Megosztás

|

Magyar-Termekek.hu Blog_

A magyar-termekek.hu blogja. Hírek, információk hazai gyártókról, az itthoni, illetve a külföldi piacokon kapható magyar termékekről. Megírjuk, hogy mit, miért, s miért nem ajánlunk a vásárlóknak.

Honlapunk: magyar-termekek.hu

Facebook: facebook.com/magyartermekek
Twitter: twitter.com/magyartermekek
YouTube: youtube.com/magyartermekek

E-mail: info@magyar-termekek.hu

„Válaszd a Hazait! Válaszd a jövőt!”

Facebook

A kisüzemi sörfőzdék termékei a választékot színesítik

2012.03.28. 10:53 Stef1

A kisüzemi sörfőzdék Magyarországon a sörpiac belföldi választékát színesítik, sörkülönlegességeket állítanak elő. Termelésük a magyarországi sörelőállítás 0,2 százalékát teszik ki évente - mondta az MTI érdeklődésére Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke.

Magyarországon mintegy 50 kis sörfőzde működik, ezek mintegy háromnegyedét képviseli az egyesület.

Kis sörfőzdének tekinthető az a sörelőállító-műhely, amely 20 ezer hektoliter alatti mennyiséget készít évente. Emlékeztetett arra, hogy a főként családi tulajdonban lévő kis sörelőállító üzemek általában 500 liter és 2.500 liter közötti mennyiséget készítenek naponta.

Az egyesület elnöke a cégek összesített árbevételét nem tudta megbecsülni, ugyanakkor elmondta, hogy 2010-ben a cégek mintegy 100-110 millió forint jövedéki adót fizettek be az államkasszába. Ennek mértékét a múlt évben - annak érdekében, hogy a kormány segítse a kisvállalkozásokat - felére csökkentették.

Vaskó György szerint a kis sörfőzdék azokat a piaci réseket tudják betölteni belföldön, amelyeket a nagy sörgyárak szabadon hagynak, leginkább a sörkülönlegességek előállításában.

Ilyennek nevezte a szakember az ízesített söröket. Emlékeztetett arra, hogy a nagy sörgyárak ízesített italai "nem mások, mint üdítőitalok", mivel alkoholtartalmuk 2 százalék, vagy az alatti mértékű. A kis sörfőzdék viszont valódi söröket, 4-6 százalék alkoholtartalmú italokat ízesítenek különféle módon.

Vaskó György szerint a fejlődés ezen a területen az lehet, ha a sörelőállító üzemek komplex módszerrel értékesítik termékeiket, vagyis megjelennek velük különféle fesztiválokon, illetve helyben a kistérségekben, valamint a maguk által üzemeltetett panziókban, vendéglátóhelyeken értékesítik azokat. A szakember megjegyezte azt is, hogy a kisüzemi sörfőzés drágább, mint a nagyüzemi, ezért a kis sörfőzdék termékeinek ára is magasabb.

Forrás: MTI 

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete - http://www.sorfozdek.hu

Magyar Termék Adatbázis "Sör" kategóriája - http://www.magyar-termekek.hu/#sor

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika hírek vásárlás interjú ital hazai élelmiszer magyar termék érdekképviselet

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-termekek.blog.hu/api/trackback/id/tr414345397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása