépgyár, De a mezőgazdaságban Bábolna ami Európa hírű volt és még lehetne sorolni.
Ezek a gyárak, üzemek ki termelték a magyar munkások millióit. Értéket állítottak elő nerm pedig összeszerelő üzemek voltak ! Dolgoztak és ne főleg nem KOMMONISTÁZTAK de húgy agyu narancsos !

podiumocska79 2016.07.27. 13:03:20

@S34: Én erről beszélek amiről ön !!! Nem zsidózók mind egyes hülye emberek hanem éppen azért írtam a kérdőjeleket ! Könnyű mindent a zsidókra fogni és gyűlölködni én ugyan úgy látom mint ön az Antal kormány amit csak tudod azt elrontott ! valahol találtam egy statisztikát hogy az Antal kormány többet sikkasztott mind a kommunisták 40 év alatt .

dieter1 2018.03.05. 11:58:50

Aki nem tegnap kezdett el írogatni, az megtartotta az akkoriban kizárólagosan szokásos anonim felhasználónevét. Az újak többnyire FB-azonosítóval lépnek be, leginkább lustaságból - de ettől még semmivel sem mértékadóbb a véleményük, mint azoké, akik már régen itt vannak :-)

Kathleen Havas Harrington 2018.03.08. 22:31:44

@ILONA: cukorrépábol volt készítve, ami egészségi szempontból jobb mint a cukornádbol kivonat.

BAZINGA2 2019.03.12. 16:55:28

Ez biztos!? Nehogy a végén kiderüljön, hogy Mészáros Lőrinc vette meg!

roffi33 2019.03.16. 13:57:46

@Bátor István: Elgurult a gyógyszered, vazeeeee.....
süti beállítások módosítása