Megosztás

|

Magyar-Termekek.hu Blog_

A magyar-termekek.hu blogja. Hírek, információk hazai gyártókról, az itthoni, illetve a külföldi piacokon kapható magyar termékekről. Megírjuk, hogy mit, miért, s miért nem ajánlunk a vásárlóknak.

Honlapunk: magyar-termekek.hu

Facebook: facebook.com/magyartermekek
Twitter: twitter.com/magyartermekek
YouTube: youtube.com/magyartermekek

E-mail: info@magyar-termekek.hu

„Válaszd a Hazait! Válaszd a jövőt!”

Facebook

Szerencsi Csokoládégyár

2011.04.17. 13:10 Stef1

Volt egyszer, valamikor egy szerencsi csokoládégyár...

Melyet 1923-ban hoztak létre, Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt. néven, a Stühmer-gyár, a Magyar Cukoripari Rt. és a Hangya Szövetkezet összefogásával.
 
Először főzőcsokoládét, majd tábláscsokoládét és kakaót készítettek, 1927-ben pedig ők kezdték meg a Boci Csoki gyártását, ekkor még Szerencsi TEJ elnevezés alatt. Az 1930-as években már cukorkát, tejkaramellát, bonbonokat és desszerteket is készítettek, s hamar népszerűvé vált a szerencsi konyakos meggy és a macskanyelv is… 
 
A gyár gépeit 1944-ben Németországba szállították, majd az egész céget – még az államszocializmus legkorábbi szakaszában – 1948-ban államosították. Ekkortól Szerencsi Csokoládégyár, majd Szerencsi Édesipari Vállalat néven működött tovább.
 
Rengeteg finom és kevésbé finom szocreál csokoládét, konyakmeggyet és szaloncukrot gyártva, termelve. A „szerencsi” általában jó volt – a boci és egyes más csokik egyenesen kiválóak –, és magyar volt; az emberek szerették. Aztán jött a rendszerváltás. Egy darabig még tovább létezett, aztán 1991-ben külföldi kézbe került…
 
Ma két szerencsi létezik. Egy „Szerencsi”, ami a Nestlé birtokában, tulajdonában van, és a termékeit "Szerencs" illetve "Szerencsi Bonbon" márkanév alatt forgalmazó magyar Szerencsi Bonbon. Az utóbbi – mely cég 1996-ban pont a hagyományok tovább vitele végett alakult –, ők mentették, mentik az értékeket, és próbálnak még jobb minőségben, régi jó termékeket előállítani. Egyre több sikerrel.
 
Jelenleg már az üzletek nagyabból 30%-ában kaphatóak a Szerencsi Bonbon Kft. termékei. Többek között a Coop és a Privát üzletlánc üzleteiben, egyes CBA üzletekben, illetve az óbudai Magyar Ízek Házában.
 
Táblás és szelet csokoládé, bonbon, szaloncukor, mogyorókrém, cukorka és gumicukor… Mint régen, csak jobb minőségben, és szocializmus nélkül. Persze azért a „retro” szellem néhány terméknél rendesen jelen van...
 
 
A magyar Szerencsi Bonbon Kft. honlapja: http://www.szerencsibonbon.hu.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: nosztalgia hungarikum édesség hazai magyar termék boci csoki

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-termekek.blog.hu/api/trackback/id/tr862833400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása